Kuva Tiia Wilmanin kotialbumi
Kuva Tiia Wilmanin kotialbumi

Helsinkiläinen Tiia Wilman treenasi vartaloaan aina vain tiukemmaksi, kunnes terveys petti. Loputon itsekritiikki on hyvää vauhtia muuttumassa itsensä hyväksymiseksi.

"Niin pitkään kuin muistan, olen pitänyt itseäni isona, läskinä, riittämättömänä, rumana ja huonompana kuin muut. Ensimmäiselle laihdutuskuurille aloin 14-vuotiaana, kun yläasteen terveydenhoitaja sanoi, että olen normaalin painon ylärajoilla. Kesän pyöräilin kuin hullu. Seuraavana vuonna sain terkkarilta kehuja: ’hyvin laihdutettu’.

Muutettuani opiskelemaan Jyväskylään jäin koukkuun treenaamiseen. Halusin  olla normaali, enkä hieman iso. Välillä treenasin viisi tuntia päivässä ja laihdutin.

Opiskeluiden jälkeen elämäni pääkaupunkiseudulla oli melkoista vuoristorataa. Lohtu löytyi edelleen salilta ja kontrolloidusta syömisestä. Kiinnostuin bodyfitnessistä ja muutama vuosi sitten aloin treenata kisoihin. Ajattelin, että minusta tulee vihdoin sellainen, joka olen aina halunnut olla: kaunis ja itsevarma.

Jos joskus kävin baarissa, itsetuntoni soimasi viikkoja. Ystäväni häissä söin mukana tuomaani kanasalaattia naistenhuoneessa. Mitä enemmän kontrolloin, sitä onnellisempi olin. Oli helpompi suorittaa ruokavaliota ja treeniohjelmaa, kuin miettiä kuka olen ja onko minussa muutakin kuin kuori.

Kukaan ei puuttunut elämäntyyliini, koska ulospäin se näytti superterveelliseltä eikä kieroutuneelta. Hyvä niin, sillä jos fitness-kuplassa elävän tapoja kyseenalaistaa, välit saattavat mennä poikki.

Extreme-dieetiltä terapiaan

Vuosi sitten keväällä kisoja edeltäneet pari kuukautta tuntuivat elämäni parhailta. Ennen lavalle menoa silti murruin: ’Yök! Minuthan nauretaan pihalle, koska olen niin iso ja lihava’, ajattelin. Tulokkaiden alle 163-senttisten sarjassa olin kolmas. Parin sekunnin ajan olin tyytyväinen saavutukseeni.

Terveys petti kisojen jälkeen. Muisti ja aloitekyky olivat tiessään, koska en ollut nukkunut aikoihin. Kärsin krampeista, ja kuukautiset olivat jääneet pois. Laihduttaminen muuttui ahmimiseksi. Lihoin muutamassa kuukaudessa viisitoista kiloa. Kesän vietin neljän seinän sisällä inhoten itseäni.

Kroppa meni vuosien rääkistä niin sekaisin, että sain metabolisen aineenvaihdunnallisen vaurion. Lääkäri sanoi, että ellen lopeta fitnessiä, en parane. Raivostuin, koska en voinut kuvitella muuta tarkoitusta elämälleni kuin kello kaulassa syömisen ja lihasten kasvattamisen. Lopulta tajusin, miten olin henkisesti ja fyysisesti eksyksissä.

Kropan loppuun palaminen on pakottanut laittamaan elämän uusiksi. En enää treenaa hullun lailla. Elimistöni vaurioitui dieetistä niin, että perusaineenvaihduntani on hidastunut. Olen hyväksynyt, että lääkkeitä joudun syömään lopun elämääni enkä voi syödä normaalisti lihomatta. Haluan oppia nauttimaan liikunnasta ja ruuasta.

Itsetuntoni rakentamisen olen aloittanut terapiassa. Olen oppinut sanomaan: ’sulla on paljon vahvuuksia, näytit miltä hyvänsä’. Ihmeellisintä on ollut huomata, etteivät ihmiset häviä ympäriltäni, vaikka en mahdukaan vanhoihin farkkuihini.”

Lue myös:

Näin treenaa Kimi Räikkösen rakas – kokeile Minttu Virtasen treeniohjelmaa

Neljällä yksinkertaisella liikkeellä virkistyt nopeasti.

Taukoliikunnan ei tarvitse olla monimutkaista tai aikaavievää. Personal trainer Maikki Marjaniemen suunnittelemalla taukojumpalla saat liikettä kehoon viidessä minuutissa.

Voit tehdä liikkeet myös yksitellen, vaikkapa yhden liikkeen työpäivän joka tauolla.

– Tärkeintä on, että nousee ylös ja liikkuu jollakin tavalla. Ideaalitilanne olisi, että ei istuttaisi puolta tuntia pidempään kerrallaan, Maikki sanoo. 

1. Lavat liukuun

Lapaliu'utus seinää vasten on hyvää vastapainoa esimerkiksi näyttöpäätetyölle. Se avaa rintaa, laittaa liikettä yläselkään ja ennaltaehkäisee hartiajumeja. 

Tee näin: 

 1. Seiso selkä seinää vasten niin, että pakarat ja yläselkä koskevat seinää. Nosta kädet seinälle kyynärpäät koukussa. 
 2. Liu'uta käsiä seinää pitkin ylöspäin kunnes kyynärpäät tuntuvat irtoavan seinästä. 
 3. Rutista sitten käsiä alaspäin selkälihaksilla. Pidä hartiat kaukana korvista. 

2. Naama nurkkaan

Nurkkavenytys avaa rintaa lihastyön avulla.

Tee näin:

 1. Etsi nurkka ja asetu seisomaan kasvot nurkkaan päin. Nosta kädet kyynärpäät koukussa sivuille, mutta pidä hartiat alhaalla. 
 2. Vie kevyesti rintaa nurkkaa kohti. Tee pumppauksia: jännitä sisäänhengityksellä käsiäsi seiniä vasten ja anna uloshengityksellä käsien joustaa ja rintakehän päästä syvemmälle nurkkaan. 
 3. Tee venytys kolmella eri korkeudella, eli siirrä käsiäsi muutaman pumppauksen jälkeen aina ylemmäs.

3. Kämmenet pöytään

Kyynärvarsien venyttäminen ehkäisee tehokkaasti tenniskyynärpään ja hiirikäden oireita. 

Tee näin:

 1. Tuo kämmenet pöydälle kämmenpuoli alaspäin ja sormet itseesi päin.
 2. Pumppaa kämmeniä lähemmäs pöydän pintaa ja kauemmas siitä. 
 3. Jätä kämmenet pöydälle ja siirrä niiden päälle lisää painoa.

4. Peppu seinään

Tämä liike venyttää takareisiä ja parantaa nostotekniikkaa – ja näyttää hauskalta, eli sopii myös työkaverien päivän piristämiseen. Liikkeen voi ottaa myös haasteena ja yrittää suorittaa sen mahdollisimman kaukana seinästä. 

Tee näin:

 1. Seiso 15–20 senttimetrin päässä seinästä selkä seinää vasten ja kädet vyötäröllä.
 2. Pidä selkä ja jalat suorina ja taita lantiotasi taakse niin, että takapuoli koskee seinää. Polvet saavat koukistua aavistuksen.
 3. Nouse takaisin pystyyn niin, että ojennat lantiosi pakaralihasten avulla.
 4. Siirry viisi senttimetriä kauemmaksi seinästä ja toista. 

Näin treenaat oikeita lihaksia kätevästi kotona ennen ulkouintikauden alkua. 

Haaveiletko jo kesästä ja kunnon treeneistä uimastadionilla tai luonnonvesissä? Sitä odotellessa uintikunto kannattaa hioa timanttiseksi täsmäliikkeillä vaikka olohuoneen lattialla.

– Pelkkä kuivaharjoittelu ei tee uimaria, mutta se tuo voimaa, jonka voi myöhemmin siirtää veteen, kertoo uintivalmentaja Anne Hiltunen.

Vahvat keskivartalon lihakset ja hyvä kehonhallinta ovat valttikortti altaassa, koska vedessä ei saa tukea muualta. Keskivartalon lisäksi iso selkälihas ja olkapään lihakset ovat uimarin tärkeimmät apurit. Tällä ohjelmalla treenaat nämä kaikki iskukuntoon, vaikka uinti ei olisi lajisi.

Toista jokaista liikettä 20 kertaa ja siirry heti seuraavaan liikkeeseen. Sarjan lopussa pidä 1–2 minuutin tauko. Toista kierros 2–3 kertaa.

Video: Katri Lehtola