Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kesäisen vehreässä ulkoilmassa liikunta tuntuu usein houkuttelevammalta kuin muina vuodenaikoina tai sisällä tehty kuntoilu. Yksi uusi ja erikoinen selitys tähän on vihreä väri.

Onko mahdollista, että kuntoilijaa ympäröivällä värimaailmalla olisi merkitystä hänen tuloksiinsa ja jaksamiseensa? Essexin yliopiston tutkijaryhmän mielestä on.

Tutkijat panivat joukon nuoria miehiä kuntopyöräilemään ja näyttivät heille samalla luontoa kuvaavaa videota. Tutkijat vaihtoivat välillä videon värimaailmaa luonnollisesta vihreästä mustavalkoiseen ja välillä punaiseen. Koeryhmä tunsi itsensä energisimmaksi katsellessaan videon vihreää versiota, ja heidän mielialansa oli sen aikana myös rauhallisin. Punaista versiota katsellessaan he raportoivat tunteneensa itsensä vihaisemmaksi.

Tutkijaryhmä päätteli tuloksen johtuvan siitä, että lyhytaaltoiset värit, kuten vihreä ja sininen rauhoittavat mieltä. Vehreä, vihreä maisema merkitsi  esi-isillemme riittävästi ruokaa ja vettä, joten ihmisaivot suhtautuvat positiivisesti vihreään väriin.

Kaliforniassa sijaitsevan Santa Claran yliopiston psykologi Thomas Plante, joka ei osallistunut tutkimukseen, esitti kuitenkin oman epäilyksensä tutkimuksen tuloksista Health today -sivustolla. "Oletamme puiden olevan vihreitä, ei punaisia tai harmaita. Vihreät puut ovat luonnollisempia", hän toteaa.

Seuraavaksi kannattaisikin tehdä sama testi näyttämällä hiihtäjille lumista maisemaa välillä vihreän tai punaisen sävyisenä ja katsoa, mikä värimaailma saa sivakoijat huhkimaan eniten. Valkoinen taitaisi saada eniten liikettä suksiin.

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.