Sairastan astmaa, ja käytän säännöllisesti kortisonilääkitys­tä (Flixotide). Lisäksi minulla on tarvittaessa käytettävä avaava lääke (Ventoline). Mitä jos otan avaavaa lääkettä esimerkiksi en­nen kuntotestiä?

Sairastan astmaa, ja käytän säännöllisesti kortisonilääkitys­tä (Flixotide). Lisäksi minulla on tarvittaessa käytettävä avaava lääke (Ventoline). Mitä jos otan avaavaa lääkettä esimerkiksi en­nen kuntotestiä? Vaikuttaako se testauksen tulokseen? Miten pitkä aika ennen testiä pitäisi olla käyttämättä kohtauslääkettä?
Vinkukeuhko

Urheilijan astma on tärkeä hoitaa hyvin, sillä jos astma oireilee, se haittaa selvästi fyysistä suoritusta. Säännöllisesti käytettävä korti­sonilääkitys on niin sanottu hoita­va peruslääkitys.

Lisäksi kohtausoireisiin käy­tetään nopeasti avaavaa lääket­tä. Sen vaikutus alkaa heti, ja lääkeainepitoisuus alenee merkit­tävästi 4–6 tunnin kuluessa. Ko­konaan lääke poistuu elimistöstä noin kolmen vuorokauden kulues­sa. Astmalääke, esimerkiksi salbu­tamolia sisältävä Ventoline, kohot­taa sykettäsi merkittävästi. Se siis heikentää tulostasi kuntotestissä.

Tällaista astmalääkettä ei kan­nata käyttää testipäivänä, jos oi­reiden vuoksi ei ole aivan pakko. Testitilanteessa on syytä pitää lää­ke mukana sen varalta, että rasitus saa astman oireilemaan.

Laura Jaakkola-Kievari
Terveys
Fysiatri, liikuntalääketieteen erikoislääkäri, Lääkäriasema Mehiläinen, Tampere

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.