Trampoliini on tuttu näky Jukka Pojan olohuoneessa. Kesällä vekotin siirtyy pihan puolelle. ”Hyppiminen tuntuu koko kropassa”, mies intoilee. Kuvat: Juha Salminen
Trampoliini on tuttu näky Jukka Pojan olohuoneessa. Kesällä vekotin siirtyy pihan puolelle. ”Hyppiminen tuntuu koko kropassa”, mies intoilee. Kuvat: Juha Salminen

Jos perinteinen jumppa kyllästyttää, kokeile Jukka Pojan trampoliinitreeniä. Laulaja hyppii jopa neljästi viikossa. Joskus hän katselee samalla elokuvia.

Katonrajaan on onneksi vielä vajaa metri, kun laulaja Jukka Poika eli Jukka Rousu, 34, pomppii vapautuneesti trampoliinilla. Hän on virittänyt kuntoilupisteensä omakotitalonsa lasitetulle terassille, jossa on sopivan viileää hikoiluun. Terassilta näkee myös metsänreunaan, jonne Jukka Poika lähtee yleensä jatkamaan treenituokiotaan.

Lähinaapurit taas näkevät suoraan, kuinka laulaja leijailee terassillaan ilmalentojensa aikana kuin meditatiivisessa tilassa.

– Ihan sama, ei haittaa! Jukka Poika nauraa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kesällä noin metrin halkaisijaltaan oleva trampoliini siirtyy pihan puolelle. Trampoliini on tuttu näky myös olohuoneessa, kun Jukka Poika haluaa katsoa samalla elokuvaa tai tv-sarjaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Saatan pomppia silloin tunninkin, hän kertoo.

Koko kroppa töissä

Jukka Poika innostui trampoliinista nelisen vuotta sitten, kun hänen kiinalaiseen mielen ja kehon hyvinvointiin perehtynyt chikung-opettajansa suositteli sitä.

– Hän sanoi, että jos haluaa terveyden edistämiseen treenimuodon, joka on kaikkein tehokkain käytettyä aikaa kohden, se on trampoliinilla pomppiminen.

Aluksi lihakset tulivat trampoliinilla hieman kipeiksi. Varsinkin vatsaa tulee jännitettyä automaattisesti.

– Hyppiminen tuntuu koko kropassa, kun lihaksia pitää jännittää pysyäkseen tasapainossa.

– Ensisijaisesti tämä ei kuitenkaan ole lihastreeniä, vaan pomppiminen ylös ja alas laittaa nesteet liikkeelle ja on vähän sellainen detox-juttu. Tulee kivaa kihelmöintiä ja lisää pintaverenkiertoa.

– Minulle tämä on keino pysyä nuorena, Jukka Poika virnuilee ja pomppaa alas hetkeksi.

Hän on selvästi hengästynyt ja joutuu etsimään tasapainoaan.

– Kun tuolta tulee alas, on vähän töttöröö. Painovoiman tuntee heti. Se saa olon tuntumaan hassulta.

Liikkeelle fiilispohjalta

Trampoliini on niin kevyt, että sen voi nostaa yhdellä kädellä.

Aiemmin Jukka Poika otti trampoliinin mukaan keikkamatkoille, sillä hän saattoi olla päiväkausia poissa kotoa. Nykyään Jukka Poika keikkailee enimmäkseen avovaimonsa Teija Stormin kanssa, ja he ajavat yleensä yöksi takaisin kotiin Helsinkiin.

– Viikonloput menevät töissä, ja se saattaa sotkea vielä maanantait, mutta muina päivinä yritän kuntoilla. Välillä vain pompin, välillä teen pidemmän kuntopiirin, jonka aloitan trampoliinilämmittelyllä.

Jukka Poika tunnustaa olevansa liikunnassa ”fiilismies”.

– Kohtahan alkaa myös skeittikausi! Tuolla on ramppi, Jukka Poika muistaa yhtäkkiä ja osoittaa talon laitaa.

– En ole mikään supertreenaaja, mikä varmasti näkyy.

Samassa Teija vetäisee hienovaraisesti miehen paitaa muutamia senttejä alemmas, ja Jukka Poikaa alkaa naurattaa.

– Näinhän se menee treenatessakin: avovaimo ohjaa.

Kokeile Jukka Pojan lihaskuntotreeniä

”Teen tämäntyyppisen treenin 3–4 kertaa viikossa. Teen kaikki lihasliikkeet läpi ja toistan ne vielä kahdesti. Joinain päivinä keskityn enemmän selkään, joinain jalkoihin, välillä punnerran. Mutta ensin lämmittelen trampoliinilla.”

1. Lämmittely: 20 min trampoliinilla pomppimista

”Joskus voin pomppia tunninkin, joskus lämmittelyyn riittää 10 minuuttia. Yleensä pompin vain tasajalkaa, mutta tässä voisi vaikka juosta tai tehdä samaan aikaan erilaisia käsiliikkeitä.”

2. Vatsa: 10–15 jumppapallon kuljetusta varpaista sormenpäihin ja takaisin

”Laitan pallon varpaiden väliin ja nostan jalat muutaman sentin irti lattiasta. Nostan jaloilla pallon kohti kattoa ja siirrän sen sieltä käsien väliin. Kuljetan palloa hitaasti käsien välissä pään yli, mutten laske sitä missään vaiheessa maahan. Tuon pallon hitaasti takaisin varpaisiin. Kaikki raajat ovat koko ajan irti lattiasta.”

3. Yläselkä: 12–15 pystypunnerrusta käsipainoilla

”Käytän viiden kilon painoja. Aloitan laittamalla kädet 90 asteen kulmaan, nostan ne hitaasti ylös ja lasken hallitusti alas samaan kulmaan. Tämä sopii erittäin hyvin päätetyöläiselle, joka minäkin olen. Harjoitus vahvistaa yläselkää, joka on heikoin kohtani. Siksi teen tätä liikettä kaikkein tunnollisimmin.”

4. Jalat: 5–10 askelkyykkyä molemmilla jaloilla

”Yleensä teen askelkyykyt metsässä lenkillä. Silloin teen niitä 20 kerrallaan kolmessa sarjassa. Jos teen ne kuntopiirissä, vaikeutan liikettä 8 kilon kahvakuulilla. Silloin kyykkään alle kymmenen kertaa molemmilla jaloilla, sillä 16 kilon lisäpaino tuntuu raskaalta. Teen kyykkyjä sen verran, että hymy pysyy huulilla.”

Lue myös:

Jukka Pojan uusi kappale kertoo Cheekistä: ”Menestyneestä pitää olla jotain mieltä”

Jukka Poika julkaisi kreisin videon: mukana siideripissis ja Tomi Björck

Jukka Poika pukukriisistä: "Paniikki iski"

Näin Jukka Poika treenaa trampoliinilla – katso video!

Jukka Poika

Syntyi 19.7.1980 Haukiputaalla. Asuu Helsingissä avovaimonsa kanssa.

Aloitti uransa Soul Captain Bandissa 1990-luvun loppupuolella. Ensimmäinen soololevy 2007. Sooloartistina noussut albumilistan ykköseksi, myynyt tuplaplatinaa ja palkittu Emma-patsailla.

Tuli suurelle yleisölle tutuksi viimeistään Vain elämää -ohjelmasta, jonka toisella tuotantokaudella esiintyi vuonna 2013.

Uusi levy Elämäntyyli ilmestyi 24.4.

Sisältö jatkuu mainoksen alla