Sipe Santapukki on omasta mielestään on etuoikeutettu, kun saa treenata huippu-urheilija Minna Kaupin kanssa. Kuvat Liina Aalto-Setälä
Sipe Santapukki on omasta mielestään on etuoikeutettu, kun saa treenata huippu-urheilija Minna Kaupin kanssa. Kuvat Liina Aalto-Setälä

Apulannan Sipe Santapukki juoksi jo silloin, kun kuntoilu vielä oli rockpiireissä kirosana. Suunnistajapuoliso Minna Kaupin kovimmissa treeneissä ei hänkään pysy perässä.

Maanantai

Halpaa sielunhoitoa

"Saavutin suurta mainetta Apulannan kanssa jo parikymppisenä. Muutos tapahtui yhdessä yössä, kun pääsimme esiintymään heinolalaisen nuorisotalon tiloista Rantarockin päälavalle. Ovien avautuessa ilmainen viina ja ruoka alkavat yleensä maistua. Minulle kävi päinvastoin. Jätin sekä alkoholin että lihan ja aloin juosta. Ajattelen yhä, että ihmisen on hyvä hikoilla vähintään tunti päivässä, sillä liikunta on halvinta psyykenlääkettä. Rocklehdissä välillä vinoiltiin: ”Siellä se Santapukki sauvakävelee, tulisi kaljalle baariin.” Samalla filosofialla vedän nytkin, vähintään puolitoista tuntia hikeä pintaan joka päivä, jotta keho ja sielu voivat hyvin. Tänään juoksen rakkaissa maisemissa lähimetsässä ja teen lääkäri-ystäväni Antti Heikkilän suosittelemia pilates-liikkeitä, joilla selkävaivat pysyvät aisoissa."

Tiistai

Mäkikotkan kanssa löylyissä

"Heinolan-kotini rantasauna on paratiisi maan päällä. Sen on suunnitellut orgaanisen arkkitehtuurin mestari, amerikkalainen Eric Lloyd Wright. Sauna on sammaleilla eristetty, ja sen vesikatot ovat tuohesta. Hirret ovat puista, jotka kasvoivat ennen saunan paikalla. Meillä käy mieluisia saunavieraita. Tänään isännöimme mäkikotka Anssi Koivurantaa ja hänen tyttöystäväänsä. Tytöt saunovat, kun me Anssin kanssa grillaamme maissia, kasvisvartaita ja tofunakkeja. Vuosi sitten saunomaan tupsahti panssaroitujen ajoneuvojen saattelemana Yhdysvaltain suurlähettiläs Bruce Oreck vaimoineen. Hän halusi nähdä maanmiehensä suunnitteleman kodin saunoineen."

Keskiviikko

Bänditreenit päiväkodissa

"Matka Apulannan kanssa on ollut pitkä ja antoisa. Teimme kesällä ilmestynyttä Apulanta-kirjaa varten kaksi vuotta haastatteluja ja kahlasimme arkistoja. Bändimme arvomaailmasta kertoo alkumenestyksen aika, jolloin basisti Tuukka Temonen oli vielä remmissä. Vaikka olimme suosiomme huipulla, teimme jo sovitut keikat vanhalla liksalla, emmekä sortuneet myymään niitä uudella hinnalla. Jalat pitää olla maassa pitkää uraa rakentaessa. Tänään treenaamme nelisen tuntia Toni Wirtasen ja Ville Mäkisen kanssa. Treenikämppä sijaitsee puisen päiväkodin yläkerrassa, ja hiki virtaa. Soittaminen käy kuntoilusta, joten en pakota itseäni enää juoksupolulle."

Torstai

Kirittäjänä huippu-urheilija

"Minnan kanssa olen siirtynyt juoksemaan asvaltilta metsäpoluille, mikä tekee polville hyvää. Juoksuun on tullut uutta iloa. En enää pelkää metsää, sillä luonnossa liikkuminen on melko loogista. Eksyessään kannattaa katsoa, mihin päin puiden oksat kaartuvat. Siellä on valo, eli etelä ja länsi. Näin saa itsensä takaisin kartalle. Tänään juoksemme tunnin ajan, ja sykkeeni nousee taas pilviin. On etuoikeus treenata huippu-urheilijan kanssa. Minnan treeniohjelman peruskestävyyslenkit teemme yhdessä, mutta hänen veto- tai intervallitreenejään en lähde sotkemaan. Jos lähtisin sohimaan täysiä metsässä, ei siitä muuta seuraisi kuin kallovamma tai katkenneet nivelsiteet."

Juoksu on rakas harrastus ja nopein tapa tutustua keikkamiljööseen.

Perjantai

Lounaalla punkkariäidin kanssa

"Eilinen keikkamme oli Tampereella, joten yövyin kaupungissa asuvan äitini luona. Äitini on tietämättään punkkari. Hän oli niitä harvoja aikuisia, jotka eivät patistaneet minua koulunkäyntiin vaan kulkemaan itse valitsemaani tietä. Tänään hemmottelen äitiä ja vien hänet ulos syömään. Valitsen listalta tapani mukaan salaatin. Vaikka syön terveellisesti, en ole ruokafriikki, eikä luomuruoka tee minua autuaaksi. Maapallon hyvinvoinnin kannalta lähiruoka on paras vaihtoehto. Osaan myös herkutella ja annankin Minnalle täydet pisteet siitä, ettei hän ole tiukkapipo. Hänhän se useimmiten tekee aloitteen jäätelön syömisestä. Suosikkeihini kuuluvat ällömakea jenkkijäätelö ja pientuottajien käsintehdyt jäätelöt."

Lauantai

Polkien taju kankaalle

"Naispuolinen ystäväni houkutteli minut neljä vuotta sitten spinning-tunnille. Suhtauduin lajiin yhtä ylimielisesti kuin miespuoliset tuttavani. Lupasin tulla, mutta vain, jos treeni olisi kaikista pisin ja rankin. Puolen tunnin jälkeen tajusin tehneeni virheen, mutta vedin kahden tunnin maratonin sisulla loppuun. Treenin loppumetreillä silmissä sumeni, ja taju lähti hetkellisesti. Lajin rankkuus kuitenkin koukutti. Nyt olen treenannut pari kesää maantiepyörällä. Taannoisella Lanzaroten-lomalla pyöräilin parisataa kilometriä. Tänä aamuna on aikaa leppoisaan kolmenkymmenen kilometrin lenkkiin. Maisemat Hollolan kirkon seudulla ovat kansallisromanttisen kauniit."

Sunnuntai

Minna hyppää tarakalle 

"Rakastan vauhtia. Tänään suuntaan Minna takapenkillä Repoveden kansallispuistoon. Moottoripyöräni on 1300-kuutioinen Suzuki Hayabusa. Sporttimallilla ajaminen on miellyttävämpää kuin pappamallilla köröttely. Pää edellä kiitäessä selkään ei satu edes muhkuratiellä. En ole elämäntapamotoristi, koska en halua keskittyä liikaa yhteen asiaan. Jos kuppikuntaistuu, menettää avoimen mielensä. En siis ole myöskään hurahtanut henkisiin asioihin – kuin osittain. Olin vuonna 1997 äiti Amman ashramissa, jooganharjoittajien kodissa, koska halusin etäisyyttä rokkitähteyteen. Kaikesta hyvästä huolimatta minua häiritsi yhteisössä vallitseva henkilöpalvonta, jota nimenomaan olin paennut."

 

Sporttimallilla kaasuttelu on selälle parempaa kuin pappamallilla köröttely.

Lue myös:

Näin Elastinen treenaa "Oksennan mieluummin kuin rikon selän"

Näyttelijä Anna-Maija Tuokko: "Treenin jälkeinen kipu tuntuu ihanalta"

Lisää Sipestä:

Sipe Santapukki: "Tästä syystä suhde Minna Kauppiin oli salattava"

Näillä kahdella kyvyllä Sipe Santapukki on hurmannut kauniita naisia

Vaikka kumppaniaan rakastaisi kuinka paljon, toisen ”äitinä” ei ole erityisen palkitsevaa olla.

Siivousvastuu on lähestulkoon aina itsellä ja kaikenlaisista asioista laskuja myöten pitää muistuttaa, vaikka toinen lupasi hoitaa ne. Hetkinen – onkos tämä todella kumppanin heiniä vai enemmänkin äidin?

Välillä saattaa tuntua, että parisuhteessa ei ole kahta kumppania vaan äiti ja lapsi. Kun olo on suhteessa epätasa-arvoinen, syntyy auttamatta ongelmia, joita ei ihan hetkessä pysty ratkaisemaan vaikka kuinka haluaisi.

Neljä naista kertoo, millaista elämä on kun tuntuu, että joutuu olemaan oman kumppaninsa äiti.

Fyysisiä oireita ja katkeruutta

”Olen parisuhteessamme edelleen kumppanini äiti, vaikka meillä on puhuttu tästä kuviosta harva se päivä. Minä etsin mieheni likaiset vaatteet pesuun, joita hän jätti milloin mihinkin. Siivosin sohvan alta tyhjät karkkipussit, putsasin viemärien hajulukot, pesin saunan ja kodin matot. Lisäksi tiskasin, pakkasin hänelle vaatteet matkalaukkuun ja hoidin laskujen maksamiset kunnes fysiikkani alkoi pettää ja oireilla kipujen ja ärtyisyyden kautta.

”Olen katkera siitä, mihin rääkkiin itseni asetin.”

Olen kyllä yrittänyt kertoa miehelleni tästä ongelmasta, mutta viesti ei oikein tuntunut menevän perille. Nykyään olen katkera siitä, mihin rääkkiin olen itseni laittanut pelkästään sen takia, että olen ollut ihan liian kiltti. Miehelleni ei ole vielä nykyäänkään selvää, että kotityöt kuuluvat myös hänelle. Jatkan yhä kotitöiden suorittamista ja apua saan vain ruinaamalla.”

Äiti ja kotiapulainen, ei kumppani

”Olin ex-mieheni kotiapulainen ja lasten äiti, en juuri muuta. Kaikki kodinhoito oli vastuullani, vaikka tein ex-miehen yritykselle töitä. Hänen työnsä yrittäjänä oli ilmeisesti arvokkaampaa, eikä hän jaksanut nousta sohvalta kuin hakemaan olutta. Tilanne ratkesi erolla.”


Väsyttävää muistaa kaikki toisen puolesta

”Meillä molemmat kyllä huolehtivat pääosin kotitöistä ja siisteydestä, mutta tunnistan silti roolituksen siinä, että huolehdin asioista todella paljon enemmän. Muistutan menoista, kirjaan ne kalenteriin ja kysyn monta kertaa onko kaikki mukana. Muistutan myös ottamaan eväät mukaan töihin ja varaamaan hammaslääkärin. Lisäksi huolehdin ajoissa, että vaatteet pestään matkaa varten ja laskut maksetaan. Kyllästyttää olla se muistuttaja ja huolehtija.

”Välillä päätän olla huolehtimatta.”

Välillä päätän olla huolehtimatta. Usein seurauksena on se, ettei asioita tapahdu ollenkaan tai sitten todella myöhässä. Toivon, että oppimista tapahtuisi kantapään kautta.”

Tekisi mieli lopettaa vahtiminen

”Toisinaan on todella raskasta, kun tuntuu, että joutuu huolehtimaan ihan kaikesta. Kyse ei tunnu olevan edes kumppanin laiskuudesta vaan puhtaasta välinpitämättömyydestä: mitäs sitten, vaikka ei olla siivottu kahteen viikkoon, vaatteita lojuu lattioilla pitkin kämppää ja tavarat ovat ihan missä sattuu?

Olen useampaan otteeseen yrittänyt selittää, että mielestäni on vain reilua pitää koti sellaisessa kunnossa, että molemmat viihtyvät. Mutta yhteisymmärryksestä huolimatta tilanne palaa usein nopeasti ennalleen. Tuskin kumppani sitä tahallaan tekee, mutta ärsyttää silti.

”Usein tekisi mieli vain olla muistuttamatta laskujen maksamisesta”

Sama juttu myös muussa asioiden vahtimisessa: usein tekisi mieli vain olla muistuttamatta laskujen maksamisesta tai muusta, mutta en tietenkään halua kumppanini joutuvan ongelmiin. Kauheasti haluaisin ymmärtää, mutta aika hankalaa se on. Ehkä minua voisi ymmärtää välillä kovemmin.”

Miisa58

Neljä naista kertoo, miltä tuntuu olla kumppanille kuin äiti: ”Apua saan vain ruinaamalla”

Olen jo keski-iän ohittanut nainen, lapset maailmalla ja olen eronnut heidän isästään jo vuosia sitten. Pari vuotta sitten löysin uuden miehen, mukavan, kiltin ja rauhallisen. Pikkuhiljaa on vain käynyt niin, että kun hän asuu omillaan ja minä omillani, vietetään yhteiset viikonloput, joulut ja juhannukset ja viikollakin tavataan aina minun luonani. Minä tarjoan aamupalat, ruuat, välipalat, iltapalat. Hän tuo joskus kahvipaketin tai jotakin pientä ja kaljansa, ei maksa edes elokuvalippuani!...
Lue kommentti
Jinjan

Neljä naista kertoo, miltä tuntuu olla kumppanille kuin äiti: ”Apua saan vain ruinaamalla”

Voi miten tutun kuuloista tekstiä. Meillä on usein ihan kauhea seutu, en vain enää yksinkertaisesti jaksa välittää rankan vuorotyö jälkeen. Toinen ei tee yhtään mitään pyytämättä, omien astioiden koneeseen laittaminen tuntuu olevan kunniamaininnan arvoinen suoritus. Erotahan tässä pitäisi, mutta sitkutetaan nyt kunnes lapsi on isompi, isänä on kuitenkin ihan hyvä. Muuten vaan saamaton vätys.
Lue kommentti

Kun häpeämiseen tottuu ja siitä tulee riippuvuus, ihminen kaahaa elämässä eteenpäin jatkuvasti häpeänappula pohjassa.

Lounaalla kaveri kysyy, voiko tarjota ruuan päätteeksi kahvin ja pullan. Moni varmaan vaatimattomasti kiittäisi, mutta toisille viaton ehdotus voi olla hikoilun paikka. ”Mitä se nyt tuolla lailla kyselee, kai minulla nyt on pullaan varaa.” Ärsyttää, hävettää.

Tällaisella esimerkillä sosiaalipsykologi ja tietokirjailija Janne Viljamaa kuvailee tilannetta, jossa ihmiselle on muodostunut riippuvuus häpeämisestä. Riippuvuuden takia ihminen ei osaa olla ilman häpeää, vaan jopa haluaa olla muita huonompi ja velloo häpeän tunteessa lähes nauttien siitä.

Miten sellaiseen tilanteeseen päätyy?

”Kun ihminen tottuu elämään jatkuvan häpeän kanssa, hän myös oppii häpeän suhteen avuttomaksi.”

– Kyseessä on usein paha itsearvostusongelma. Kun ihminen tottuu elämään jatkuvan häpeän kanssa, hän myös oppii häpeän suhteen avuttomaksi. Silloin mikä tahansa riittää eikä ihminen usko, että hän ansaitsisi parempaa missään asiassa, Viljamaa kuvailee.

Viljamaa on kirjoittanut aiemmin muun muassa narsismista ja addiktioista. Parhaillaan hän viimeistelee teosta häpeästä.

Viljamaan mukaan jatkuvaan häpeään tottunut ja tunteesta riippuvaiseksi tullut ihminen kokee, että oma elämä tapahtuu jossain toisaalla eikä siihen voi vaikuttaa.

– Esimerkiksi ihmissuhteissa tai työpaikan valinnassa häpeämisriippuvuus näkyy varman päälle pelaamisena ja riskittömyytenä. Kun häpeä liimautuu osaksi identiteettiä, se saa tarkastelemaan muita henkisestä poterosta. Kaikki, mitä muut tekevät, vaikuttaa hienolta. Kaikki, mitä itse tekee, taas on arvotonta. Arvottomuus saa tekemään tyhmiä valintoja, kuten tarttumaan aina vaatimattomimpaan vaihtoehtoon ja lopettamaan nopeasti yrittämisen, Viljamaa kuvailee.


Enemmän itsetuntemusta

Ongelman voi tunnistaa Viljamaan mukaan esimerkiksi siitä, että omia reaktioita erilaisissa tilanteissa ei osaa selittää.

– Ihmisen pitäisi oppia tunnistamaan, mistä erilaiset tunteet ja reaktiot johtuvat. Kun on hyvä itsetuntemus, ihminen tietää, minkälainen tilanne saa oman häpeänappulan juuttumaan pohjaan.

”Häpeäpäiväkirjan pitäminen voi auttaa syy-seuraus-suhteiden tunnistamista ja häpeäriippuvuudesta irrotautumista.”

Tällä tavoin esimerkiksi kahvin ja pullan tarjoamisesta nolostunut voi ymmärtää, mistä oma negatiivinen reaktio mahdollisesti johtuu. Ehkä paniikki johtui vuosien takaisesta huonosta taloudellisesta tilanteesta, ja häpeä siitä on pinttynyt turhan syvälle.

Entä jos ei osaa hahmottaa vastaavien tilanteiden syy–seuraus-suhteita?

– Ajatuksenvirtaan perustuvan häpeäpäiväkirjan pitäminen voi auttaa yhteyksien tunnistamista ja siten irrotautumista häpeäriippuvuudesta. Silloin voi oppia huomaamaan, mikä tai kuka sorkkii sitä omaa häpeänappulaa.

Viljasen mukaan muutaman vinkin avulla vääränlaisesta häpeästä on mahdollista päästä eroon.

– Haasta itsesi ja häpeäsi, jotta opit hiljalleen rohkeammaksi, ja opettele hyväksymään virheitäsi. Erilaisia häpeän syitä on myös syytä erotella toisistaan: on normaalia hävetä esimerkiksi omaa ylimielisyyttä, mutta väärin ajatella itsestään tyylillä ”minä nyt vain olen tällainen”.

Janne Viljamaan 12. kirja Hirveä häpeä ilmestyy syyskuussa 2018.