Parin viikon flunssa ei romahduta lihaskuntoa, vakuuttaa Katriannan personal trainer Timo Haikarainen.

Kuva Nana Simelius

"Sain personal traineriltani Timolta uuden saliohjelman. Painoja lisättiin niin, että joudun vetämään osan harjoituksista kuntoni äärirajoilla. Ennen kuin ehdin päästä vauhtiin, tulikin takapakkia: sain ankaran kesäflunssan. 

Olen röhnöttänyt monta päivää nojatuolissa puolitajuttomana. Yhtenä päivänä nukuin neljään, ja ääni lähti niin pahasti, että jouduin puhekieltoon.

Sairastaminen ottaa päähän. On vaikea myöntää, että ihanteelliset elämäntavatkaan eivät estä sairastumista. Kaikista eniten ärsyttää se, että en pääse treenaamaan. Olen edelleen todella innostunut kuntosaliharjoittelusta ja kaipaan takaisin salille. Kaiken lisäksi joudun todennäköisesti aloittamaan treenaamisen uudestaan nollasta. Toisaalta yritän hyväksyä sen, että tällaista elämä on: flunssia tulee, ja välillä kehitys ottaa takapakkia.

Kipeänä myös syömisen hallitseminen on tavallista vaikeampaa. Opin jo lapsena siihen, että kipeänä saa herkutella. Tiedän, että kun haen kaapista inkiväärin ja sitruunan makuista tummaa suklaata, harrastan sitä paljon puhuttua tunnesyömistä. Asian tiedostaminen ei silti auta. Poden herkuttelusta syyllisyyttä ja yritän samaan aikaan vakuuttaa itselleni, etten tee mitään väärää. 

Toisaalta tiedän, että sairastelu ei ole tavallista arkeani. Mitä sitten, jos elämäntavat eivät nyt olekaan kuin oppikirjoista? Kun arki alkaa, pystyn jälleen tekemään järkeviä valintoja. Ja vaikka vastoinkäymisiä on ollut, motivaationi on edelleen kova. Juuri nyt sairastaessa sitä on vaikea uskoa, mutta minulla on edelleen todella hyvä olo."

Personal trainer Timo Haikarainen kommentoi: 

"Katrianna on turhaan huolissaan siitä, miten sairastelu vaikuttaa kehitykseen. Lihaskunto ehtii heikentyä 1–2 viikon tauon aikana hyvin vähän. Treeni saattaa tosin tuntua ensimmäisillä kerroilla tavallista nihkeämmältä, mutta kun ruosteen saa kropasta, voimat ovat samaa luokkaa kuin ennen taukoa. Himokuntoilijan voimataso saattaa jopa kasvaa, jos palautuminen on tavallisesti liian vähäistä. Kestävyyskuntoa sairastaminen sen sijaan heikentää jonkin verran. Kunto kuitenkin palautuu sairastumista edeltävälle tasolle yleensä parissa viikossa.

Törmään työssäni usein siihen, että sairastuminen saa ihmisen lyömään hanskat tiskiin. Kuntoilua kannattaa kuitenkin ajatella pidemmällä tähtäimellä: ei haittaa, että treeniin tulee parin viikon tauko, sillä vuoteen mahtuu edelleen 50 tehokasta viikkoa. Kaikille tulee lomareissujen ja flunssien tapaisia taukoja, ja se kuuluu asiaan. Itse asiassa huippu-urheilijat pitävät tarkoituksella useamman viikon palauttavia jaksoja kerran pari vuodessa.

Treenaamisen voi aloittaa flunssan jälkeen, kun kuumetta tai kurkkukipua ei ole ollut pariin päivään. Ensimmäisillä kerroilla pitää kuitenkin välttää kovaa hengästymistä. Salilla kannattaa tehdä sarjoja vain puolet tavallisesta."

Ravintovalmentaja-psykologi Hanna Markuksela kommentoi:

"Toisinaan on ihan ok poiketa ruokavaliosta. Kipeänä sitä paitsi jaksaa harvoin syödä energiamäärissä mitattuna liikaa. Lisäksi sairastelijaa voi lohduttaa se, että kuume nostaa perusaineenvaihduntaa, jolloin energiaakin kuluu enemmän.

Lohtusyömisiään voi toisaalta myös valikoida. Joillekin toimivat kipeänä esimerkiksi hedelmät tai marjat. Itse syön paljon maustamatonta jogurttia ja mansikoita silloin, kun olo on surkea ja heikko."

Me Naiset seuraa Katrianna Rantasen elämäntaparemonttia. Katrianna on mukana Aidon kauneuden metsästäjät -ryhmässä, jossa kuusi naista saa puolen vuoden ajan valmennusta uusiin elämäntapoihin. Juttusarjan seuraava osa ilmestyy elokuun 13. päivä.

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen. 

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?