Kesän helpoin lihaskuntotreeni kestää vaivaisen vartin. Ja mikä parasta, sen voi tehdä vaikka mökkirannassa.

Kahvakuulailussa ei hinkuteta jokaista lihasta erikseen vaan kuormitetaan kerralla koko kehoa. Valitse ainakin kahdeksan, mieluiten 12 kilon kuula. Mötikkä saa tuntua nostettaessa tuskallisen painavalta, sillä sitä ei ole tarkoituskaan nostaa käsivoimilla. Kahvakuulailu on tekniikkalaji: opettele pukkaamaan vauhti jaloista ja lantiosta niin, että työvaihe on lyhyt ja lepovaihe pitkä.

Näin se toimii

Tee treeni ainakin kolmesti viikossa. Harrasta lisäksi arkiliikuntaa ja vältä istumista.

15 minuutin pikatreeni

Tee yhtä liikettä minuutti ja siirry seuraavaan. Tee yhteensä viisi kolmen minuutin kierrosta.

25 minuutin perustreeni

Tee minuutti jokaista liikettä ja juokse sitten kahden minuutin lenkki. Tee yhteensä viisi kierrosta. Jos liikkeet tuntuvat raskailta, hölkkää niin rauhallisesti, että syke laskee.
 

1 Etuheilautus

Etuheilautus on kahvakuulailun perusliike, joka aktivoi peräti
80 prosenttia kehon lihaksista.
Miten? Pukkaa kuula lantion avulla jalkojen välistä suoraan eteen ja pyri löytämään painoton tila. Pidä lantio edessä mahdollisimman pitkään ja vie se taakse vasta, kun kuula ja käsivarret vievät lantion mukanaan. Pidä käsivarret hieman koukussa ja ote kuulasta rentona.

2 Tuulimylly

Tuulimylly kehittää kehonhallintaa ja liikkuvuutta.
Miten? Seiso haara-asennossa ja nosta kuula ylös suoralla kädellä. Käännä katse kuulaan ja aseta alempi käsi etummaiselle sisäreidelle. Työnnä peppua taakse ja vie samalla kättä kohti lattiaa. Harjoittele liikettä ensin ilman kuulaa. Jos liike tuntuu liian rankalta, voit pitää kuulaa myös alemmassa kädessä.

3 Roosa nauha

Liikkeen alaosa treenaa keskivartaloa, yläosa käsiä.
Miten? Seiso jalat yhdessä ja koukista hieman polvia. Vie sitten kuula vartalon sivulta pään ympäri ja palauta se alas vartalon toiselle sivulle niin, että liikerata muistuttaa Roosa nauha -tunnusta. Liikkeen voima lähtee lantiosta, ja käsien työvuoro alkaa vasta, kun kuula nousee korvan yläpuolelle.

Liikkeet laati Trainer4You:n kouluttaja, kahvakuulamies Tuomo Kilpeläinen.

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen. 

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?