Tennistaitojen hiomiseen on olemassa monta käytännöllistä konstia.

1 Rystyset rennoksi

Tuntuuko sinusta, että kun pidät mailasta tiukasti kiinni, saat lyöntiin enemmän voimaa? Ei pidä paikkaansa. Puristamisen seurauksena lihakset jännittyvät turhaan, jolloin voimaa on vähemmän ja lyöntiä on vaikea hallita. Jos asteikkolla 1 – 5 täydellä voimalla puristaminen on 5, mailasta tulisi pitää kiinni 2:n verran.

Onnistumisia lihasmuistiin

Moni vain pelaa, vaikka harjoitellakin pitäisi. Pelatkaa ensin rauhallista minitennistä lähellä verkkoa. Näin pallo pysyy paremmin ilmassa ja peli tuntuu peliltä. Edetkää pikku hiljaa kauemmas verkosta. Käyttäkää myös lopussa viisi minuuttia rauhalliseen pallotteluun. Tällöin lihasmuistiin jää enemmän hyviä suorituksia.

Myös seinää vasten pelaaminen on erinomainen harjoitus. Seinä ei tee virheitä ja paljastaa omat huonot lyönnit. Pehmeällä harjoituspallolla saa useimmiten pallotella myös tennishallin seinään. Kysy kuitenkin lupa.

3 Syöttö vahvaksi

Onnistunut syöttö alkaa oikeasta asennosta. Käännä kylkeä kohti verkkoa ja vie jalat niin peräkkäin, että varpaiden kautta kulkeva linja osoittaa suoraan verkkoon. Älä heitä palloa ilmaan, vaan nosta se ylös suoralla kädellä ja päästä irti. Yritä nostaa pallo siten, että se pyörisi ilmassa mahdollisimman vähän. Näin pallo ei lentele minne sattuu.

Harjoittele syöttölyöntiä heittelemällä kiviä järveen. Syötössä ja kivenheitossa käytetään ylävartalon kiertoa ja rentoa kättä samalla tavalla.

4 Ranne napakaksi

Hyvässä lyönnissä ranne on napakka ja sen kulma säilyy samana koko lyönnin ajan. Kämmenlyönnissä ranteen oikaiseminen juuri ennen osumaa voi houkutella, sillä siten lyöntiin tuntuu saavan enemmän voimaa. Löysällä ranteella lyöminen kuitenkin rasittaa niveliä ja aiheuttaa sen, että maila vippaa pallon sivuun.

Muista lyödessäsi pitää käsivarsi lähellä kylkeä. Näin lyönti on helpompi hallita ja saat lyöntiin enemmän voimaa. Opit kyynärpään oikean etäisyyden, jos laitat pallon kainaloon lyönnin ajaksi. Pallon tulee pudota vasta osuman jälkeen.

5 Askel verkolle päin!

Saat kämmenlyöntiin voimaa painonsiirrolla taaemmalta jalalta etummaiselle jalalle ja vartalon kierrolla. Molempien edellytys on, että otat viimeisen askeleen kohti lyöntisuuntaa. Jos olet juossut pallon perässä pitkin takarajaa ja otat viimeisen askeleen kohti juoksusuuntaa, lyöntiasento jää epätasapainoiseksi, lantio ei pääse kiertymään kunnolla lyönnin mukana etkä saa lyöntiin voimaa.

Kun lyöt, pidä polvet reippaasti koukussa ja pysy alhaalla koko lyönnin ajan, muuten pallo menee verkkoon. Jos sinulla on taipumusta nousta ylös kesken lyönnin, harjoittele matalaa asentoa niin sanotulla kämmenlyöntipatsaalla. Kun lyönnin päätteeksi jähmetyt paikallesi, ehdit huomata oliko asentosi tarpeeksi matala loppuun asti.

Teksti Anna Jalkanen
Asiantuntijana tennisvalmentaja ja HSV-Tenniksen tenniskoulusta vastaava Jermo Kinnunen.

 

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.