Juontaja Laura Ruohola liikkuu vedessä ja lumella. Liikunta auttoi myös 20 kilon karistamisessa.

Tv-juontaja Laura Ruohola päätti jo pari vuotta sitten satsata päivittäiseen hyvään oloon liikunnalla ja terveellisemmällä ruokavaliolla. Se lupaus on kutakuinkin pitänyt. Paljon reissaava Laura ei keskeytä kuntoilua lomillakaan.

Seuraavaksi Laura suuntaa Teneriffalle. Päällimmäiseksi matkalaukkuun Laura heittää vesijuoksutossut ja -hanskat.

Vaahtomuovitöppösillä juokseminen kuulosti ensin ”ihan diipadaapa-touhulta”, mutta myöhemmin Laura on syönyt sanansa. Vedessä polkeminen on ollut tehokas kilojen karistaja. Kahden vuoden aikana niitä lähti 20.

– Olin jahkannut laihduttamisen kanssa vuosia, kunnes otin itseäni niskasta. Vähensin hiilihydraatteja ja aloin urheilla päivittäin. Jos ei huvittanut, käänsin robottivaihteen päälle ja painoin altaalle. Jos joku urheilun jälkeen valittaa huonoa fiilistä tai harmittelee, että tuli lähdettyä, niin sitten on ihmisessä vikaa.

Vesijuoksu

”Kun oivalsin vesijuoksun luonteen, niin avot, se oli menoa. En ole koskaan pitänyt juoksemisesta tai oppinut uintitekniikkaa, mutta vesijuoksussa olen riittävän hyvä. Yritän juosta päivittäin. Paras hetki pulahtaa veteen on kesäisin kello 6.30 Helsingin uimastadionilla. Siellä saa bonuksena rusketuksen.

Vesijuoksu on parasta mahdollista keskivartalotreeniä ja lempeä laji nivelille. Se kiihdyttää myös pintaverenkiertoa, joten siinä on ainakin henkinen mahdollisuus antaa selluliiteille kyytiä.
Tunnissa ehdin miettiä edelliset ja tulevat asiat. Se on terapeuttista. Kävelylläkään en kaipaa musiikkia korvilleni. Riittää, että kuulen auton ääniä ja linnunlaulua, sen verran pitää pystyä olemaan omien ajatustensa kanssa.

Olen liikunnan, niin kuin monen muunkin asian suhteen, joko tai -ihminen. Jos päätän pitää lepopäivän, alan jo iltapäivästä kaivata kävelylle.”

Lumi

”Lumi mahdollistaa paljon asioita, joista pidän. Ilman lunta en voisi lasketella ja hiihtää, ilman lunta Alpeilla ei olisi niin kaunista. Jokaisen ihmisen perusoikeuksiin kuuluisi nähdä Alpit. Ne maisemat rauhoittavat sielun.

Ainoastaan Helsingissä lumesta on välillä vaikea nauttia. Kolme lumihiutaletta vie autoilijoilta ajokyvyn ja muutenkin elämä menee sekaisin.

En tarvitse lunta kirkastamaan talven pimeyttä, enkä kärsi kaamosmasennuksesta tai ahdistu pimeydestä. Kai sitten sovin Suomen oloihin. Itse asiassa Lappi on paikka, jonne voisin joskus muuttaa. Moni haluaa viikoksi Leville päästäkseen bilettämään. Minulle Lappi on hiljaisuutta ja rauhaa. Siellä elämä ei keskity alennusmyynteihin ja uusiin kenkiin, vaan ympärillä on Suomen hienoimmat tunturit, luonto ja eläimet. Ehkä olen romanttinen, mutta luulen, että siellä ollaan onnellisempia.”

Laura Ruohola

  • 14.7.1970 Pyhärannan Ihodessa syntynyt tv-toimittaja. Juontaa MTV3:n T.i.l.a.-sisustusohjelmaa viidettä vuotta.
  • Aiemmin juontanut MTV3:n alppihiihtolähetyksiä ja työskennellyt Yleisradion urheilutoimittajana 1995–2005. ”Tämä on ensimmäinen vuosi, kun urheilu ei kuulu elämääni työn kautta.”
  • Koti Helsingissä ja avopuolisonluona Seinäjoella. ”Maalaistyttönä olen sopeutunut Etelä-Pohjanmaalle ja tunnen oloni siellä kotoisaksi.”
Kuva: iStock
Kuva: iStock

Laihdutus saa mielen stressin valtaan ja kehon kinuamaan tavallistakin enemmän ruokaa.

Laihduttaminen on periaatteessa äärimmäisen yksinkertaista – tulee vain kuluttaa enemmän kuin syö – ja maailma on pullollaan erilaisia vinkkejä ja niksejä painonpudotukseen.

Silti tutkimusten ansiosta tiedetään, että aniharva laihduttaja laihtuu pysyvästi. Syy voi olla laihduttamisessa. 

Laillistettu ravitsemusterapeutti ja tohtorikoulutettava Ulla Kärkkäinen selvitti väitöstutkimuksessaan, että laihduttaminen on melko varma tapa epäonnistua painonhallinnassa. 

Kärkkäisen väitöstutkimus on osa laajempaa tutkimuskokonaisuutta, johon osallistui yli 4 900 suomalaista miestä ja naista. He vastasivat painoa ja sen muuttumista koskeviin kyselyihin 24- ja 34-vuotiaina. Miehistä vain 3,8 prosenttia ja naisista 7,5 prosenttia laihtui tuon kymmenen vuoden aikana. Suurin osa lihoi. 

”Ei kannata kiusata kehoaan ja mieltään turhaan laihduttamalla.”

Kärkkäisen mukaan painonhallinta sujui parhaiten niiltä osallistujilta, jotka eivät laihduttaneet. Miksi?

– Jos laihduttaminen olisi pelkkää matematiikkaa, tilanne maailmassa ei olisi tällainen kuin se on, Kärkkäinen sanoo. 

Hänestä ”syö vähemmän ja liiku enemmän” on liian yliolkainen ohje, ja laihduttaminen on huono tapa hallita painoa. Varsinkin normaalipainoisilla laihduttaminen nostaa lihomisen riskiä. 

– Laihdutus on kauhean stressaavaa keholle ja mielelle, Kärkkäinen toteaa.

Hän kertoo, millaisia asioita laihduttajan kehossa ja mielessä tapahtuu:

  1. Elimistö menee säästöliekkitilaan, eli luulee, että kyse on jonkinlaisesta pula-ajasta tai nälänhädästä, ja hidastaa aineenvaihduntaa.
  2. Moni on nykyään muutenkin stressaantunut, eikä voimavaroja ole tuhlattavaksi. Laihduttamisen ja ruokarajoitteiden miettiminen lisää stressihormonien, kuten kortisolin, erittymistä, mikä puolestaan hankaloittaa syömisen hallintaa.
  3. Ruokaa huutavan kehon ja laihdutuksesta kuormittuneen mielen yhdistelmä ajaa niin sanottuihin repsahduksiin. Ruokavaliosta poikkeaminen ei johdu itsekurin puutteesta vaan siitä, että laihdutus stressaa ihmistä, ja väsyneenä sekä stressaantuneena elimistö kinuaa entistä enemmän rasvaa ja sokeria jaksaakseen. 
  4. Ruokavaliosta lipsumisesta seuraa tyypillisesti häpeän ja huonommuuden tunteita ja ajatus siitä, että ihan sama, ruokavalio on nyt pilalla. Se taas voi johtaa kaoottiseen syömiseen. 
  5. Käsistä lähtenyt syöminen yhdistyy siihen, että elimistö ottaa väliaikaisesta nälänhädästä selvittyään erityisen tarkasti talteen ruuasta saadun energian. 
  6. Diettaaminen sekoittaa elimistön nälkä- ja kylläisyyssignaalit. Laihdutuksen jälkeen ruokahalua lisäävän greliinihormonin tasot ovat koholla jopa vuoden ajan, mikä aiheuttaa pitkäaikaista nälkää, eli nälkävelkaa. Siksi laihduttaessa ja laihdutuksen jälkeen on vaikea syödä oman kehon tarpeita kunnioittaen.
  7. Laihdutusyrityksen kariuduttua ihminen saattaa lähteä uuteen yritykseen entistä kovemmalla kurilla. Tiukemmat kiellot ja kuurit johtavat kuitenkin vain saman kierteen toistumiseen entistä hankalampana. Keho reagoi kohtaamaansa nälänhätään kerta kerralta voimakkaammin. 

Hyvinvointia vai selviytymistä?

Tutkimuksen perusteella voi todeta, että ei yksinkertaisesti kannata laihduttaa, ellei tavoitteena ole lisätä elopainoa. Erityisen varmasti laihdutus heilauttaa painon ei-toivottuun suuntaan, jos on normaalipainoinen.

– On terveydellisiä tiloja, kuten jotkin leikkaukset, joissa painoa tarvitsee saada nopeasti pois. Ne ovat ihan eri tilanteita. Jos sellaista ei ole, ei kannata kiusata kehoaan ja mieltään turhaan laihduttamalla, Kärkkäinen toteaa.

Jos painoa on terveyssyistä pakko pudottaa, laihduttamisen sijaan kannattaa kiinnittää huomiota kokonaisvaltaiseen hyvinvointiinsa – jos suinkin pystyy.

– On tärkeää katsoa elämää laajemmin: Mikä tuottaa kuormitusta, nukutko tarpeeksi, onko elämässäsi hyvinvointia tuovia asioita? Onko elämä vain selviytymistä ja velvollisuuksia? Jos isot rakenteet ovat pielessä, omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on vaikeaa, Ulla Kärkkäinen sanoo. 

”Kun mietitään painonhallintaa, ruoka on loppupeleissä aika pienessä osassa.”

Laihduttaminen saattaa tuntua ratkaisulta vetämättömyyteen ja hyvinvoinnin puutteeseen, sillä painonpudotukseen liitetään usein ajatus virkeyden ja jaksamisen lisääntymisestä. Kärkkäinen kertoo, että laihduttajan kokema vireystilan nousu on todellinen, mutta vain hetkellinen ilmiö.

– Kun olemme olleet metsästäjiä ja keräilijöitä, on ollut tärkeää, että elimistö koettaa turvata ruuanhankinnan silloinkin, kun se on säästöliekillä ja kärsii nälkävelasta. Jos elimistö vetäisi heti jaksamattomaksi nälästä, se olisi vaarallista, koska silloin ei jaksaisi enää hankkia ruokaa. 

Ajatusmallit muutokseen

Hyvä tapa hallita painoa on Kärkkäisen mukaan syödä todellisen tarpeen mukaan ja säännölllisesti, nukkua tarpeeksi ja harrastaa sellaista liikuntaa, joka tuntuu voimavaralta. 

– Kannattaa keskittyä elämään ja niihin asioihin, jotka tuovat elämään mielekkyyttä. Painonhallinta tulee sivutuotteena, Kärkkäinen sanoo. 

Painonhallinta ei ole vain fyysinen asia, vaan siihen liittyy myös ajatustyötä. 

– Ihmisillä on paljon syömiseen liittyviä ajatus- ja käyttäytymismalleja, ja niiden työstäminen on tärkeää. Yleensä mallit liittyvät syvään tarpeeseen kokea hallinnan tunnetta elämästä. Laihdutus tuo hetkellisesti hallinnan tunteen, mutta pitkällä aikavälillä se tuo kaaosta. 

Kärkkäinen kertoo huomanneensa asiakastyötä tehdessään, että painonhallinnalla on paljon tekemistä elämän kuormittavuuden, tunteiden säätelyn ja jaksamisen kanssa. 

– Kun mietitään painonhallintaa, ruoka on loppupeleissä aika pienessä osassa.

Yksin pälpättämisessä ei ole mitään noloa. Mielenterveyden ammattilaiset suorastaan usuttavat meitä höpöttämään seinille.

Puhumme yksin, kun yritämme järjestellä ajatuksiamme. Muistutamme itseämme hommelista, joka piti vielä hoitaa. Mumisemme puoliääneen pohtiessamme, miten muotoilisimme sanottavamme.

Sinun ja itsesi välinen sananvaihto saattaa herättää epätoivottua huomiota, jos se tapahtuu täydellä bussipysäkillä. Kotona ei onneksi tarvitse miettiä, kummasteleeko joku. Mielenterveyden ammattilaisten mielestä itsekseen puhumisessa ei ole mitään pahaa, vaan se on jopa hyväksi.

Kokosimme neljä hyvää syytä, joiden vuoksi kannattaa pitää kiinni itsekseen höpöttelystä – huvitti se muita tai ei.

1. Aivosi pelittävät paremmin

Tutkimukset osoittavat, että ääneen puhuminen vahvistaa muistia ja havainnointikykyä, kertoo Psychology Spot. Kun on suorittamassa keskittymiskykyä vaativaa tehtävää, etappien läpi puhuminen auttaa hommaa suuresti. Tilannetta selkeyttää, kun sanoo ääneen, mitä on tekemässä. Helppoa!

2. Motivoit itseäsi

Hullunkuriselta kuulostavat, itsellesi osoitetut kannustukset todella toimivat. European Journal of Social Psychologyn julkaiseman tutkimuksen mukaan yllämme parempiin tuloksiin, kun tsemppaamme itseämme ääneen sinä-muodossa. Jokainen voi siis olla oma motivaatiopuhujansa: ”Sä niin onnistut, sä jaksat vielä, et sä vielä mitään luovuta.”

Jokainen voi olla oma motivaatiopuhujansa.

3. Hermosi pysyvät hallinnassa

Huipputärkeä tapaaminen on vartin päästä. Keskityt tasailemaan hengitystäsi ja hoet rauhoittavia mantroja. Kuulostaako tutulta? Yksin puhuminen loistokeino rauhoittaa itsensä tiukan paikan tullen. Kuten motivaatiota hakiessakin, jännittävissä tilanteissakin toimii, kun puhuu itselleen ulkopuolisen suulla sinä-muodossa.

4. Saatat olla poikkeuksellisen fiksu

Vuonna 2015 tehty tutkimus löysi yhteyden yksin puhumista harrastavien ihmisten ja nopean ajattelukyvyn väliltä. Pölpötä siis menemään! Jos joku kehtaa tulla ihmettelemään soolopulinaasi, kerro pitäväsi vain huolta huippufiksujen aivojesi terveydestä.