Mihin perustuu sykemittarien kalorikulutuksen laskuri? Pelkästään pituuteen, painoon ja sykkeeseen? Samanpainoisten lihaksikkaan ja vähemmän lihaksikkaan ihmisen kroppahan kuluttaa ainakin treenin jälkeen eri tavoin energiaa.

Mihin perustuu sykemittarien kalorikulutuksen laskuri? Pelkästään pituuteen, painoon ja sykkeeseen? Samanpainoisten lihaksikkaan ja vähemmän lihaksikkaan ihmisen kroppahan kuluttaa ainakin treenin jälkeen eri tavoin energiaa.
Sykemittarin kokoinen kysymysmerkki

Sykemittari arvioi liikunnan aikaisen energiankulutuksen käyttäjän syöttämien tietojen mukaan sekä mittaa liikuntasuorituksessa sykkeen. Yleensä mittareihin syötetään käyttäjän tiedot: pituus, paino, sukupuoli, ikä, maksimihapenottokyky (mitattu tai kuntotestin tulos) ja maksimisyke. Mittari laskee kalorinkulutuksen laskennallisen kaavan avulla. Kaava perustuu tutkimuksista saatuihin koehenkilöjoukon tuloksiin.

Sykemittareita on moneen eri käyttötarkoitukseen. Ammattiurheilijoille ja kuntoilijoille on olemassa omat sykemittarimallit. Tärkeää on hankkia sykemittari käyttötarkoituksen mukaan, sillä laskentatoimintoja on sovitettu käyttäjien fysiologisten ominaisuuksien mukaisesti. Mittaria hankkiessasi käytä hyväksesi asiantuntevan myyjän apua.

Sykemittari on erinomainen ja luotettava harjoittelukaveri. Se auttaa sinua saavuttamaan kuntotavoitteesi ja motivoi hankalina hetkinä.

Arja Vanhanen
Ravinto ja liikunta
Laillistettu ravitsemusterapeutti, FAF personal trainer

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.