Parkour-ohjaaja Andrei Bouzo näyttää, miten se tehdään. Kuva: Panu Pälviä
Parkour-ohjaaja Andrei Bouzo näyttää, miten se tehdään. Kuva: Panu Pälviä

Haluatko päästä mahdollisimman nopeasti ja sulavasti paikasta A paikkaan B? Parkour-tunnilla opit sulavan kaupunkiliikkumisen salat.

Hurjalta vaikuttava laji on oikeasti hauskaa ja monipuolista liikuntaa, jossa löydät leikkimisen ilon uudelleen. Tässä seitsemän syytä lähteä parkour-tunnille.

1. Saat leikkiä – ja kuntosi kohoaa. Parkourissa tehdään kuperkeikkoja, hypitään esteiden yli, kiivetään kaiteilla, roikutaan tangoilla... Siis kaikkea sitä, mitä pienenäkin!

2. Kehityt tasapuolisesti. Parkour kohentaa niin aerobista kuin lihaskuntoa, tasapainoa ja kehonhallintaa.

3. Koet onnistumisia. Kun ylität itsesi ja selvität vaikkapa haastavan esteen, onnistumisen tunne tuo hyvää oloa arkeesi.

4. Kasvatat itseluottamustasi. Kun ylität fyysisiä esteitä parkourissa, tiedät pystyväsi ylittämään itsesi myös arjen muissa haasteissa.

5. Näet ympäristösi uusin silmin. Huomaat, että ympäristösi on täynnä liikkumismahdollisuuksia. Rappusien kävelystä voi tehdä aamujumpan.

6. Opit tuntemaan kehosi. Parkour on paitsi hauska harrastus, myös terveellinen elämäntapa. Kun alat tuntea kehosi, ruokavaliokin muuttuu terveelliseksi itsestään.

7. Rentoudut. Parkourissa keskityt täysin tekemiseen. Kiipeily ja kiikkuminen tuntuvat vapauttavalta ja saavat murheet unohtumaan!

Vastaajina parkour-ohjaajat Joona Saloranta ja Andrei Bouzo Parkourkeskuksesta.

Lue 24. huhtikuuta ilmestyneestä MeNaiset SPORTista, miten toimittajamme selvisi ensimmäisestä parkour-tunnistaan.

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.