Oletko aina halunnut osaa lentää? Kokeile akrojoogaa!

Katson epäuskoisena akrojoogavideota. Siinä mies pyörittää naista kuin hyrrää jalkojensa päällä jooga-asennosta toiseen.
”En ikinä pystyisi tuohon…” sanon ajatukseni ääneen.
”Varmasti pystyt. Lennät jo tällä tunnilla”, akrojoogaopettaja Timo Kurvi vakuuttaa.
Niin varmaan…
Odotan silti uteliaana, mitä tuleman pitää. Olen helsinkiläisessä Moola-joogakoulussa ensimmäisellä akrojoogatunnillani. Pian selviää, pääseekö aloittelija lentoon.

Joogaa, akrobatiaa ja hierontaa

Kaliforniasta lähtöisin oleva joogamuoto yhdistää joogaa, pariakrobatiaa ja thaihierontaa. Timo Kurvi toi lajin Helsinkiin viime kesänä, ja nyt akrobaattiseen joogaan voi tutustua myös workshopeissa ympäri Suomen.
”Aikaisempaa joogakokemusta ei tarvita. Laji sopii kaikille, lukuun ottamatta raskaana olevia”, Kurvi kertoo.

Tunti alkaa lämmittelevillä joogaliikkeillä perinteisesti omalla matolla. Alaspäin katsova koira onnistuu helposti. Koska akrojoogassa tarvitaan voimaa, teemme myös punnerruksia alaspäin katsovassa koirassa. Ne ovatkin jo haastavampia.

”Tuki, tasapaino ja linjaus ovat akrojoogan kolme tärkeintä pilaria”, Kurvi sanoo.
Jotta paria pystyy kannattamaan turvallisesti, kaikki kolme on oltava hallussa. Jokainen asento tehdään 3-4 hengen ryhmässä. Kun yksi kannattelee ja toinen lentää, kolmas ja usein neljäskin varmistaa sivuilla, jos asento sattuu pettämään.

Luottamustreeniä

Treenaamme ensin parin kanssa luottamuksen kasvattamista. Liike muistuttaa kuntosalin jalkaprässiä: toinen makaa selällään lattialla ja ottaa jaloillaan vastaan toisen painon. Tehtävänä on nojata eteenpäin suorin vartaloin ja luottaa siihen, että pari ottaa painosi vastaan. Jännityn aluksi vaistomaisesti ja en uskalla nojautua eteenpäin koko painolla. Kun huomaan, etten kaadukaan, luottamus kasvaa. Tämähän on hauskaa!

Vaihdamme paria niin, että sama ihme tulee todistetuksi. Jokainen pystyy kannattelemaan minua, ja minä pystyn kannattelemaan muita. Salaisuus on nimenomaan vartalon oikeassa linjauksessa, keskivartalon tuessa ja tasapainossa. Kun paino on suorien jalkojen päällä, toinen tuntuu kevyeltä kuin höyhen.

Lentoharjoituksia

Sitten on aika kokeilla siipiään. Muodostamme 3-4 hengen ryhmiä, joissa jokainen pääsee harjoittelemaan lentämistä. Tämä on täydellinen luottamusharjoitus. Saan yrittää lentoa ensimmäisenä. Selällään maton päällä makaava asettaa jalkapohjansa lanneluideni kohdalle. Kaksi varmistaa sivuilla. Otan tukijaani käsistä kiinni ja nojaudun eteenpäin. Samalla tukija suoristaa jalkansa ja kääk, nousen ilmaan! Hihkun kuin lapsena. On uskomatonta, miten asennossa voi pysyä ja kuinka helppoa lentäminen on kun vain luottaa toiseen.

Tunnin lopussa teemme vielä lyhyen thaihieronnan pareittain. Toinen makaa selällään matolla ja toinen liikuttaa rentoutujaa jalkateristä niin, että tämän alaselkä saa ihanan hieronnan. Olo on euforinen pelkojen ylittämisestä ja uusista elämyksistä.

Kun kävelen kotiin, törmään kadulla tuttuun. Hän kysyy, mistä oikein olen tulossa, kun hehkun. Lentämästäpä hyvinkin.

Kiinnostuitko? Katso kurssit Timo Kurvi Yoga ja akrojoogatunnit Helsingissä Moola. Lue lisää akrojoogasta täältä.

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.

Lankuttaminen ei ole ydinfysiikkaa, kunhan painaa mieleen yhden minuutin säännön.

Lankuttamisen konsepti on melko simppeli: kannattele kehoasi ylhäällä punnerrusasennossa tietyn aikaa, jolloin keskivartalo, takareidet ja pakarat vahvistuvat. Vaikka osaisitkin lankuttaa, moni ei kuitenkaan tiedä, kuinka pitkään lankutusasennossa tulee oikeasti olla parhaiden tulosten saavuttamiseksi.

Women's Healthin haastattelema liikuntatieteen tutkija Albert Matheny sanoo, että lankuttamista voi treenata päivittäin, mutta yhden lankutuksen keston tulisi olla kymmenestä sekunnista yhteen minuuttiin.

– Asento merkitsee kaikkein eniten. Täydellisen asennon pitäminen on liikkeen suurin tavoite, eli lankuta vain niin kauan, kuin pysyt asennossa tyylipuhtaasti, Mathey sanoo.

Lue myös: Hoida homma parissa minuutissa: 7 syytä lankuttaa joka päivä

Samaa mieltä on myös personal trainer Doug Sklar. Hän pitää hyvänä ohjenuorana minuutin sääntöä ja ohjeistaa tekemään minuutin toistoja kolme kertaa peräkkäin.

– On hyvä aloittaa lankuttaminen lyhyemmillä pidoilla ja venyttää niitä sitten minuuttiin saakka kunnon kehittyessä, Sklar sanoo.

”Oikealla tekniikalla tehdyt lankutukset lisäävät voimaa kaikkialla kehossa.”

Myös lyhyemmillä lankutuksilla saa aikaan tehokkaan treenin, joka tuottaa tuloksia. Jos pidät lyhyemmistä lankuista, Sklar neuvoo tekemään 10 sekunnin pitoja 10 sekunnin tauoilla 3–6 kertaa.

– Lyhyemmillä pidoilla saa yhtä hyvin voimaa, sillä enemmän toistoja tekemällä olet kokonaisuudessaan lankutusasennossa yhtä pitkään kuin hieman pidemmillä pidoilla.

Yli minuutin lankuttaminen on kiva haaste itselle, mutta jos pystyt pysymään asennossa pitkään, asiantuntijat suosittelevat kokeilemaan tavallisen lankun sijaan raskaampia versioita. Väkinäinen lankuttaminen voi aiheuttaa kovaa painetta alaselälle. Selkä menee kaarelle väsymyksestä ja loukkaantumisriski kasvaa.

– Oikealla tekniikalla tehdyt lankutukset lisäävät voimaa kaikkialla kehossa, Sklar sanoo,