Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Pian hiihtoladuilla taistellaan elintilasta. Mihin seuraavista suksijatyypeistä sinä kuulut?

Sopeudutko vaivatta eri tyylillä suksivien joukkoon, vai tekisikö mieli raivata ihan omat ladut? MeNaiset SPORT selvittää senkin, onko laduilla aivan uudentyyppisiä hiihtelijöitä!

1. Havuja perkele -hiihtäjä

Et epäröi rynnistää maksimisykkeellä eteenpäin, vaikka veren maku pukkaa suuhun. Hiihtäminen on sinulle tehokasta rasvanpolttoa. Sitä paitsi tärkeintä on voitto - tai ainakin näyttää siltä, että kuuluu voittajiin. Muut väistykööt!

2. Maisemahiihtäjä

Repustasi löytyy mehua ja grillimakkaraa. Lähdet ladulle nauttiaksesi talvisesta luonnosta ja metsän ihmeistä. Hengittelet syvään, pysähdyt  katselemaan maisemia. Mitä siitä, jos joku pitää sinua latujen tulppana?

3. Some-hiihtäjä

Hiihtäminen ei ole mitään ilman hauskoja facebook-päivityksiä. Siksihän ladulla ollaan, hakemassa elämyksiä, jotka on kiva jakaa heti. Raportoit kavereille pienetkin onnistumiset ja kommellukset. Pari kilometriä ladulla riittää hyvin yhteisöviestintään.

4. Välinehiihtäjä

Kuulut niihin, jotka jättävät toiset sukset odottelemaan auton kadolle, koska neljällä suksella ei voi hiihtää. Usein juuri väärät lankut tuntuvat olevan jaloissa. Toiset luistaisivat paremmin. Varustetasosi hipoo täydellisyyttä, tosin sitä ei voi saavuttaa.

5. Äitihahmo

Lähdet lapsen kanssa ladulle, koska lasten on hyvä oppia hiihtämään.  Etenette -  jos ylipäätään etenette - rauhallista tahtia. Yhtä rauhallisella äänellä yrität rauhoittaa uuvahtanutta taaperoasi. Siinä se retki olikin.

6. Joku muu? Mikä?

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.