Hiertymiin, rakkuloihin ja känsiin löytyy yleensä apua apteekin hyllyltä. Rakon paraneminen voi viedä kuukaudenkin.

Hiertymiin, rakkuloihin ja känsiin löytyy yleensä apua apteekin hyllyltä.

• Rakot ja hiertymät ovat ihovaurioita, jotka syntyvät jatkuvasta hankauksesta tai pai­neesta. Hiertymä voi muuttua myös punaiseksi, kirveleväksi ja aristavaksi haavaksi.

• Jalkaterien haavat ovat yleensä pintahaavoja. Monia naisia vaivaavat kesäisin myös kuivat kantapäät ja niiden haavaumat. Pintahaavojen hoi­doksi riittää puhdistus ja laas­tari. Pehmitä kantapäiden ihoa säännöllisellä rasvauksella.

• Känsä on tiivistä sarveis­massaa, jota iho muodostaa suojautuakseen hankausta tai painetta vastaan. Kovettumien ja känsien syntyyn vaikuttavat jalkineet, jalan rakenne, jalan virheasennot ja urheillessa myös alustan kovuus. Jos pe­russyytä ei korjata, kovettumat ja känsät uusiutuvat. Tavallisim­min känsä tulee päkiään, joskus myös varpaaseen tai varvasvä­liin. Varpaassa olevaa känsää kutsutaan myös liikavarpaaksi.

• Hoitamattomana känsä pak­suuntuu. Se alkaa painua sisään­päin ja voi muodostaa kiilamaisia kipeitä juuria. Silloin tulee hel­posti muutettua askellusta, mikä taas saattaa synnyttää uusia känsiä.

• Jalkasieni eli jalkasilsa on yleensä rihmasienen aiheutta­ma tartunta. Se tulee tavallises­ti pikkuvarpaan ja nimettömän väliin, mutta sitä voi esiintyä myös jalkapohjassa tai jalkapöy­dässä.

• Jalkasilsan oireita ovat kutina, ihon kuivuminen ja punoitus. Sienitartunnan saanut iho tulehtuu helposti. Joillekin tulehdus nostattaa pieniä rakku­loita. Sieni voi muuttaa kynnen väriä tai paksuunnuttaa tai hau­rastuttaa sitä.

• Jalkojen pikkuvaivat kannat­taa hoitaa heti. Hoitamattoma­na ne tulehtuvat helposti, ja jalka on pian siinä kunnossa, että sillä ei oteta askeltakaan. Silloin ei auta muu kuin antibioottikuuri.

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.

Lankuttaminen ei ole ydinfysiikkaa, kunhan painaa mieleen yhden minuutin säännön.

Lankuttamisen konsepti on melko simppeli: kannattele kehoasi ylhäällä punnerrusasennossa tietyn aikaa, jolloin keskivartalo, takareidet ja pakarat vahvistuvat. Vaikka osaisitkin lankuttaa, moni ei kuitenkaan tiedä, kuinka pitkään lankutusasennossa tulee oikeasti olla parhaiden tulosten saavuttamiseksi.

Women's Healthin haastattelema liikuntatieteen tutkija Albert Matheny sanoo, että lankuttamista voi treenata päivittäin, mutta yhden lankutuksen keston tulisi olla kymmenestä sekunnista yhteen minuuttiin.

– Asento merkitsee kaikkein eniten. Täydellisen asennon pitäminen on liikkeen suurin tavoite, eli lankuta vain niin kauan, kuin pysyt asennossa tyylipuhtaasti, Mathey sanoo.

Lue myös: Hoida homma parissa minuutissa: 7 syytä lankuttaa joka päivä

Samaa mieltä on myös personal trainer Doug Sklar. Hän pitää hyvänä ohjenuorana minuutin sääntöä ja ohjeistaa tekemään minuutin toistoja kolme kertaa peräkkäin.

– On hyvä aloittaa lankuttaminen lyhyemmillä pidoilla ja venyttää niitä sitten minuuttiin saakka kunnon kehittyessä, Sklar sanoo.

”Oikealla tekniikalla tehdyt lankutukset lisäävät voimaa kaikkialla kehossa.”

Myös lyhyemmillä lankutuksilla saa aikaan tehokkaan treenin, joka tuottaa tuloksia. Jos pidät lyhyemmistä lankuista, Sklar neuvoo tekemään 10 sekunnin pitoja 10 sekunnin tauoilla 3–6 kertaa.

– Lyhyemmillä pidoilla saa yhtä hyvin voimaa, sillä enemmän toistoja tekemällä olet kokonaisuudessaan lankutusasennossa yhtä pitkään kuin hieman pidemmillä pidoilla.

Yli minuutin lankuttaminen on kiva haaste itselle, mutta jos pystyt pysymään asennossa pitkään, asiantuntijat suosittelevat kokeilemaan tavallisen lankun sijaan raskaampia versioita. Väkinäinen lankuttaminen voi aiheuttaa kovaa painetta alaselälle. Selkä menee kaarelle väsymyksestä ja loukkaantumisriski kasvaa.

– Oikealla tekniikalla tehdyt lankutukset lisäävät voimaa kaikkialla kehossa, Sklar sanoo,