Kuva Helga Esteb / Shutterstock.com
Kuva Helga Esteb / Shutterstock.com

Kun treeni-into alkaa lopahtaa, kaiva kuulokkeet kaapista. Musiikki auttaa pääsemään liikkeelle ja saamaan treenistä enemmän irti.

Lupasin itselleni vakaasti, että tänä iltana en lenkistä luista. En vaikka sataisi räntää taivaan täydeltä. Vaikka taivas on pilvetön, iltakuuden pimeys ei houkuta reippailemaan.

Olen juuri lysähtämässä sohvalle, kun päätän testata viimeisen oljenkorren: haen kuulokkeet ja selailen juuri tällaisiin motivaatiovajetilanteisiin laatimaani soittolistaa älypuhelimesta.

Kuulokkeista kajahtaa Rihannan käskevä ääni: Na na na, come on!

Ennen kuin huomaankaan, olen vetänyt trikoot ja takin päälle, pipon päähän ja sidon jo lenkkarien nauhoja eteisessä.

Jälleen kerran musiikki on hetkessä kääntänyt mielialani nuupahtaneesta energiseksi. Ja lenkillä olo vain kohenee. Hämärä keskitalvi himmenee taustalla, kun nautin raikkaasta ilmasta ja kevyistä askelista omassa äänikuplassani.

"I like it, like it..."

Jos haluat kokea saman motivaatioihmeen, lataa itsellesi vaikkapa Rihannan oma treenibiisilista.

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.