Loma meni, mutta entä sitten? Kun asennoituu oikein, kesäisen rentoon fiilikseen voi sukeltaa vaikka työpäivän jälkeen. Julkkikset paljastavat kotiseuduiltaan parhaat minilomakohteet.

Kuvat Panu Pälviä

Näyttelijä Miina Maasola, 34, rentoutuu Tampereen seudulla.

Rentoudu perinnehoidossa

"Kajava on vanha suomalainen hoitomuoto, jossa hierotaan koko keho päästä varpaisiin. Siitä tulee ihanan rento olo, ja hoito vaikuttaa koko kroppaan."
Hyvän olon hoitola Huhtikuu, Penttilänkatu 12 c 11

Nouse laivaan

"Viikinsaari on perheemme jokavuotinen juttu. Siellä on pieniä uimarantoja, luonnonsuojelualue ja ravintolassa hyvä buffet-pöytä."

Maista aitoa maitoa

"Maitokauppa Armaassa voi hemmotella itseään kyytönmaitokahvilla ja tuoreilla leipomuksilla."
Tuomiokirkonkatu 17

Istu yleisen saunan lauteille

"Kaupinojan saunalla ja Rauhaniemen kansankylpylässä voi uida ja saunoa ympäri vuoden."
Rauhaniementie ja Kaupinpuistonkatu

Kiirehdi kesäteatteriin

"Kausi on lopuillaan, mutta vielä ehtii. Shakespearen kootuissa theoksissa kolme miestä esittää kaikki Shakespearen näytelmät kahdessa tunnissa."
Esitykset Hämeenlinnassa 11.8. asti. www.hmlkesateatteri.fi

Vantaalla asuva kirjailija Siri Kolu, 40, antaa minilomavinkkinsä Etelä-Suomeen.

Retkeile ruukissa

"Ruukit ovat perheemme suosikkikohteita, koska niissä kaikille jotakin: kartanorakennuksia, rustiikkista ruokaa, käsityöläispuoteja ja työläisnäyttelyitä. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Verla ja Fiskars."

Eksy ja seikkaile

"Harrastan derivointia eli harhailua. Ideana on seikkailla jollakin alueella ilman suunnitelmia ja etsiä elämyksiä. Houkuttelevan mutkan takaa saattaa löytyä pieni puisto tai kioski, jossa on uusi jäätelömaku. Kerran lähdin harhailemaan Siilitien metropysäkiltä, koska en ollut koskaan jäänyt siellä pois."

Leiriydy lentokentän laidalle

"On mieletöntä levittää piknik-viltti paikalle, jonka yli lentokoneet nousevat. Seutulassa, Helsinki-Vantaan kiitoratojen päässä, on hyviä laakeita kallioita."

Kahvittele myllyssä

"Kotikaupunkini Vantaan erikoisin kesäkahvila on rakennettu vanhaan myllyyn. Kahvila Veininmylly sijaitsee ihan lähellä Heurekaa."
Tikkurilantie 42, Vantaa

Tangokuningas Pekka Mikkola, 25, kertoo, miten Oulun seudulla ja Kainuussa kannattaa hemmotella itseään.

Kalasta lohia

"Hossan lampiin ja jokiin on istutettu niin paljon lohia, että niitä voi vain nostella. Suomussalmella sijaitseva retkeilyalue oli varsinkin lapsena suosikkini."

Ihmettele Hailuodon tuulivoimaloita

"Hailuodossa on aina hieno tunnelma, sillä saari on luonnonläheinen ja rauhallinen. Lisäksi saarella voi käydä katsomassa emutarhaa ja ihmettelemässä Marjaniemen upeita tuulivoimaloita."

Ihaile merta

"Oulun Nallikarissa on kilometrin mittainen uimaranta, josta on upea näköala merelle. Rannalta näkee esimerkiksi purjehtijoita ja purjelautailijoita."

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen. 

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?