Jotkut ovat ässiä ongelmanratkaisussa. Testaa oheisilla, netistä poimituilla vanhoilla pähkinöillä, oletko sinäkin.

Vastaukset löydät kunkin kysymyksen alta. Maalaa hiirellä rivit vastaus-sanasta alkaen, niin näet ratkaisun.

1. Naisen kaksi poikaa ovat syntyneet saman vuoden samana päivänä. He eivät kuitenkaan ole kaksoset. Miten se on mahdollista?

Vastaus: He ovat kaksi kolmosista (tai yhtä hyvin nelosista tai vitosista).

2. Vanha mies istui kannon päällä. Kuinka vanha mies oli?

Vastaus: No, hän istui kannon päällä.

3. Mies asuu rakennuksen kymmenennessä kerroksessa. Hän tulee joka päivä hissillä alas katutasoon ja menee töihin. Kun hän palaa kotiin, hän tulee hissillä seitsemänteen kerrokseen ja nousee loput kolme kerrosta rappuja pitkin. Miksi näin? Mies tunnetusti inhoaa portaiden kävelemistä.

Vastaus: Mies oli niin lyhyt, että hän ei ylettänyt painamaan hissin nappuloita seitsemännestä kerroksesta ylöspäin.

4. Pirjo menee baariin ja pyytää tiskiltä lasin vettä. Baarimikko vetää tiskin alta aseen ja osoittaa sillä Pirjoa. Pirjo sanoo "Kiitos!" ja kävelee ulos. Mutta miksi?

Vastaus: Pirjolla oli kova hikka, johon hän pyysi avuksi vettä. Baarimikko päätti yrittää hikan taltuttamista veden sijaan säikäyttämällä. Temppu onnistui, ja siksi Pirjo kiitti.

5. Kevään tullen metsästä alkaa kuulua suorastaan hirveä meteli. Mikä siellä meluaa?

Vastaus: Suorastas.

6. Nurmikolla lojuu vierekkäin huivi, porkkana ja viisi palasta hiiltä. Kukaan ei ole pudottanut tai asetellut niitä nurmikolle, mutta jostain tietystä syystä ne ovat siinä. Mikä on syy?

Vastaus: Ne ovat jäänteitä talvisesta lumiukosta.

7. Mies kuoli ja meni taivaaseen. Siellä oli tuhansia ihmisiä, kaikki alasti ja noin 21-vuotiaan näköisiä. Mies katseli, näkyisikö ihmisten joukossa tuttuja. Yhden parin nähdessään hän tiesi heti, että siinä olivat Aatami ja Eeva. Mistä mies voi tietää?

Vastaus: Aatami ja Eeva olivat ainoat taivaassa olevat tyypit, joilla ei ollut napaa.

8. Marja, Sari ja Johanna pelasivat pokeria. Kaikilla tytöillä oli pelin alkaessa saman verran rahaa. Johanna voitti ensin Sarilta 8 euroa. Sen jälkeen hän menetti Marjalle puolet rahoistaan. Lopuksi Johanna menetti vielä 5 euroa Sarille, jolloin hänelle jäi käteen 9 euroa. Kuinka monta euroa kullakin tytöllä oli rahaa pelin alkaessa?

Vastaus: Kaikilla oli pelin alkaessa 20 euroa rahaa.

9. Kaukaisessa kylässä elää kahdenlaisia ihmisiä: rehtejä ja retkuja. Rehdit kertovat aina totuuden, mutta retkut valehtelevat aina. Kaukaa tullut turisti sattui näkemään kolme kylän asukasta A:n, B:n ja C:n ihailemassa puutarhaa. Turisti kysyi A:lta: "Oletko rehti vai retku?" A vastasi, mutta turisti ei saanut siitä selvää. Tämän jälkeen hän kysyi B:ltä: "Mitä A sanoi?" "A sanoi, että hän on retku", B vastasi. Silloin C sanoi: "Älä usko B:tä, hän valehtelee aina!" Millaisia kyläläisiä B ja C ovat (rehtejä vai retkuja?)?

Vastaus: Rehti ja retku eivät voi sanoa "olen retku". Sillä silloin rehti joutuisi valehtelemaan ja retku puhumaan totta. A siis ei sanonut olevansa retku ja B valehteli. C sanoi B:n valehtelevan, mikä on totta. B on siis retku ja C rehti.

10. Mies on käymässä illalla nukkumaan. Ennen nukkumaan menoa hän tepastelee ikkunalle, katsoo tyytyväisenä ulos ja sulkee verhot. Sitten hän sammuttaa valot ja käy petiin. Aamulla mies nousee ylös ja kävelee ikkunalle. Hän avaa verhot, katsoo ulos, avaa ikkunan ja hyppää alas kuolemaansa. Mikä miehelle tuli?

Vastaus: Hän oli majakanvartija, joka teki pahan virkavirheen. Ei olisi pitänyt sammuttaa illalla valoja: aamulla ikkunasta näkyi karille ajanut laiva.


Naisilla kun on kuukautiskivut ja synnytykset, on kipukynnyksemmekin luonnollisesti korkeampi kuin miehillä. Näin usein väitetään. Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda kumoaa myytin.

Ihmisen kipukynnys on eri asia kuin kivunsietokyky. Kun laitat käden jääpaloja täynnä olevaan vesiastiaan, alat jonkin ajan kuluttua tuntea epämiellyttävää tunnetta, sitten kipua.

Se hetki, kun tunnet ensimmäisen kerran kipua = kipukynnyksesi.

Jatkat käden pitämistä vedessä, kunnes et enää kestä ja joudut ottamaan käden pois = maksimi kivunsietokykysi.

–Vaikka toisin luullaan, naisten kipukynnys ei ole luonnostaan korkeampi kuin miehillä, sanoo lääkäri, kipututkija ja dosentti Helena Miranda.

”Naisten kroonista kipua vähätellään ja alihoidetaan terveydenhuollossa herkemmin.”

–Naisten kipua ei vain oteta yhtä vakavasti kuin miesten. Naisten kroonista kipua vähätellään ja alihoidetaan terveydenhuollossa herkemmin. On myytti, että naisen pitäisi kestää kipua paremmin, koska hän kokee kuukautis- ja synnytyskipuja, Miranda sanoo.

Todellisuudessa naiset ovat kipututkijan mukaan miehiä herkempiä kivulle, koska esimerkiksi estrogeeni voi lisätä kipuherkkyyttä ja mieshormoni testosteroni puolestaan suojata siltä.

–Sukupuolieroja esiintyy myös aivojen kyvyssä käsitellä kipua, koska opioidireseptorit miesten ja naisten aivoissa toimivat eri tavalla, Miranda kertoo.

Kitsastelua kipulääkkeissä?

Naiset ovat usein miehiä vuolaampia puhumaan. Tutkimusten mukaan miesten on naisia vaikeampi ilmaista ääneen esimerkiksi kipuaan.

–Tämä johtaa siihen, että lääkärit tulkitsevat usein miesten kivun todellisemmaksi kuin naisten, Helena Miranda sanoo,

”Naisille määrätään vähemmän kipulääkkeitä ja enemmän rauhoittavia.”

Asenteet saattavat vaikuttaa esimerkiksi leikkausten jälkihoitoon.

–Tilastojen mukaan naisille määrätään leikkausten jälkeen vähemmän kipulääkkeitä ja enemmän rauhoittavia kuin miehille. Ajatellaan, että naisten oireet johtuvat enemmän ahdistuksesta kuin kivusta.

Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda on kirjoittanut kirjan Ota kipu haltuun (Otava 2016).

 

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen.