Reetta Kuitunen, 33, asuu perheensä kanssa Nokialla ja työskentelee Nokian kaupungilla ruokapalvelu­esimiehenä. Kuva Rami Marjamäki
Reetta Kuitunen, 33, asuu perheensä kanssa Nokialla ja työskentelee Nokian kaupungilla ruokapalvelu­esimiehenä. Kuva Rami Marjamäki

Reetta tajusi olevansa rapakunnossa, kun mies houkutteli hänet iltakävelylle. Nyt hän juoksee puolimaratoneja ja säikähtää itsekin hauistaan.

”Koulun liikuntatunneilla olin se, joka valittiin aina viimeisenä joukkueeseen. Aloittaessani vuonna 1999 suurtalouskokkiopinnot tupakoin runsaasti ja alkoholi maistui. Jos en illalla ollut radalla, notkuin karkkipussin kanssa telkkarin edessä. Paino nousi muutamassa vuodessa viidestäkymmenestä seitsemäänkymmeneen kiloon.

Mieheni Juhan tapasin Tampereella opiskellessani restonomiksi. Muutin hänen perässään vuonna 2005 Nokialle. Rakastuneen parin tavoin aloitimme yhteiset iltalenkit. Palauttaessamme vuokraelokuvaa mieheni ehdotti, että reippailisimme videovuokraamosta takaisin kotiin vähän pidempää reittiä. Lupauduin, koska en tuntenut paikkakuntaa niin hyvin, että olisin ymmärtänyt, miten pitkä lenkistä oli tulossa.

Lenkki oli viisi kilometriä. Pelkäsin ihan oikeasti, etten selviäisi kotiin. Minua särki monta päivää. Miehelleni en puhunut viikkoon, koska mielestäni hän huijasi minut liian pitkälle lenkille. Ei Juha sitä tahallaan tehnyt. Hän ei vain tajunnut, kuinka rapakunnossa olin.

Hyvästit alkoholille

Tajusin, ettei 25-vuotias voi olla näin raihnainen. Päättäväisesti aloin liikkua viisi kertaa viikossa. Ensimmäisen vuoden ajan jouduin pakottamaan itseni joka kerta lenkki­polulle. Motivoin itseäni vapaapäivillä, jotka olivat keskiviikko ja lauantai. Kevensin ruokavaliota ja jätin perunan pois.

Kävely muuttui juoksuksi. Vuodessa lähti viisitoista kiloa. Kun tyttäremme Vilma syntyi syksyllä 2008, luovuin lopullisesti tupakasta ja alkoholista. 28 raskauskiloa karistin vajaassa vuodessa vaunulenkeillä. Vuosi Vilman syntymän jälkeen koin, ettei lenkkeily enää riittänyt.

Vaatekaappi uusiksi

Liikun nyt kuusi kertaa viikossa. Käyn muokkaavissa treeneissä, kuten girya&fitness-, muokkaus-, fitball- ja kahvakuulatunneilla. Kroppani on muuttunut valtavasti. Välillä säpsähdän, kun näen peilistä käsivarsieni lihakset. Kerran eräs treenari luuli minua kuntosaliohjaajaksi. Toinen uteli, mihin kisoihin treenaan. Hyvänen aika! Minäkö? Vanha sohvaperuna!

Ensimmäisen puolimaratonini juoksin viime keväänä Helsinki city run -kilpailussa. Aikani oli 2 tuntia 23 minuuttia, ja toukokuussa aion parantaa. Elämänmuutos on tuonut pohjattoman kiinnostuksen kehon toimintaan. Unelmanani on kouluttautua personal traineriksi ja jakaa hyvää oloa muillekin.

Hankalinta on ollut löytää sopiva ruokavalio ja ateriarytmi. Minulle ei ollut selvää, kuinka paljon liikuntaa harrastavan täytyy syödä: kuusi kertaa päivässä, tosin ateriat ovat pieniä.  Ruokavalioni on proteiinipitoinen, viljoja syön valikoiden.

Vaatekaapin sisältö on mennyt uusiksi. Nyt siellä on lähinnä urheiluvaatteita ja nekin puolta pienempiä kuin ennen. Kaikesta on kiittäminen miestäni. Hän ei ole patistanut, pikemminkin huolehtinut, että liikunko liikaa. Ilman rakkautta olisin tuskin näin hyvässä kunnossa!”

Liikkuminen voi ehkäistä masennusta ja helpottaa sen oireita. Jo pienikin määrä vaikuttaa.

Moni aktiivinen liikkuja sen tietää: sopivasti rankan treenin jälkeen olo on parhaimmillaan euforinen. Hikoiluttavan session jälkeen tuntuu, kuin seisoisi hieman suorempana. Mielessä yleensä vauhdilla liikehtivät ajatukset rauhoittuvat. Tuntuu siltä, kuin maailma jäsentyisi pääkopassa hieman paremmin.

Liikunnan hyvää oloa synnyttävä vaikutus ei ole pelkästään urheiluhullujen urbaania legendaa. Vaikutus on tunnettu ja tunnistettu tutkimuksissakin pitkään.

Erityisesti aerobisen liikunnan hyödyistä on olemassa runsaasti tutkimustietoa. Tulokset ovat niin vakuuttavia, että sopivasti sydäntä sykähdyttävää liikuntaa, kuten kävelyä, juoksua, uintia ja pyöräilyä, suositellaan itsehoidoksi myös masennukseen.

Liikunnan hyvää oloa synnyttävä vaikutus ei ole pelkästään urheiluhullujen urbaania legendaa.

Tutkijoiden mukaan aerobinen liikunta voi parhaimmillaan aidosti auttaa masennuksessa. Mutta miten on lihaskuntoliikunnan laita?

Useita eri tutkimuksia yhdistelevä tuore amerikkalaisselvitys kertoo, että aerobisen liikunnan lisäksi ihan puhdas punttien nostelu voi toimia masennuksen hoidossa. Selvityksen mukaan lihaskuntoharjoittelu voi lieventää masennusoireita ja kohottaa mielialaa merkittävästi.

Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa käytiin läpi 33 eri tutkimusta, joihin osallistui yhteensä liki 2000 eri-ikäistä miestä ja naista. Tutkimusten mukaan lihasten treenaaminen on hyödyllistä kaikenikäisille sukupuoleen katsomatta.

Kuinka paljon kannattaa liikkua?

Tutkijoilla ei ole vielä antaa tarkkaa liikuntamäärää, josta olisi hyötyä masennuksen hoidossa. Hyvänä yleisohjeena voi kuitenkin pitää esimerkiksi liikuntapiirakkaa.

Tärkeintä on, että liikkuu.

Selvityksen ehkä kaikista mukavin havainto on se, että treenaaminen kohentaa mielialaa riippumatta siitä, kuinka paljon lihakset oikeasti kasvavat. Ei siis tarvitse omistaa elämäänsä liikunnalle, jotta saisi oman osansa treenaamisen hyvistä vaikutuksista. Tärkeintä on, että liikkuu.

Tämä havainto tukee muitakin viimeaikaisia tutkimuksia, joiden mukaan jo pienikin aktiivisuus edistää terveyttä.


Mistä liikunnan mielialaa kohentava vaikutus kumpuaa?

Tutkimuksen johtaja Brett Gordonin mukaan vaikutus on todennäköisesti yhdistelmä fysiologisia ja sosiaalisia syitä.

Todennäköisesti yksi syistä siihen, että liikunta kohottaa mielialaa piilee siinä, että harrastuksen avulla elämäänsä saa uusia, tsemppaavia ihmissuhteita. Positiivisten ihmissuhteiden on moneen kertaan huomattu tepsivän hoidoksi masennukseen.

Kehon mittaaminen on nyt kuumista kuumin fitness-trendi, mutta laitteiden termiviidakossa menee helposti sormi suuhun.

Älykellojen vallankumouksesta on puhuttu jo vuosia, mutta käytännössä yhä harva suomalainen päätyy sellaiseen sijoittamaan. Jos kelloa kaipaa lähinnä urheilusuoritusten mittaamiseen ja viestihälytyksiin, tavallisella (ja halvemmalla) sporttikellolla pärjää ihan yhtä hyvin. Aktiivisuusrannekekin voi riittää.

Sitten pitäisi enää tietää, mitä eroa näillä kaikilla laitteilla on, paitsi ehkä euroissa. Monet älykelloina markkinoidut vehkeet nimittäin tuppaavat olemaan suolaisen hintaisia.

Asiaa ei auta, että äly-, urheilu- ja fitnesskellojen määritelmä on todella liukuva myös valmistajien tiedotteissa ja verkkokaupoissa. Esimerkiksi Me Naisten testaamista urheilukelloista monet oli verkkokaupoissa listattu älykello-osastolle, mutta lopulta vain parissa oli oikean älykellon ominaisuudet.

Mitä ominaisuuksia ehdalta älykellolta sitten vaaditaan? Kysyimme asiantuntijalta. 

– Yksi erottava periaate on, että älykelloon voi asentaa sovelluksia ja niiden valmiina oleva sovellustarjonta on laajempaa. Fitness- ja urheilukelloissa tai aktiivisuusrannekkeissa on ne sovellukset, mitä niissä on, eikä enempää saa, kertoo Ilta-Sanomat Digitodayn teknologiatoimittaja Henrik Kärkkäinen, jolla on ammattinsa puolesta vuosien kokemus erilaisista älylaitteista.

Termejä ei kuitenkaan käytetä täysin johdonmukaisesti. Kärkkäisen mukaan esimerkiksi Pebble on useimpien mielestä älykello, vaikka siihen ei saa ulkopuolisia sovelluksia asennettua.

Toinen äly- ja sporttikelloja erottava tekijä on tekninen järeys ja akkukesto.

– Älykellossa on yleensä järeämpi prosessori ja enemmän muistia, mutta se pitää ladata käytännössä joka yö. Fitness-rannekkeiden akkulataus taas voi kestää monta päivää.

Lisäksi Kärkkäinen mainitsee, että fitness-vehkeet ovat yleensä veden- ja pölynkestäviä, kellot harvemmin. Näissäkin ominaisuuksissa on silti suurta vaihtelua laitteiden välillä.

Loppujen lopuksi laitteiden perustavanlaatuisin ero on käyttötarkoituksessa.

– Fitness-laitteen tarkoitus on pitää kirjaa harjoittelustasi ja elintoiminnoistasi. Älykellon käyttötarkoitukset ovat monipuolisempia: se on ensisijaisesti kommunikaatioväline ja alusta sovellusohjelmille, Kärkkäinen tiivistää.

Oikeastaan kuluttaja voi siis luottaa vain siihen, että itse tietää, millaisia ominaisuuksia laitteeltaan tarvitsee ja paljonko on valmis siihen investoimaan. Hyvä urheilukello on todennäköisesti parempi valinta kuin köykäisempi älykello, ihan nimityksestä riippumatta.