Kehoa säästävä sauvailu treenaa kroppaa kuin pilates.

Italiassa sauvakävely on otettu monen yliopiston oppiaineeksi, mutta Suomessa sitä pidetään edelleen kansanlajina: jos osaa hiihtää, osaa sauvakävelläkin. Jos olet yhä siinä uskossa, lue kiireesti alla olevat vinkit hyvän ryhdin ja oikean sauvomistekniikan löytämiseksi.

Kun tekniikka on oikea, sauvakävely kuluttaa huomattavasti enemmän energiaa kuin tavallinen käppäily. Se on myös tehokasta keskivartalon treeniä. Se harjoittaa syviä lihaksia ja vetristää lihaskalvoja kuin pilates.

1. Etsi ryhdikäs asento.

Kurota päälakea kohti taivasta ja vie katse suoraan eteenpäin. Kävelyn kuuluu näyttää elegantilta ja ryhdikkäältä.

2. Anna selkärangan liikkua.

Kävelyssä tarvittavia selkärangan kiertoliikkeitä voi harjoitella seisomalla tukevasti, nostamalla polvia vuorotellen ylös ja koskettamalla niitä vastakkaisella kädellä.

3. Salli käsivarsien rento heiluriliike.

Sauvojen kuuluu tukea rytmiä, koordinaatiota ja ryhtiä. Kun tekniikka on oikea, sauvoja ei ajattele. Aloita kävelemällä mahdollisimman rennosti niin, että sauvat vain seuraavat mukana maassa laahaten, ja keskity käsivarsien rentoon heiluriliikkeeseen.

4. Päästä olkapäät avautumaan.

Sauvoja tulee käytettyä helposti liikaa vartalon edessä. Käsien ja lapojen pitäisi liikkua mieluummin taakse ja avata istumatyöläisen hartioita.

Lähteet: Modern Nordic Walking Academy ja kouluttajat Tiina Arrankoski ja Tuomo Kettunen, Modern nordic walking – liikkeessä läpi elämän (Askel)

Lue lisää:

Sporttinen sauvakävelyohjelma

Tehokas sauvarinnetreeni 1/3

Tehokas sauvarinnetreeni 2/3

Tehokas sauvarinnetreeni 3/3

Neljällä yksinkertaisella liikkeellä virkistyt nopeasti.

Taukoliikunnan ei tarvitse olla monimutkaista tai aikaavievää. Personal trainer Maikki Marjaniemen suunnittelemalla taukojumpalla saat liikettä kehoon viidessä minuutissa.

Voit tehdä liikkeet myös yksitellen, vaikkapa yhden liikkeen työpäivän joka tauolla.

– Tärkeintä on, että nousee ylös ja liikkuu jollakin tavalla. Ideaalitilanne olisi, että ei istuttaisi puolta tuntia pidempään kerrallaan, Maikki sanoo. 

1. Lavat liukuun

Lapaliu'utus seinää vasten on hyvää vastapainoa esimerkiksi näyttöpäätetyölle. Se avaa rintaa, laittaa liikettä yläselkään ja ennaltaehkäisee hartiajumeja. 

Tee näin: 

 1. Seiso selkä seinää vasten niin, että pakarat ja yläselkä koskevat seinää. Nosta kädet seinälle kyynärpäät koukussa. 
 2. Liu'uta käsiä seinää pitkin ylöspäin kunnes kyynärpäät tuntuvat irtoavan seinästä. 
 3. Rutista sitten käsiä alaspäin selkälihaksilla. Pidä hartiat kaukana korvista. 

2. Naama nurkkaan

Nurkkavenytys avaa rintaa lihastyön avulla.

Tee näin:

 1. Etsi nurkka ja asetu seisomaan kasvot nurkkaan päin. Nosta kädet kyynärpäät koukussa sivuille, mutta pidä hartiat alhaalla. 
 2. Vie kevyesti rintaa nurkkaa kohti. Tee pumppauksia: jännitä sisäänhengityksellä käsiäsi seiniä vasten ja anna uloshengityksellä käsien joustaa ja rintakehän päästä syvemmälle nurkkaan. 
 3. Tee venytys kolmella eri korkeudella, eli siirrä käsiäsi muutaman pumppauksen jälkeen aina ylemmäs.

3. Kämmenet pöytään

Kyynärvarsien venyttäminen ehkäisee tehokkaasti tenniskyynärpään ja hiirikäden oireita. 

Tee näin:

 1. Tuo kämmenet pöydälle kämmenpuoli alaspäin ja sormet itseesi päin.
 2. Pumppaa kämmeniä lähemmäs pöydän pintaa ja kauemmas siitä. 
 3. Jätä kämmenet pöydälle ja siirrä niiden päälle lisää painoa.

4. Peppu seinään

Tämä liike venyttää takareisiä ja parantaa nostotekniikkaa – ja näyttää hauskalta, eli sopii myös työkaverien päivän piristämiseen. Liikkeen voi ottaa myös haasteena ja yrittää suorittaa sen mahdollisimman kaukana seinästä. 

Tee näin:

 1. Seiso 15–20 senttimetrin päässä seinästä selkä seinää vasten ja kädet vyötäröllä.
 2. Pidä selkä ja jalat suorina ja taita lantiotasi taakse niin, että takapuoli koskee seinää. Polvet saavat koukistua aavistuksen.
 3. Nouse takaisin pystyyn niin, että ojennat lantiosi pakaralihasten avulla.
 4. Siirry viisi senttimetriä kauemmaksi seinästä ja toista. 

Näin treenaat oikeita lihaksia kätevästi kotona ennen ulkouintikauden alkua. 

Haaveiletko jo kesästä ja kunnon treeneistä uimastadionilla tai luonnonvesissä? Sitä odotellessa uintikunto kannattaa hioa timanttiseksi täsmäliikkeillä vaikka olohuoneen lattialla.

– Pelkkä kuivaharjoittelu ei tee uimaria, mutta se tuo voimaa, jonka voi myöhemmin siirtää veteen, kertoo uintivalmentaja Anne Hiltunen.

Vahvat keskivartalon lihakset ja hyvä kehonhallinta ovat valttikortti altaassa, koska vedessä ei saa tukea muualta. Keskivartalon lisäksi iso selkälihas ja olkapään lihakset ovat uimarin tärkeimmät apurit. Tällä ohjelmalla treenaat nämä kaikki iskukuntoon, vaikka uinti ei olisi lajisi.

Toista jokaista liikettä 20 kertaa ja siirry heti seuraavaan liikkeeseen. Sarjan lopussa pidä 1–2 minuutin tauko. Toista kierros 2–3 kertaa.

Video: Katri Lehtola