Yhdysvaltalaista tanssija-koreografi Rasta Thomasia, 28, on valeltu ylisanoilla aina. Kun hän 7-vuotiaana isänsä pakottamana aloitti baletin, opettajat olivat haltioissaan taistelulajeja, jalkapalloa ja monta muuta lajia harrastaneen pojan tanssijanlahjoista.

Tanssin poikabändiläinen

Yhdysvaltalaista tanssija-koreografi Rasta Thomasia, 28, on valeltu ylisanoilla aina. Kun hän 7-vuotiaana isänsä pakottamana aloitti baletin, opettajat olivat haltioissaan taistelulajeja, jalkapalloa ja monta muuta lajia harrastaneen pojan tanssijanlahjoista.

Vuosien varrella hän voitti lukuisia arvostettuja balettikilpailuja ja kiersi maailman huippubalettitaloja. Muutama vuosi sitten mies sai tarpeekseen ja päätti tehdä jotain ihan muuta.

– Balettia pidetään tylsänä, eikä ihme. Se luotiin kuninkaiden aikakaudella, enkä minä ainakaan tunne ketään kuningasta. Kuinka moni nuori kuuntelee vapaa-ajallaan Tsaikovskia tai Stravinskya? Miksi niitä sitten pitäisi soittaa balettiesityksissä? Halusin tuoda baletin 2000-luvulle, tehdä siitä viihdettä.

Rasta keräsi joukon innokkaita, teknisesti taitavia ja esiintyjinä valovoimaisia tanssijoita ja perusti oman tanssiryhmän. Klassisen baletin raameihin hän ujutti taistelulajeja, akrobatiaa, hiphopia, discoa ja steppiä sekä paketoi kokonaisuuden rock- ja popmusiikkiin. Energiaa pursuava ja ihokarvat nostattavan taitava Rock the Ballet on esiintynyt täysille saleille parin vuo­den ajan, ja taas Rastalle tulvii ylistäviä sanoja.

Sportgurun 5 ohjetta

Ettet vain tanssisi nykyisessäkin lajissasi?

Miehet saattavat pitää tanssia outona ja vaikeana. Tanssissa kuitenkin on monia yh­täläisyyksiä muihin urheilulajeihin. Esimerkiksi jos palloa pomputtavalta koripallon pelaajalta ottaa pallon pois ja lisää liikkeeseen rummut, tuloksena on afrotanssia. Karatepotkussa nilk­ka koukistetaan ja käännetään sisään, baletissa ojennetaan ja käännetään ulos – saman asian kaksi eri puolta. Tanssissa on hyötyä kaikenlaisesta urheilutaustasta.

Usko pois, tanssi on rankkaa

Epäiletkö, että tanssiminen ei käy tree­nistä? Tanssi on urheilua: siinä vaaditaan kes­tävyyskuntoa, voimaa, liikkuvuutta, vartalonhallintaa. Vaikka tanssitunnilla ei hiki roiskuisi aina samalla tavalla kuin esimerkiksi nyrkkeilykehässä, tanssi silti hyödyttää nyrkkeilijää. Se antaa liikkeeseen joustavuutta ja luonnol­lisuutta. Ei tanssiharrastuksen aloittaminen tarkoita, että sinun pitäisi luopua vanhoista lajeistasi. Ne voivat tukea toisiaan.

Tanssijoilla on hyvä kroppa

Kukapa ei haluaisi olla hoikka mutta lihaksikas, vahva mutta joustava. Tanssi muok­kaa tasapainoisen vartalon ja antaa liikkumi­seen kauneutta. Koko elämä on liikkumista: miten kävelet, luet lehteä, kurotat tavaraa hyllyltä... Sen kaiken voi tehdä kömpelösti ja ryhdittömästi tai sulavasti ja tyylikkäästi. Jokainen osaa kyllä juosta, mutta haluatko juosta kuin sarvikuono vai kuin gepardi?

Ei yksinoikeudella naisille

Jotkut kuvittelevat, että tanssi on naisil­le jotenkin luontaisempaa ja helpompaa kuin miehille. Ei ole, naiset vain harrastavat sitä enemmän. Tanssia ei tarvitse pelätä sen takia, että se olisi välttämättä naisellista. On tanssi­jasta itsestään kiinni, tanssiiko hän feminiini­sesti vai maskuliinisesti.

Jos vasta etsit tyttöystävää, mikä olisi sii­hen parempi paikka kuin tanssitunti: ympärillä lauma naisia, jotka arvostavat tanssitaitoista miestä. Minä tapasin vaimoni tanssitunnilla 10-vuotiaana.

Tee tyttöystävä onnelliseksi

Jos tyttöystävä pyytää sinua katsomaan tanssiesitystä, mieti ennen kuin kieltäydyt. Kysy itseltäsi, miksi ei. Jos baletti ei ole sinun juttusi, miten olisi jazz-show tai hiphop-näytös? Tee kompromissi ja saatat yllättyä. Esimerkiksi moni meidän show’humme raa­hattu vastentahtoinen mies on tullut jälkeen­päin kiittelemään upeaa esitystä.

Ja tiedoksi naisille: ennen kuin houkuttelet miehen katsomaan tanssia, selvitä tarkkaan, mihin häntä pyydät. Jos esitys on miehelle pet­tymys, hän ei taatusti lähde toista kertaa.

Teksti Anna jalkanen Kuva Nina Kaverinen

Muistisairaudet eivät kosketa vain ikääntyneitä. ”Arvasin, että jotakin on pielessä, mutta kyllä se järkytyksenä tuli”, Kemiönsaarella asuva Ben-Markus Hellbom kertoo, miltä tuntui saada diagnoosi nelikymppisenä. 

Myöhemmin ajateltuna Ben-Markus Hellbomin, 50, muisti reistaili jo ennen diagnoosia. Hellanlevyt ja kahvinkeitin jäivät päälle ja ovi tuli lukittua, vaikka avaimet olivat sisällä.

Unohtelu ei kuitenkaan saanut Hellbomia hakeutumaan tutkimuksiin, vaan törmäily. 

Ben-Markus sai nelikymppisenä kaksi aivoinfarktia peräkkäisinä vuosina, 2010 ja 2011. Kummankin infarktin jälkeen hän opetteli uudelleen puhumaan. Toipuminen eteni muuten hyvin, mutta vapina ja pahat tasapainohäiriöt vaivasivat. 

– Tasapaino lähti niin, että olin sinisenä ja keltaisena mustelmista koko ajan, Ben-Markus kertoo. 

Vaikka aikaa kului, ovenkarmeihin ja kaikkeen muuhun mahdolliseen törmäileminen jatkui. Lopulta Ben-Markus ohjattiin neurologin tutkittavaksi. 

– Minulla on sellainen mielikuva, että hän arvasi, mistä on kyse. 

Ben-Markuksen pää kuvattiin, mutta kuvissa ei näkynyt mitään erityistä. Selkäydinnäytteessä sen sijaan oli tietty arvo vinksallaan. Alkoi hahmottua, että Ben-Markusta vaivasi Alzheimerin tauti – oli luultavasti vaivannut jo useamman vuoden. 

Lopullinen diagnoosi tuli, kun Ben-Markus oli 45-vuotias. 

– Arvasin, että jotakin on pielessä, mutta kyllä se järkytyksenä tuli. 

Tieto oli helpottava, mutta myös masentava. Diagnoosi oli kova paikka myös Ben-Markuksen vaimolle ja parin viidelle lapselle, joista nuorin oli alle kouluikäinen.

”Sanoin, että älä nyt murehdi, poikasi on kerrankin 20 vuotta edellä aikaansa!”

Edellä aikaansa

Samana päivänä, kun Ben-Markus sai diagnoosin, hän meni kertomaan uutiset kahdeksankymppiselle äidilleen. 

– Sanoin, että älä nyt murehdi, poikasi on kerrankin 20 vuotta edellä aikaansa!

Nykyään Ben-Markus ajattelee, että Alzheimer on ainakin helpompi sairaus kuin raju syöpä. Taudin kanssa on välillä vaikeaa, mutta sellaista ei Ben-Markuksen mielestä kannata harmitella, mistä ei pääse eroon. 

Arjessa sairaudesta on kaikenlaista pientä harmia. Esimerkiksi kerran Ben-Markus aikoi juoda maitolasillisen, mutta kaatoikin lasin sijasta maidon viemäriin. Vasta kun maitolitran viimeiset tipat putoilivat tiskialtaaseen, tuli mieleen, että mitähän olen tekemässä. 

– Nimien muistaminen on vaikeaa, samoin vuosilukujen hahmottaminen. Paremmin tosin muistan taaksepäin kuin eteen, Ben-Markus kertoo.

– Totta kai se turhauttaa, mutta nämä ovat kuitenkin pieniä asioita. 

Nykyään kotona on liesivahti, ja kahvinkeitin on mallia, joka menee itsestään pois päältä tiputettuaan tietyn määrän kahvia suoraan termospulloon. 

16 tunnin työpäivät vaihtuivat sohvalla istumiseen

Ben-Markus on aina ollut kova tekemään töitä. Hänen vanhemmillaan oli aikanaan oma yritys, ja Ben-Markus hoiti jo kahdeksanvuotiaana pieniä työtehtäviä iltapäivisin ennen läksyjen tekoa.

Isona hänestä tuli sisustaja. Niin arkkitehtitoimiston leivissä kuin omassa yrityksessäkin päivät venyivät helposti 12–16-tuntisiksi. Diagnoosin saadessaan Ben-Markus oli uransa huipulla.

– Oli selvä homma, että menen eläkkeelle. Olisi tehnyt mieli tehdä töitä vielä, mutta se kariutui. 

Sairaus on herpaannuttanut Ben-Markuksen keskittymis- ja aloitekykyä merkittävästi. Joinain päivinä tuntuu, että kone ei kerta kaikkiaan käynnisty ja mihinkään ei pysty ryhtymään.  

– Sillä ei onneksi ole mitään väliä. Jos ei lähde, niin sinä päivänä en tee mitään.

Joka aamu Ben-Markus kuitenkin herää kuuden aikoihin, kun vaimo nousee töihin lähteäkseen. Aamutoimien lomassa hän kuuntelee Aki Linnanahdetta sekä Minna Kuukkaa radio Novalta. 

Joskus koko päivä menee keittiön sohvalla istuen ja radiota kuunnellen. 

Muistisairas kyttää toista

Ben-Markus asuu pienessä Kemiönsaaren kunnassa.

– Siitä olen kiitollinen, että täällä on aina joku, joka tulee käymään tai soittaa, hän sanoo.

”Huomasin, ketkä ovat ystäviä ja ketkä eivät. Se karsi aika ison joukon pois, mutta ei harmita.”

Naapurissa asuu toinen muistisairas, hänkin vasta 58-vuotias. Ben-Markus ja naapuri ”kyttäävät” vuoroin toisiaan, käyvät juttelemassa. 

Muutenkin naapurusto on mukava. Ben-Markus toimii joutessaan eräänlaisena apulaistalkkarina, käy poraamassa naapureille hyllyä seinille ja rasvaamassa lukot. 

Vaikka naapurit pitävät yhtä, kaveripiiriä sairastuminen karsi. 

– Huomasin, ketkä ovat ystäviä ja ketkä eivät. Se karsi aika ison joukon pois, mutta ei harmita.

Vaikea ennustaa

Kuten useimmat pitkäaikaissairaat, Ben-Markus on saanut osansa byrokratiasta. Sairaseläkkeelle pääseminen vaati kuukausikaupalla odottelua ja kymmeniä lausuntoja. Avun saaminen kunnalta oli vaikeaa, koska nelikymppinen muistisairas oli uusi juttu myös kunnalle. 

Työelämän lisäksi Ben-Markus joutui luopumaan ajokortista. 

– Se oli vaikeaa ensimmäisen vuoden, kun maaseudulla asutaan. 

Kotoa keskustaan on 13,5 kilometriä, ja Ben-Markus ei tasapainohäiriöidensä takia saa kävellä yli sataa metriä yksin. Nykyään hänellä on joka kuukausi käytettävissään yhdeksän edestakaista matkaa keskustaan tai naapurikuntaan Saloon.

Vertaistuen löytäminen ei sekään ole ollut ihan helppoa, koska melkein kaikki Alzheimeria sairastavat ovat 20–40 vuotta vanhempia kuin Ben-Markus. Muistiliiton tapaamisissa ja kursseilla hän on aina porukan nuorin. Yli 85-vuotiaista 15–20 prosentilla on Alzheimer, mutta työikäisillä sairaus on harvinainen.

Alzheimerin taudin kaikkia syntysyitä ei tiedetä, eikä taudin kulkua osata kovin hyvin ennustaa. Tauti voi pysyä vuosia samassa vaiheessa tai pahentua yhtäkkiä. Ben-Markus arvelee, että hänen aivoinfarktinsa antoivat vauhtia sairaudelle, joka olisi muuten ehkä puhjennut myöhemmin. 

Nyt Ben-Markus syö taudin etenemistä hidastavaa jarrulääkettä sekä muistilääkettä. Tasapainohäiriöitä on edelleen, mutta vapina on lääkkeiden ansiosta lakannut. Jarrulääkityskin vaikuttaa toimivan.

Voi myös hyvin olla, että Ben-Markuksen elinaikana saadaan kehitettyä uusia, yhä tehokkaampia lääkkeitä Alzheimeriin.

– Varrotaan nyt ja katsotaan, mitä tapahtuu. Olen päättänyt pistää hanttiin tosi kovasti ja elää ainakin 150-vuotiaaksi.

Juontaja Anni Hautala teki uuden aluevaltauksen – nyt hän on myös ruokakirjailija.

Anni Hautalan Ruokakirjaa juhlisti eilen iso joukko suosikkijuontajan läheisiä. Annin avopuoliso, stand up -koomikko Niko Kivelä kertoo, että he maistoivat koko uusioperheeseen voimin kirjan kehittelyvaiheessa kaikki sen reseptit.

– Olen hirvittävän ylpeä Annista. Luin yöllä kirjan kannesta kanteen. Nauroin myös monessa kohtaa, koska tekstit olivat niin Annin kuuloisia. Arvostan Annin aitoutta ja luottoa itseensä.

”Haluaisin, että kaikki ovat aina hyvällä tuulella, mikä on tietenkin mahdottomuus.”

 Anni tekee suurimman osan perheen ruuista.

– Hän on todella otettu, jos laitan kotona ruokaa. Minä taas yritän koko ajan naurattaa perhettä, se on rankinta minun kanssani elämisessä. Haluaisin, että kaikki ovat aina hyvällä tuulella, mikä on tietenkin mahdottomuus, kovalla tahdilla stand up -keikkoja tekevä Niko sanoo.

Viime vuodet useita tv-ohjelmia juontanut Anni pitää puolestaan kevään taukoa tv-töistä ja keskittyy Aamulypsyn juontamiseen sekä perheeseen.

– Haaveilen, että voisin sitten tehdä viikonloppuisin enemmän fine dining -ruokia perheelle. Aika usein kiireessä päädyn siihen jauhelihakastikkeeseen, jota kaikki syövät mielellään.

”Pelkään, että iskeekö minuun festarimasennus, kun kukaan ei ole koko ajan meikkaamassa minua kuvauskuntoon.”

Ensi viikolla nähtävä Idolsin finaalijakso on Annin viimeinen tv-työ hetkeen.

– Odotan innolla, että kaikki ylimääräiset työt jäävät hetkeksi pois. Toisaalta pelkään, että iskeekö minuun festarimasennus, kun kukaan ei ole koko ajan meikkaamassa minua kuvauskuntoon.

 Niko ja Anni eivät juuri ole kommentoineet aikaisemmin yhteiselämäänsä. Avoliitossa asuva pari ei ole kihloissa.

– Se on varmaan aika paljon minusta kiinni, ei ole nytkään sormusta taskussa, Niko virnisti.