Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Laskettelun oppii yllättävän helposti. Osallistu kurssille, treenaa itseksesi muutaman kerran ja voit jo lähteä kavereiden kanssa Alpeille.

1. Aloita tasamaalta

Pidä aluksi suksea vain toisessa jalassa, pongi toisella jalalla eteenpäin ja hae tasapainoa. Laita sitten suksi toiseenkin jalkaan, lyki sauvoilla vauhtia ja harjoittele jarrutusta auraamalla: pidä suksien kärjet lähellä toisiaan ja käännä kantapäitä ulospäin kunnes vauhti hiljenee.

2. Tamppaa rinnettä ylös

Kipua vaikka lastenrinnettä ylöspäin sukset poikittain. Laske lyhyitä liukuja alas, harjoittele jarrutusta ja aurauskäännöksiä. Käännös onnistuu, kun ajattelet kääntäväsi isompaan auraan sitä suksea, joka jo valmiiksi osoittaa haluamaasi käännössuuntaan. Tällöin painosi siirtyy automaattisesti oikein. Eli jos haluat kääntyä oikealle, käännä vasenta kantapäätä ulommas, jolloin myös painosi siirtyy vasemmalle jalalle, ja tadaa, käännyt oikealle.

3. Mahtava meno, tiukka etukeno

Painopisteen kuuluu olla keskellä, mutta usein se hilautuu vahingossa liian taakse. Hyvän asennon löydät, kun muistat läppäkosketuksen. Se tarkoittaa, että monojen etuosan kuulu tuntua sääriäsi vasten. Muista pitää jalat rentoina myös hiihtohississä.

4. Mene sivulle, älä alas

Ylhäällä näkymä jyrkästä rinteestä saattaa hirvittää. Mutta mikä helpotus! Ethän sinä ole alas menossa, vaan loivasti rinteen sivulta toiselle. Jyrkkäkin rinne loivenee, kun teet auraten laajaa S-kirjainta ja vältät tiukkoja Z-käännöksiä. Katso vain sinne minne olet menossa eli rinteen toiselle laidalle. Jos kurkit alas, kroppasi seuraa helposti perässä ja kohta syöksytkin alas rinnettä. Jos jyrkkyys pelottaa todella, voit aina trampata sukset poikittain kohdan alas.

5. Tärkeintä on vauhti, hiljainen vauhti

Tärkeintä laskettelussa on oman vauhdin hallinta. Ylhäältä tulija väistää ohitettavaa, ei toisinpäin, joten voit rauhassa aurailla alas niin monin käännöksin kuin vain itse haluat. Pidä oma vauhti sellaisena, että pystyt tarvittaessa väistämään ja pysähtymään. Jos vauhti kiihtyy liiaksi, etkä saa muulla konstilla jarrutettua, voit aina kellahtaa rinteeseen. Tee se kaatumalla jommallekummalle puolelle, ei keskelle suksien väliin.

Vinkit antoi hiihtokoulun johtaja Maisu Björkbom Serena Hiihtokoulusta.

Lue myös:

Alppihiihtäjä Merle Soppelan lempilaskupaikat

Näin aloittelija pihistää laskettelun kustannuksissa

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.

Lankuttaminen ei ole ydinfysiikkaa, kunhan painaa mieleen yhden minuutin säännön.

Lankuttamisen konsepti on melko simppeli: kannattele kehoasi ylhäällä punnerrusasennossa tietyn aikaa, jolloin keskivartalo, takareidet ja pakarat vahvistuvat. Vaikka osaisitkin lankuttaa, moni ei kuitenkaan tiedä, kuinka pitkään lankutusasennossa tulee oikeasti olla parhaiden tulosten saavuttamiseksi.

Women's Healthin haastattelema liikuntatieteen tutkija Albert Matheny sanoo, että lankuttamista voi treenata päivittäin, mutta yhden lankutuksen keston tulisi olla kymmenestä sekunnista yhteen minuuttiin.

– Asento merkitsee kaikkein eniten. Täydellisen asennon pitäminen on liikkeen suurin tavoite, eli lankuta vain niin kauan, kuin pysyt asennossa tyylipuhtaasti, Mathey sanoo.

Lue myös: Hoida homma parissa minuutissa: 7 syytä lankuttaa joka päivä

Samaa mieltä on myös personal trainer Doug Sklar. Hän pitää hyvänä ohjenuorana minuutin sääntöä ja ohjeistaa tekemään minuutin toistoja kolme kertaa peräkkäin.

– On hyvä aloittaa lankuttaminen lyhyemmillä pidoilla ja venyttää niitä sitten minuuttiin saakka kunnon kehittyessä, Sklar sanoo.

”Oikealla tekniikalla tehdyt lankutukset lisäävät voimaa kaikkialla kehossa.”

Myös lyhyemmillä lankutuksilla saa aikaan tehokkaan treenin, joka tuottaa tuloksia. Jos pidät lyhyemmistä lankuista, Sklar neuvoo tekemään 10 sekunnin pitoja 10 sekunnin tauoilla 3–6 kertaa.

– Lyhyemmillä pidoilla saa yhtä hyvin voimaa, sillä enemmän toistoja tekemällä olet kokonaisuudessaan lankutusasennossa yhtä pitkään kuin hieman pidemmillä pidoilla.

Yli minuutin lankuttaminen on kiva haaste itselle, mutta jos pystyt pysymään asennossa pitkään, asiantuntijat suosittelevat kokeilemaan tavallisen lankun sijaan raskaampia versioita. Väkinäinen lankuttaminen voi aiheuttaa kovaa painetta alaselälle. Selkä menee kaarelle väsymyksestä ja loukkaantumisriski kasvaa.

– Oikealla tekniikalla tehdyt lankutukset lisäävät voimaa kaikkialla kehossa, Sklar sanoo,