TimeLessBodyn kehittäjän 77-vuotiaan Nurit Kraussin tyylinäyte. Kuva: Denis Trantham
TimeLessBodyn kehittäjän 77-vuotiaan Nurit Kraussin tyylinäyte. Kuva: Denis Trantham

TimeLessBody on melkein kuin pilatesta – mutta ehkä vieläkin rankempaa. Lue, miten toimittaja selvisi treenistä.

Minulla ei ole aavistustakaan, mitä odottaa 75-minuuttiselta TLB-tunnilta. Tiedän, että TimeLessBody on yhdysvaltalaisen tanssija-koreografin Nurit Kraussin kehittämä kokonaisvaltainen harjoitusmenetelmä. Krauss itse on kävelevä TimeLessBody-mainos: 77-vuotias supernainen ohjaa yhä tunteja.

Mutta miten pilatesmaiset liikkeet purevat toimistotyötä tekevään tavalliseen liikkujaan?

Kyytiä nilkoille

Tunnin vetäjä, helsinkiläisen Nia Centerin ohjaaja Jennika Laari kertoo, että kaikki liikkeet tehdään lattialla. Liikkeet vahvistavat muun muassa jalkaterien lihaksia ja vaikuttavat myös hermostoon.

Hämärässä salissa on rauhallinen tunnelma, kun käymme matoille. Tunnin ohjelman voisi tiivistää kahteen sanaan: jalkaterät ja lapaluut. Lattialla tehdyt jalkojen, nilkkojen ja varpaiden ojennukset, koukistukset ja pyöritykset tuottivat aluksi tuskaa. Jalka ei tunnu pyörivän edes tahdonvoimalla. Lopputunnista lihaksiin on tullut eloa ja pyöritykset onnistuvat jo toiseenkin suuntaan.

Pilatesta naisille

Huomaan ajattelevani tunnilla useampaankin kertaan pilatesta. Syvän hengityksen tahdissa tehdyt liikkeet ovat todella samanlaisia. Erojakin on. Pilateksessa uloshengitys sihistään hampaiden läpi, Timelessbodyssa taas päästetään ilmat pihalle kuuluvasti suun kautta. Huomasin pian, kuinka rentouttavaa äänen liittäminen hengitykseen onkaan.

Jos pilateksessa Satanen-vatsalihasliike on se kovin haaste, TLB:n koetinkivi on nimeltä Voimajuoksu kyljellä maaten. Juokseminen kyljellä maaten on rankin lihaskuntoliike, jonka olen koskaan tehnyt. Jos et usko, kokeile – asennossa on mahdoton edes pysyä ilman, että jännittää korsettilihaksia kaikin voimin.

Ohjaajakin myöntää, että TimeLessBodyn ja pilateksen liikepaletissa on yhteneväisyyksiä. Hän huomauttaa, että naisen kehittämä TLB ottaa liikkeissään huomioon naisen vartalon paremmin kuin miehen kehittämä pilates. Tiedä häntä. Ainakin vaikutukset tuntuvat parin päivän päästä. Portaiden kävely kihelmöi reisissä ja pakaroissa. Uusia lihaksia on löytynyt!

TimeLessBody-tunnit Helsingissä: Nia Center
ja Turussa: TimeLessBody-yhdistys

Huom. TimeLessBodyn luoja, Nurit Krauss, vierailee Helsingissä ja Turussa huhtikuussa. Lisätietoja kursseista täältä.

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.

Lankuttaminen ei ole ydinfysiikkaa, kunhan painaa mieleen yhden minuutin säännön.

Lankuttamisen konsepti on melko simppeli: kannattele kehoasi ylhäällä punnerrusasennossa tietyn aikaa, jolloin keskivartalo, takareidet ja pakarat vahvistuvat. Vaikka osaisitkin lankuttaa, moni ei kuitenkaan tiedä, kuinka pitkään lankutusasennossa tulee oikeasti olla parhaiden tulosten saavuttamiseksi.

Women's Healthin haastattelema liikuntatieteen tutkija Albert Matheny sanoo, että lankuttamista voi treenata päivittäin, mutta yhden lankutuksen keston tulisi olla kymmenestä sekunnista yhteen minuuttiin.

– Asento merkitsee kaikkein eniten. Täydellisen asennon pitäminen on liikkeen suurin tavoite, eli lankuta vain niin kauan, kuin pysyt asennossa tyylipuhtaasti, Mathey sanoo.

Lue myös: Hoida homma parissa minuutissa: 7 syytä lankuttaa joka päivä

Samaa mieltä on myös personal trainer Doug Sklar. Hän pitää hyvänä ohjenuorana minuutin sääntöä ja ohjeistaa tekemään minuutin toistoja kolme kertaa peräkkäin.

– On hyvä aloittaa lankuttaminen lyhyemmillä pidoilla ja venyttää niitä sitten minuuttiin saakka kunnon kehittyessä, Sklar sanoo.

”Oikealla tekniikalla tehdyt lankutukset lisäävät voimaa kaikkialla kehossa.”

Myös lyhyemmillä lankutuksilla saa aikaan tehokkaan treenin, joka tuottaa tuloksia. Jos pidät lyhyemmistä lankuista, Sklar neuvoo tekemään 10 sekunnin pitoja 10 sekunnin tauoilla 3–6 kertaa.

– Lyhyemmillä pidoilla saa yhtä hyvin voimaa, sillä enemmän toistoja tekemällä olet kokonaisuudessaan lankutusasennossa yhtä pitkään kuin hieman pidemmillä pidoilla.

Yli minuutin lankuttaminen on kiva haaste itselle, mutta jos pystyt pysymään asennossa pitkään, asiantuntijat suosittelevat kokeilemaan tavallisen lankun sijaan raskaampia versioita. Väkinäinen lankuttaminen voi aiheuttaa kovaa painetta alaselälle. Selkä menee kaarelle väsymyksestä ja loukkaantumisriski kasvaa.

– Oikealla tekniikalla tehdyt lankutukset lisäävät voimaa kaikkialla kehossa, Sklar sanoo,