Stereotypia langanlaihoista joogajumalattarista joutaa romukoppaan. Jooga on huipputreeniä kaikenkokoisille.

Toisin kuin saatat itsellesi uskotella, kankeus tai liikakilot eivät ole syy karttaa joogasaleja. Mielikuva joogasta vain hoikkien ja huippukuntoisten lajina on auttamatta vanhentunut.

– Vartalo voi olla notkea ja voimakas, vaikka ei olisi laiha, sanoo Suomeenkin rantautuneen kurvijoogan asiantuntija, lontoolainen joogaohjaaja Charlie Merton.

Hän muistuttaa, että joogassa tärkeintä on hyvä olo, ei se, miltä näyttää. Kurvijoogassa liikkeet varioidaan kaikenlaisille kehoille sopiviksi ja tunnin vetää ohjaaja, joka tietää omasta kokemuksesta, mitkä liikkeet toimivat ja mitkä eivät.

– Jos on esimerkiksi tosi rintava ja liikkeessä nostetaan jalat ylös, voi tuntua siltä, että tukehtuu omiin tisseihinsä, sanoo Yoogaian vastaava joogaohjaaja Katja Wickström.

Tisseistä viis, kurvikkaankin kannattaa hypätä joogamatolle – tässä syyt:

Ryhti kohenee ja selkä kiittää

Joogan kiertoliikkeet vilkastuttavat selän aineenvaihduntaa ja kohentavat ryhtiä. Hyvä ryhti auttaa kantamaan kehon kauniisti. Katso vaikka: Instagram pursuaa kaikenkokoisten naisten joogakuvia curvyyoga-hashtagilla.

Jooga parantaa liikkuvuutta ja voi siksi auttaa myös kurvien aiheuttamiin selkävaivoihin.

– Koko olemus muuttuu, kun kantaa itseään paremmin. Jooga vahvistaa selkää ja syviä vatsalihaksia, jotka ovat monen heikko kohta, Wickström sanoo.

Herkuttelu vähenee

Jooga laittaa luontaiset endorfiinit liikkeelle ja vähentää siksi tarvetta etsiä nautintoa herkuista. Joogatunnilla omaa kehoaan on lähes pakko kuunnella, toisin kuin hikilenkillä kuulokkeet korvilla.

– Kaikki liikunta vapauttaa endorfiineja, mutta joogassa saattaa löytyä syvä rento olo, hyvä olo omassa kehossa. Sillä hetkellä ei tee mieli mitään lisää, Wickström sanoo.

Hänen mukaansa jooga saattaa parantaa unenlaatua – ja hyvin nukkuneena tekee herätessä harvemmin mieli karkkia.

Pennsylvanian yliopiston tutkimuksen mukaan jooga voi myös laskea verenpainetta. Wickströmin mukaan se johtuu todennäköisesti oikean hengitystekniikan oppimisesta ja mielen rauhoittumisesta. Korkeasta verenpaineesta kärsivien kannattaa kuitenkin jutella lääkärin kanssa ennen joogan aloittamista.

Nivelet huokaisevat ja mieli kevenee

Jooga vahvistaa sekä kroppaa että mieltä. Runsaat liikakilot rasittavat joskus luita ja niveliä, mutta lihaskunto vähentää rasitusta ja parantaa nivelkuntoa. Itsensä ylittäminen taas vahvistaa henkistä kanttia.

– Aluksi kaikki voi tuntua haastavalta ja eka kerta voi olla jopa epämiellyttävä, mutta onnistumisia tulee jo muutaman kerran jälkeen. On mahtavaa huomata, että hei, nyt yllänkin jo varpaisiin, Wickström sanoo.

Nettijoogapalvelu Yoogaia järjestää ensimmäisen Yoga for Curvy Girls -joogatunnin perjantaina 17.4. klo 18.15. Tunnille osallistutaan netissä, eivätkä osallistujat näe toisiaan.

Lue lisää:

Juoksuko vain laihoille? Pluskokoinen juoksi maratonin varoituksista huolimatta

3 joogaajan perusvirhettä kuvina – näin korjaat ne

9 syytä, joiden vuoksi jooga parantaa seksielämää

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.