Jotkut ovat ässiä ongelmanratkaisussa. Testaa oheisilla, netistä poimituilla vanhoilla pähkinöillä, oletko sinäkin.

Vastaukset löydät jutun lopusta.

1. Naisen kaksi poikaa ovat syntyneet saman vuoden samana päivänä. He eivät kuitenkaan ole kaksoset. Miten se on mahdollista?

2. Vanha mies istui kannon päällä. Kuinka vanha mies oli?

3. Mies asuu rakennuksen kymmenennessä kerroksessa. Hän tulee joka päivä hissillä alas katutasoon ja menee töihin. Kun hän palaa kotiin, hän tulee hissillä seitsemänteen kerrokseen ja nousee loput kolme kerrosta rappuja pitkin. Miksi näin? Mies tunnetusti inhoaa portaiden kävelemistä.

4. Pirjo menee baariin ja pyytää tiskiltä lasin vettä. Baarimikko vetää tiskin alta aseen ja osoittaa sillä Pirjoa. Pirjo sanoo "Kiitos!" ja kävelee ulos. Mutta miksi?

5. Kevään tullen metsästä alkaa kuulua suorastaan hirveä meteli. Mikä siellä meluaa?

6. Nurmikolla lojuu vierekkäin huivi, porkkana ja viisi palasta hiiltä. Kukaan ei ole pudottanut tai asetellut niitä nurmikolle, mutta jostain tietystä syystä ne ovat siinä. Mikä on syy?

7. Mies kuoli ja meni taivaaseen. Siellä oli tuhansia ihmisiä, kaikki alasti ja noin 21-vuotiaan näköisiä. Mies katseli, näkyisikö ihmisten joukossa tuttuja. Yhden parin nähdessään hän tiesi heti, että siinä olivat Aatami ja Eeva. Mistä mies voi tietää?

8. Marja, Sari ja Johanna pelasivat pokeria. Kaikilla tytöillä oli pelin alkaessa saman verran rahaa. Johanna voitti ensin Sarilta 8 euroa. Sen jälkeen hän menetti Marjalle puolet rahoistaan. Lopuksi Johanna menetti vielä 5 euroa Sarille, jolloin hänelle jäi käteen 9 euroa. Kuinka monta euroa kullakin tytöllä oli rahaa pelin alkaessa?

9. Kaukaisessa kylässä elää kahdenlaisia ihmisiä: rehtejä ja retkuja. Rehdit kertovat aina totuuden, mutta retkut valehtelevat aina. Kaukaa tullut turisti sattui näkemään kolme kylän asukasta A:n, B:n ja C:n ihailemassa puutarhaa. Turisti kysyi A:lta: "Oletko rehti vai retku?" A vastasi, mutta turisti ei saanut siitä selvää. Tämän jälkeen hän kysyi B:ltä: "Mitä A sanoi?" "A sanoi, että hän on retku", B vastasi. Silloin C sanoi: "Älä usko B:tä, hän valehtelee aina!" Millaisia kyläläisiä B ja C ovat (rehtejä vai retkuja?)?

10. Mies on käymässä illalla nukkumaan. Ennen nukkumaan menoa hän tepastelee ikkunalle, katsoo tyytyväisenä ulos ja sulkee verhot. Sitten hän sammuttaa valot ja käy petiin. Aamulla mies nousee ylös ja kävelee ikkunalle. Hän avaa verhot, katsoo ulos, avaa ikkunan ja hyppää alas kuolemaansa. Mikä miehelle tuli?

Oikeat vastaukset

  1. Vastaus: He ovat kaksi kolmosista (tai yhtä hyvin nelosista tai vitosista).
  2. Vastaus: No, hän istui kannon päällä.
  3. Vastaus: Mies oli niin lyhyt, että hän ei ylettänyt painamaan hissin nappuloita seitsemännestä kerroksesta ylöspäin.
  4. Vastaus: Pirjolla oli kova hikka, johon hän pyysi avuksi vettä. Baarimikko päätti yrittää hikan taltuttamista veden sijaan säikäyttämällä. Temppu onnistui, ja siksi Pirjo kiitti.
  5. Vastaus: Suorastas.
  6. Vastaus: Ne ovat jäänteitä talvisesta lumiukosta.
  7. Vastaus: Aatami ja Eeva olivat ainoat taivaassa olevat tyypit, joilla ei ollut napaa.
  8. Vastaus: Kaikilla oli pelin alkaessa 20 euroa rahaa.
  9. Vastaus: Rehti ja retku eivät voi sanoa "olen retku". Sillä silloin rehti joutuisi valehtelemaan ja retku puhumaan totta. A siis ei sanonut olevansa retku ja B valehteli. C sanoi B:n valehtelevan, mikä on totta. B on siis retku ja C rehti.
  10. Hän oli majakanvartija, joka teki pahan virkavirheen. Ei olisi pitänyt sammuttaa illalla valoja: aamulla ikkunasta näkyi karille ajanut laiva.

Juttua muokattu 13.2.