Kuvat Panu Pälivä
Kuvat Panu Pälivä

Venytä alakroppa vetreäksi pyyhkeen avulla. Se auttaa kankeaa ja tekee venyttelystä miellyttävää.

Liikuntaneuvoja Emma Mälkiä Oulusta neuvoo helpon ja tehokkaan alakroppavenyttelysarjan. Pysy jokaisessa venytyksessä 30-60 sekuntia.

1. Takareisitaivutus

Käy makuulleen maahan, koukista toinen jalka. Nosta suora jalka ylös ja heitä pyyhe nilkan ympärille, jotta saat vedettyä pyyhkeellä jalkaa kohti nenää.

2. Pakaravenytys

 

Pidä tukijalka yhä koukussa. Käännä toinen jalka koukkuun niin, että polvi osoittaa sivulle. Laita pyyhe nilkan taakse ja vedä kohti rintaa.

3. Pohkeiden ojennus

 

Nouse istumaan ja heitä pyyhe päkiän taakse. Vedä pyyhkeellä jalkaterää itseäsi kohti.

4. Etureisien ja lonkankoukistajien avaus

 

Käy päinmakuulle polvi koukussa, kiepauta pyyhe nilkan takaa. Vedä käsillä pyyhkeestä. Polvi saa nousta vähän ilmaan, jotta venytys tuntuu myös lonkankoukistajassa.

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.