Vierasta kieltä ei opi vain kirjasta pänttäämällä. Kuva Colourbox.
Vierasta kieltä ei opi vain kirjasta pänttäämällä. Kuva Colourbox.

Onko kaikilla kielipäätä? Pitäisikö vieraan kielen opiskelu aloittaa jo alle kouluikäisenä? Miten puhumiskammosta pääsee eroon? Lue kaikki, mitä halusit tietää kielten opiskelusta.

Minkä ikäisenä ihminen oppii parhaiten kieliä?

Toisten mielestä esimurrosiässä, monien mielestä mitään sopivinta ikää ei ole. Ääntämään oppii helpoimmin, kun aloittaa lapsena. Toisaalta aikuiset tietävät, miten kannattaa opiskella. 60–70-vuotiaana aivotoiminnot alkavat hidastua ja kielen oppimiseen tarvitaan enemmän aikaa ja motivaatiota. Mutta silloinkin oppii.

Miksi toisilla on kielipää ja toisilla ei?

Kielellinen lahjakkuus on yksi lahjakkuuden laji, ja toisilla sitä on enemmän. Ihmiset, joilla on hyvä lähimuisti, oppivat muita paremmin uusia sanoja. Kielipää liitetään usein koulumenestykseen. Koulussa painotetaan kielioppia ja oikeita vastauksia. Siellä pärjäävät parhaiten analyyttiset ihmiset, jotka näkevät kielen järjestelmänä. Siksi koulumenestys ei kerro kaikkea: jos hyvät ja huonot oppijat lähetettäisiin lapsena vuodeksi ulkomaille, palatessa kaikki osaisivat luultavasti yhtä hyvin kieltä.

Kuinka nopeasti pystyisin oppimaan nollasta vaikka englantia sen verran, että pärjään?

Yllättävän nopeasti! Kyse on viikoista tai korkeintaan muutamasta kuukaudesta. Sanat ovat tärkein osa kieltä, ja niitä pitää opetella muutama sata, jotta tulee ymmärretyksi.

Miten uutta kieltä kannattaa alkaa opetella?

Jos haluaa käytännön kielitaidon, kannattaa etsiä opettaja, jonka tunneilla keskustellaan ja tähdätään ymmärrettävyyteen. Kieliopin voi pitää vähän erillään. Tällaisia opettajia löytää esimerkiksi työväenopistoista.

Mikä kouluopetuksessa oikein on vikana, kun siellä ei tunnu oppivan kieliä?

Paljon on kiinni opettajista, opetussuunnitelmista ja vähän myös oppilaista. Koulussa on tiukat tavoitteet, ja opiskelusta tulee helposti kieliopin pänttäystä. Oikeasti kieli ei elä kirjassa vaan puheessa. Mutta jos opettaja on innokas kokeilemaan, hän saattaa saada vastaansa kaavoihin kangistuneita oppilaita ja heidän vanhempiaan.

Miten puhumiskammosta pääsee eroon?

Tarvitaan hyvä ilmapiiri, jossa ei välitetä virheistä vaan rohkaistaan yrittämään. Hyvässä porukassa uskaltaa avata suunsa.

Kysymyksiin vastasi soveltavan kielitieteen professori Riikka Alanen Jyväskylän yliopistosta.

Naisilla kun on kuukautiskivut ja synnytykset, on kipukynnyksemmekin luonnollisesti korkeampi kuin miehillä. Näin usein väitetään. Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda kumoaa myytin.

Ihmisen kipukynnys on eri asia kuin kivunsietokyky. Kun laitat käden jääpaloja täynnä olevaan vesiastiaan, alat jonkin ajan kuluttua tuntea epämiellyttävää tunnetta, sitten kipua.

Se hetki, kun tunnet ensimmäisen kerran kipua = kipukynnyksesi.

Jatkat käden pitämistä vedessä, kunnes et enää kestä ja joudut ottamaan käden pois = maksimi kivunsietokykysi.

–Vaikka toisin luullaan, naisten kipukynnys ei ole luonnostaan korkeampi kuin miehillä, sanoo lääkäri, kipututkija ja dosentti Helena Miranda.

”Naisten kroonista kipua vähätellään ja alihoidetaan terveydenhuollossa herkemmin.”

–Naisten kipua ei vain oteta yhtä vakavasti kuin miesten. Naisten kroonista kipua vähätellään ja alihoidetaan terveydenhuollossa herkemmin. On myytti, että naisen pitäisi kestää kipua paremmin, koska hän kokee kuukautis- ja synnytyskipuja, Miranda sanoo.

Todellisuudessa naiset ovat kipututkijan mukaan miehiä herkempiä kivulle, koska esimerkiksi estrogeeni voi lisätä kipuherkkyyttä ja mieshormoni testosteroni puolestaan suojata siltä.

–Sukupuolieroja esiintyy myös aivojen kyvyssä käsitellä kipua, koska opioidireseptorit miesten ja naisten aivoissa toimivat eri tavalla, Miranda kertoo.

Kitsastelua kipulääkkeissä?

Naiset ovat usein miehiä vuolaampia puhumaan. Tutkimusten mukaan miesten on naisia vaikeampi ilmaista ääneen esimerkiksi kipuaan.

–Tämä johtaa siihen, että lääkärit tulkitsevat usein miesten kivun todellisemmaksi kuin naisten, Helena Miranda sanoo,

”Naisille määrätään vähemmän kipulääkkeitä ja enemmän rauhoittavia.”

Asenteet saattavat vaikuttaa esimerkiksi leikkausten jälkihoitoon.

–Tilastojen mukaan naisille määrätään leikkausten jälkeen vähemmän kipulääkkeitä ja enemmän rauhoittavia kuin miehille. Ajatellaan, että naisten oireet johtuvat enemmän ahdistuksesta kuin kivusta.

Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda on kirjoittanut kirjan Ota kipu haltuun (Otava 2016).

 

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen.