Miten yleinen on ahdas olkapää ja miten sen kanssa pärjää? Mi­ten nopeasti se paranee? Minun ahdas olkapää -oireyhtymäni sai alkunsa bodypumpista.

Miten yleinen on ahdas olkapää ja miten sen kanssa pärjää? Mi­ten nopeasti se paranee? Minun ahdas olkapää -oireyhtymäni sai alkunsa bodypumpista. Kädet sivuasennossa nostettiin paino­ja. Kärsin kivuista melkein kaksi vuotta, kunnes olkapääni tähys­tettiin.
Sairaslomalainen

Ahdas olkapää on yleinen syy tulla fysiatrin vastaanotolle. Se on tyypillinen aikuisen rasitusvamma, joka rajoittaa paljon niin työntekoa kuin urheilua.

Olkanivelen rakenne ja laa­jat liikesuunnat altistavat niveltä tukevia jännerakenteita ylirasi­tukselle. Nämä jännerakenteet muodostavat nivelen ympärille niin sanotun kiertäjäkalvosin­rakenteen, jonka ärtymisestä ja tulehduksesta olkavammoissa on yleensä kysymys. Olkapään jänne­rakenteet tukevat niveltä ja toi­saalta mahdollistavat olkanivelen laajat liikesuunnat.

Kiertäjäkalvosin sijaitsee osit­tain luisen katon eli olkalisäkkeen alla. Kyseinen tila voi olla ahdas ja aiheuttaa niin sanotun ahdas olkapää -oireilun.

Yleinen olkanivelen rasitus­vamma on kiertäjäkalvosin-oireyhtymä. Tämä oireilu ilmenee liike- ja rasituskipuna, joka tulee tavallisimmin esiin, kun potilas kohottaa kättä ulkokautta yli olka­varren tason. Tällöin hartiaseudul­ta olkavarren yläosaan kiinnittyvä lihas eli niin sanottu supraspina­tus-lihas ja jänne kuormittuvat. Kyseisen lihaksen jänne kulkee olkanivelen päällä ja samalla olka­lisäkkeen alla.

Nimitys ahdas olkapää tulee ilmiöstä, jossa tulehtunut, tur­vonnut tai vaurioitunut jänne on pinteessä luisten rakenteiden välissä. Tällöin siis kiertäjänkalvo­sin-rakenteen jänne on tulehduk­sellisesti ärtynyt, ja tässä tilassa kipuoireilu lisääntyy liikkeen ja ra­situksen myötä. Jännerakenteessa voi olla tapaturman tai rappeutu­misen jäljiltä repeämää, ja lisäksi siinä on rasituksen aiheuttamaa tulehdusta.

Sinun tilanteessasi kova kuor­mitus bodypumpissa on ilmeisesti ainakin yksi syy oireilun alkami­selle. Lisäksi siihen voivat altistaa olkalisäkkeen rakenne ja aiemmat vammat. Lääkärin tekemä tutki­mus ja liiketestit antavat useimmi­ten hyvän kuvan ongelmasta.

Lisätutkimuksina voidaan ottaa röntgenkuvat ja tehdä ultraäänitutkimus. Näistä selviää mahdollinen tulehdus ja olkapään ahdas rakenne. Tarkimman ku­van tilanteesta antaa magneetti­tutkimus, johon voidaan päätyä, jos oireilu jatkuu kuukausia.

Useimmiten ahtaan ol­kapään oireilu rauhoittuu, kun malttaa välttää kivu­liasta liikettä, erityisesti yli vaakatason nouse­vaa käsivarren koho­tusliikettä.

Tulehdusta voi rauhoittaa tulehduskipulääkekuurilla, ja kylmähoidosta on myös apua. Jos oire jatkuu 3 – 4 viikon ajan, voidaan kokeilla korti­sonia ja puudutetta olkaseutuun pistettynä. Kuntouttamisvaihees­sa olkaseudun lihasharjoitteet sekä hartia-olkaseudun ryhtiä tukevat ja lavan seudun lihaksis­toa vahvistavat lihasharjoitteet ovat tärkeitä. Fysioterapeutilta kannattaa pyytää kuntouttavan harjoittelun ohjeet.

Ahtaasta olkapäästä voi saada myös sitkeän ja uusiutuvan kump­panin, joka haittaa jokapäiväistä toimintaa. Jos oireet eivät ota laantuakseen kuukausienkaan ku­luessa, on syytä hakeutua kirurgil­le saamaan arvio hoidosta. Pieni osa potilaista joutuu leikkaukseen, joka useimmiten tehdään tähys­tyksellä.

Laura Jaakkola-Kievari
Terveys
Fysiatri, liikuntalääketieteen erikoislääkäri, Lääkäriasema Mehiläinen, Tampere

Kuva iStockphoto

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.