Ehkäiset jäätyneet varpaat, kun heiluttelet varpaita jo ennen jäälle menoa.

1. Aloita rauhallisesti

Kävele jäällä ankkakävelyä, eli käännä luistimen kärjet ulospäin ja kävele lyhyitä askelia jalat v-asennossa. Kun aikasi askellat, köpöttely vaihtuu kuin huomaamatta lyhyiksi liu’uiksi. Kas, sinä luistelet.

2. Opettele jarruttamaan

Helpoin tapa hidastaa vauhtia on taka-t-jarrutus. Siinä jalka viedään toisen jalan taa terä poikittain jäähän, ja vauhti hidastuu, kun terä laahaa jäätä.

3. Lähde liukuun

Nyt voit kokeilla pitempiä liukuja. Pidä jalkasi v-asennossa ja hieman koukussa, ja potkaise toisella jalalla vauhtia. Anna liukua, ja toista sitten sama toisella jalalla. Aina kun luistellessa lasket ilmassa olleen jalan takaisin jäähän, tee se lähellä toista jalkaa. Kun et loiki luistimilla, tasapainosi säilyy paremmin.

4. Sirklaa, sirklaa

Seuraavaksi voit kokeilla kaarteisiin sopivaa sirklausta. Jos haluat kaartaa vasemmalle, liu’u vasemmalla jalalla eteenpäin ja vie oikea jalka eteen ja ristiin vasemman yli. Pidä jalkasi hieman koukussa, niin saat voimaa potkuihin.

5. Kokeile temppuja

Tee erilaisia liukuja kuten kyykkyliukuja, tai nosta toinen jalka ylös kukkoliukuun. Kokeile takaperin luistelua tekemällä piparkakkuja: seiso jalat yhdessä, avaa kantapäitäsi ulospäin. Liu’uta jalkojasi haara-asentoon ja takaisin polvista joustaen. Harjoittele kaikkia temppuja molemmilla jaloilla: heikomman jalan käyttäminen tuo mukavaa lisähaastetta luisteluun.

Vinkit antoi aloittelijoitakin ohjaava taitoluisteluvalmentaja Anu Tuunanen Helsingin Luistelijoista.

Lue myös:

Arttu Wiskari: "Kunto nousi kohisten luistelun ansiosta"

Mila Kajas-Virtanen: "Taitoluistelu on äijien laji"

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.