Joko sohjon sekaan mahtuisi lenkille? Ota alku rauhallisesti talven jälkeen.

Se on varma kevään merkki, että himottaa kaivaa lenkkarit kaapista ja lähteä juoksemaan. Jos ei ole kipitellyt koko talvea juoksumatolla, alkuun on hyvä pidätellä suurimpia sprinttihimojaan.

– Kun lähtee liikkeelle rauhallisesti, jalkojen lihakset tottuvat juoksemiseen ja välttyy vammoilta. Ensimmäisillä lenkeillä kannattaa ottaa välillä kävelyaskelia tai jakaa juoksu ja kävely kymmenen minuutin pätkiin, liikunnanohjaaja Juha Sokka neuvoo.

Lenkkeilykauden alussa tulee yleensä tunne, että keuhkot räjähtävät vartin juoksemisen jälkeen. Tarpeeksi rauhallinen tahti helpottaa sitäkin vaivaa. Myös alku- ja loppuverryttelyt säästävät jumahdukselta: lihasten ravistelut, lyhyet venyttelyt ja reipas kävely avaavat kroppaa ennen lenkkiä.

Hiljaisellakin vauhdilla kunto lähtee nousuun – kunhan lenkit ovat säännöllisiä. Pari kertaa viikossa on jo hyvä määrä, ja jos lenkkipäivä sattuu olemaan liukas tai loskainen, voi kuntoilla toisen lajin parissa. Vaihtelu kohottaa kuntoa parhaiten.

– Tärkeintä on, ettei juokse joka kerta ja viikko samalla tavalla. Vakiolenkin voi kiertää toiseen suuntaan, juoksunopeutta voi vaihdella lenkin eri kohdissa ja lepopäiviä kannattaa pitää eri päivinä, Sokka sanoo.

Oikean tekniikan ABC

1 JALAN PAIKKA
Juokseminen ei saa olla tömistelyä tai laahustusta. Huomioi askeleen paikka: jalan pitäisi pudota lantion alle. Keskity aktivoimaan pohkeita, niin askeleesta tulee kimmoisampi.

2 LANTION ASENTO
Pystyasento lähtee lantiosta. Muista supistaa lenkillä pilateksesta ja joogasta tutut syvät vatsa- ja lantionpohjalihakset.

3 RENTOUS
Älä jäkitä, vaan ota iisisti ja anna mennä. Juoksemaan oppii vain juoksemalla.

4 MONIPUOLINEN TREENI
Juoksemisessa auttavat myös keskivartalon lihaksia vahvistavat lihaskuntoliikkeet ja perusteelliset lantion alueenvenytykset.

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen. 

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?