Tykkään leipoa itse leipää, mutta omatekoisten sämpylöiden ja patonkien kuitupitoisuus jää kau­hean alhaiseksi verrattuna kau­pan tuotteisiin. Keksin kuitenkin äskettäin, että voin korvata säm­pyläjauhot täysjyväjauholla. Voin­ko käyttää niitä myös kaikkeen muuhun leivontaan?

Tykkään leipoa itse leipää, mutta omatekoisten sämpylöiden ja patonkien kuitupitoisuus jää kau­hean alhaiseksi verrattuna kau­pan tuotteisiin. Keksin kuitenkin äskettäin, että voin korvata säm­pyläjauhot täysjyväjauholla. Voin­ko käyttää niitä myös kaikkeen muuhun leivontaan? Entä onko olemassa vielä jotakin parempaa, jolla voisin korvata sämpyläjau­hot leivonnassa? Tahtoisin leipoa mahdollisimman terveellistä leipää. Mistä tiedän, ovatko kotileipomoni tuotteet runsaskuitui­sia? Kädet jauhoissa

Kiva kuulla, että olet innostunut leipomaan. Leipominen on ren­touttavaa ja tulos aina maukasta. Sämpylä- ja täysjyväjauhot ovat molemmat valintana par­haasta päästä, eikä lisäksi tarvitse olla lainkaan niin sanottuja valkoi­sia vehnäjauhoja.

Siemenet ovat hyvä tapa lisätä leivän kuitupitoisuutta ja nälänpitävyyttä. Opit kokeilemalla, milloin siemeniä tai hiutaleita  tulee liikaa, sillä taikinasta tulee vaikea leipoa.

Kaikki puurohiutaleet sekä esi­merkiksi kaura- ja ruisleseet ovat hyviä sämpylätaikinan aineksia. Myös auringonkukan- ja pinjan­siemenet sopivat leivontaan. Saat makua ja väriä sämpylöihin, kun raastat taikinaan porkkanaa. Lei­vontaan sopii myös Fibrex-kuituli­särouhe. Jauhojen kuitupitoisuus on hyvä, jos se on yli 6 grammaa sadassa.

Rouhittu pellavansiemen on hyvä kuitulisä sekin, mutta sen käyttö on hyvä rajoittaa pariin ruokalusikalliseen päivässä. Hyvä vaihtoehto rouheelle on kokonai­nen pellavansiemen.

Totta kai voit käyttää täysjyväjauhoja kaikkeen leivontaan. Jauhojen korkea kuitupitoisuus vaikuttaa valmiin tuotteen raken­teeseen ja ehkä hiukan myös ma­kuun. Yleensä kahvileivonnaisiin käytetään vehnäjauhoa, koska siinä on hyvä sitko, eli valmis tuote pysyy hyvin kasassa.

Ei kaiken syömisen tarvitse olla viimeisen päälle terveellistä, ja hyvään ruokavalioon mahtuu kyllä vehnäjauhoakin. Pullan terveel­lisyyttä voi parantaa käyttämällä rasvana öljyä voin sijaan. Rypsiöljystä saat muun muassa terveel­lisiä omega-3-rasvahappoja.

Marjapiirakkaan tai muffinei­hin voi sujauttaa sekaan rouheita tai leseitä. Ne tekevät taikinas­ta muhevan ja hiukan ter­veellisemmänkin.

Jos tahdot tietää oma­tekoisten leivonnaistesi ravintosisällön, kirjaa ylös käyttämäsi ainekset ja punnitse ne. Lisäksi tarvitset kaikkien raaka-aineiden ravintosisällöt, jotka löytyvät pakkauksista tai osoitteesta www.fineli.fi. Niiden  avulla pystyt laskemaan koko an­noksen kuitumäärän. Laskeminen on aina hiukan epätarkkaa, mutta eipä toisaalta jokaisen suupalan ravintosisältöä tarvitse grammal­leen tietääkään.

Arja Vanhanen
Ravinto ja liikunta
Laillistettu ravitsemusterapeutti, FAF personal trainer

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.