Hyvä laskettelija ei sievistele, vaan kurvailee ronskisti. Oikein kuormitettu suksi on kuin nastarengas. Se ei luisu käännöksissä, vaan pysyy radallaan.

Hyvä laskettelija ei sievistele, vaan kurvailee ronskisti.

1 Nosta rautaa

Käännöksissä tarvittava vartalon kiertoliike käy sukkelammin, kun selkä-, vatsa- ja kylkilihaksesi ovat vahvat. Treenaa myös pakaroiden, reisien ja pohkeiden lihaksia, niin pysyt rinteessä jämäkästi pystyssä.

Paras keino estää loukkaantumiset on pitää lihaksisto hyvässä kunnossa.

2 Rullaluistimet jalkaan

Laskettelijan kesälajeja ovat rullaluistelu ja jalkapallo, sillä ne molemmat kehittävät laskettelussa tarvittavaa koordinaatiota ja jalkojen sivusuuntaisia liikkeitä.

Käy ympäri vuoden pilastestunneilla: opit hallitsemaan kroppaasi ja tasapainosi paranee.

3 Ota hyökkäysasento

Usein näkee, että kokenutkin laskija tulee rinnettä alas hieman istuvassa ja takapainoisessa asennossa. Hyvässä laskuasennossa paino on selvästi edessä, lantio monojen kanssa samassa linjassa ja kädet ovat rennosti kropan etupuolella. Kallista yläkroppaa eteenpäin ja ota kunnon hyökkäysasento.

Älä yritä pitää suksia sievästi lähekkäin. Kun sukset ovat selvästi erillään, hallitset sukset ja pysyt helpommin tasapainossa.

4 Kiihdytä prätkällä

Kurvaaminen toimii laskettelussa samalla tavalla kuin prätkällä ajaessa: mitä kovempi vauhti, sitä enemmän uskaltaa kallistaa. Ota siis kunnolla vauhtia ja kallista kaarteessa sääriä reippaasti. Niiden tulisi olla rinteeseen nähden lähes 45 asteen kulmassa.

Suuntaa myös katse ja yläkroppaa sinne, minne aiot kääntyä, niin suunta vaihtuu napakammin.

5 Keinu jalkapohjilla

Kun seuraavan kerran lasket rinnettä alas, mieti, onko paino käännösten alussa jalkapohjan etuosassa ja käännöksen päättyessä kantapäällä.

Jalalta toiselle tapahtuvan painonsiirron olet oppinut jo laskettelun ensimetreillä. Kun oivallat myös suksensuuntaisen painonsiirron eli niin sanotun kuormittamisen, osaat laskea varmemmin epätasaisessa ja jäisessä rinteessä ja pystyt hyödyntämään suksen ominaisuuksia käännöksissä.

Oikein kuormitettu suksi on kuin nastarengas. Se ei luisu käännöksissä, vaan pysyy radallaan.

Teksti Anna Jalkanen Kuva iStockphoto
Asiantuntijana Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Sari Tollet.

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.

Lankuttaminen ei ole ydinfysiikkaa, kunhan painaa mieleen yhden minuutin säännön.

Lankuttamisen konsepti on melko simppeli: kannattele kehoasi ylhäällä punnerrusasennossa tietyn aikaa, jolloin keskivartalo, takareidet ja pakarat vahvistuvat. Vaikka osaisitkin lankuttaa, moni ei kuitenkaan tiedä, kuinka pitkään lankutusasennossa tulee oikeasti olla parhaiden tulosten saavuttamiseksi.

Women's Healthin haastattelema liikuntatieteen tutkija Albert Matheny sanoo, että lankuttamista voi treenata päivittäin, mutta yhden lankutuksen keston tulisi olla kymmenestä sekunnista yhteen minuuttiin.

– Asento merkitsee kaikkein eniten. Täydellisen asennon pitäminen on liikkeen suurin tavoite, eli lankuta vain niin kauan, kuin pysyt asennossa tyylipuhtaasti, Mathey sanoo.

Lue myös: Hoida homma parissa minuutissa: 7 syytä lankuttaa joka päivä

Samaa mieltä on myös personal trainer Doug Sklar. Hän pitää hyvänä ohjenuorana minuutin sääntöä ja ohjeistaa tekemään minuutin toistoja kolme kertaa peräkkäin.

– On hyvä aloittaa lankuttaminen lyhyemmillä pidoilla ja venyttää niitä sitten minuuttiin saakka kunnon kehittyessä, Sklar sanoo.

”Oikealla tekniikalla tehdyt lankutukset lisäävät voimaa kaikkialla kehossa.”

Myös lyhyemmillä lankutuksilla saa aikaan tehokkaan treenin, joka tuottaa tuloksia. Jos pidät lyhyemmistä lankuista, Sklar neuvoo tekemään 10 sekunnin pitoja 10 sekunnin tauoilla 3–6 kertaa.

– Lyhyemmillä pidoilla saa yhtä hyvin voimaa, sillä enemmän toistoja tekemällä olet kokonaisuudessaan lankutusasennossa yhtä pitkään kuin hieman pidemmillä pidoilla.

Yli minuutin lankuttaminen on kiva haaste itselle, mutta jos pystyt pysymään asennossa pitkään, asiantuntijat suosittelevat kokeilemaan tavallisen lankun sijaan raskaampia versioita. Väkinäinen lankuttaminen voi aiheuttaa kovaa painetta alaselälle. Selkä menee kaarelle väsymyksestä ja loukkaantumisriski kasvaa.

– Oikealla tekniikalla tehdyt lankutukset lisäävät voimaa kaikkialla kehossa, Sklar sanoo,