Kuva: Oleksandr Briagin / Shutterstock
Kuva: Oleksandr Briagin / Shutterstock

Jos rakastat tuoksuja ja joogaa, rakastut aromajoogaan. Viimeisin joogavillitys on tuulahtanut maailmalta Helsinkiin.

Salissa leijuu vahva setrin tuoksu. Sitä tekee mieli nuuhkia syvään. Pehmeän raikas tuoksu voittaa joogasaleille tyypillisen hien ja suitsukkeen yhdistelmän.

Olen testaamassa Suomeen juuri rantautunutta aromajoogaa. Muun muassa Yhdysvalloissa jo tuttua tuoksujoogaa on ollut helmikuusta lähtien tarjolla myös Helsingissä, YogaAngel -joogakoulussa.

Joogaa vuodenaikojen mukaan

Setrin tuoksu on lähtöisin kahdesta lattialla olevasta pienestä laitteesta, jotka höyrystävät eteerisen öljyn tasaisesti ilmaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joogaopettaja Saija Kekkosen opettama aromajooga on niin sanottua seasonal yogaa eli vuodenaikajoogaa. Kyseessä on perinteinen hathajooga, jota maustetaan muun muassa taijin liikkeillä. Liikesarjat ja tuoksut vaihtuvat aina vuodenaikojen mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Seasonal yogassa vuosi on jaettu kiinalaisten elementtien mukaan viiteen osaan: talvi (vesi), kevät (puu), kesä (tuli), loppukesä (maa) ja syksy (metalli). Setri sopii talveen, koska se tasapainottaa kylmää vuodenaikaa hallitsevaa vesi-elementtiä.

Kekkonen kertoo, että setri stimuloi käpyrauhasta, mikä taas lisää melatoniinin tuotantoa ja näin rauhoittaa mielen. Tuoksun uskotaan siis tehostavan joogaharjoituksen vaikutusta. Hmm... Kuuluukohan omalta matoltani pian kuorsausta..?

Öljyä jalkapohjiin

Teemme rauhallisia eteen- ja taaksetaivutuksia ja aaltomaisia venytyksiä joogamusiikin tahtiin. Hiki ei todellakaan virtaa, mutta mieli hiljentyy, ja kehon jumitukset sulavat vähitellen. Teemme myös talvitunnille sopivan kuutervehdyksen, joka hivelee selkää aurinkotervehdystä hellemmin.

Vaikka tuoksu tuntui aluksi voimakkaalta, liikesarjojen virrassa sitä ei enää edes huomioi.

Tunnin lopussa opettaja tiputtaa jokaisen kämmenelle vielä pari tippaa eteeristä öljyä, ja levitämme öljyn paljaisiin jalkapohjiimme. Sen tarkoituksena on maadoittaa eli niin sanotusti jalat maassa ja mielen tässä hetkessä.

Tunti päättyy lyhyeen rentoutukseen viltin alla. Yllätyksekseni olo ei ole lainkaan unelias, vaan energisempi kuin tunnin alussa. Mieli tuntuu kirkastuneen seetristä ja raukeista venytyksistä.

Miten tuoksu sitten vaikuttaa?
Kekkosen mukaan setrin tuoksu rauhoittaa ja voi myös auttaa esimerkiksi erilaisiin iho-ongelmiin ja jopa hiustenlähtöön. Yksi kokeilukerta ei tätä väitettä vielä vahvistanut, mutta ainakin omaa herkkänenääni aromatunti miellytti.

Hinta: 14 €/kerta, 120 €/10 kertaa. YogaAngel, Mekaanikonkatu 15 A, Helsinki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla