Jalka-analyysissä on todettu, että jalkani on lievästi supinoi­va. Saman huomaa lenkkareista: pohjat eivät kulu ihan tasaisesti.

Jalka-analyysissä on todettu, että jalkani on lievästi supinoi­va. Saman huomaa lenkkareista: pohjat eivät kulu ihan tasaisesti. En kuitenkaan ole onnistunut löy­tämään kivoja lenkkareita, jotka tukisivat jalkaterää juuri tuohon suuntaan. Voinko juosta neut­raalille askellukselle tarkoitetuilla kengillä? Mitä haittaa vääränlaisilla kengillä juoksemisesta voi olla?
Puolella jalalla taivaltava

Jos askeleessa paino ei osu jalkaterälle normaalisti, neutraalin askelluksen kengät eivät tue jal­kojasi tarpeeksi. Vaarana on, että virheellinen askelkuormitus hei­jastuu laajalle kehoon ja aiheut­taa rasitusvammoja. Virheellinen kuormitus voi esimerkiksi johtaa säärten lihasten turhaan rasittu­miseen, polviongelmiin tai jopa reisien, lantion tai alaselän hanka­liin rasitusoireisiin.

Jalkaterän poikkeavat kuormi­tukset on syytä selvittää ja korjata. Jalkaterän kuormitusta tutkittaes­sa kartoitetaan askelluksen eri vai­heet. Jalkaterän tulisi suuntautua suoraan eteenpäin. Niin kävellessä kuin juostessakin painon pitäisi siirtyä kantapään keskiosasta jalkaterän ulkosivun kautta päkiälle. Askeleen loppuponnistus osuu jalkaterän keskilinjan sisäpuolelle.

Jalkaterässä voi kuitenkin olla rakenteellinen virhe, eli se voi olla jäykkä tai löysä. Tämä aiheuttaa sen, ettei paino rullaakaan jalkaterän läpi normaalisti. Myös jos nilkan nivelsiteet ovat löysät, jalkaterän ryhti voi pettää, mikä saat­taa aiheuttaa virhekuormituksen.

Jos askel painottuu liiaksi sisä­syrjälle, puhutaan pronatoivasta jalkaterästä. Jos taas askel painot­tuu liiaksi ulkosyrjälle ja jalkaterä kiertyy sisäänpäin, kuten sinulla, kyseessä on supinoiva jalkaterä.

Jalkaterätutkimuksessa saa­daan selville kuormituksen ongel­mat ja voidaan opastaa, millaisella tekniikkaharjoittelulla ja lihaskun­totreenillä askellusta voi korjata. Samoin tutkimus valaisee, mil­laiset jalkineet tai tukipohjalliset auttavat.

Sinun kannattaakin kääntyä asiantuntijan puoleen. Liikkujan jalkateräongelmiin paneutunut fysioterapeutti osaa antaa sinul­le yksilölliset harjoitteluohjeet, opastaa jalkineiden hankinnassa ja lisäksi tarvittaessa valmistaa yksilölliset tukipohjalliset.

Laura Jaakkola-Kievari
Terveys
Fysiatri, liikuntalääketieteen erikoislääkäri, Lääkäriasema Mehiläinen, Tampere

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.