Vatsarutistuksillako sixpack? Ei taida onnistua.
Vatsarutistuksillako sixpack? Ei taida onnistua.

Uskomukset istuvat syvällä ja niistä on hankala päästä eroon. Zentofitness-sivusto listasi neljä yleistä ajatusta, jotka kannattaa unohtaa samantien.

Myytti 1.

Mitä enemmän teen vatsalihasliikkeitä, sitä timmimpi vyötäröstäni tulee.

Väärin! Vatsarutistukset kyllä vahvistavat keskikropan lihaksia, mutta eivät varsinaisesti polta rasvaa vyötäröltä. Jos haluat saada sixpackin, lihastreenin lisäksi huomio pitää keskittää syömiseen.

Myytti 2.

Treenatessani muutan rasvaa lihakseksi.

Väärin! Rasva ja lihas ovat aivan eri asioita. On helpompaa keskittyä kerrallaan joko lihasten kasvattamiseen tai rasvan polttamiseen. Jos halut kunnolla kasvattaa lihaksia, sinun täytyy treenata ja syödä enemmän kuin kulutat. Ja kun haluat kuluttaa rasvaa, sinun täytyy kuluttaa enemmän kuin syöt.

Myytti 3.

Aerobinen liikunta on laihduttajalle tärkeämpää kuin lihaskuntoharjoittelu.

Väärin! Jumppasalissa kalorit kyllä saavat kyytiä, mutta niin saavat myös lihakset. Ja hyvä lihaskunto on tärkeää laihduttajalle, sillä lihakset kuluttavat kaloreita. Eli laihduttajan tulisi miettiä asiaa tässä järjestyksessä: ravinto, lihastreeni ja sitten vasta kehiin astuu aerobinen treeni.

Myytti 4.

Treenejä ennen venyttely estää loukkantumisia ja parantaa suoritustani.

Väärin! Todennäköisesti olet oppinut tämän koulusta tai vanhemmiltasi, mutta uudet tutkimukset osoittavat toisin. On todettu, että venyttely ennen treenejä heikentää lihasvoimaa jopa 30 prosenttia.

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.