Sipe Santapukki on omasta mielestään on etuoikeutettu, kun saa treenata huippu-urheilija Minna Kaupin kanssa. Kuvat Liina Aalto-Setälä
Sipe Santapukki on omasta mielestään on etuoikeutettu, kun saa treenata huippu-urheilija Minna Kaupin kanssa. Kuvat Liina Aalto-Setälä

Apulannan Sipe Santapukki juoksi jo silloin, kun kuntoilu vielä oli rockpiireissä kirosana. Suunnistajapuoliso Minna Kaupin kovimmissa treeneissä ei hänkään pysy perässä.

Maanantai

Halpaa sielunhoitoa

"Saavutin suurta mainetta Apulannan kanssa jo parikymppisenä. Muutos tapahtui yhdessä yössä, kun pääsimme esiintymään heinolalaisen nuorisotalon tiloista Rantarockin päälavalle. Ovien avautuessa ilmainen viina ja ruoka alkavat yleensä maistua. Minulle kävi päinvastoin. Jätin sekä alkoholin että lihan ja aloin juosta. Ajattelen yhä, että ihmisen on hyvä hikoilla vähintään tunti päivässä, sillä liikunta on halvinta psyykenlääkettä. Rocklehdissä välillä vinoiltiin: ”Siellä se Santapukki sauvakävelee, tulisi kaljalle baariin.” Samalla filosofialla vedän nytkin, vähintään puolitoista tuntia hikeä pintaan joka päivä, jotta keho ja sielu voivat hyvin. Tänään juoksen rakkaissa maisemissa lähimetsässä ja teen lääkäri-ystäväni Antti Heikkilän suosittelemia pilates-liikkeitä, joilla selkävaivat pysyvät aisoissa."

Tiistai

Mäkikotkan kanssa löylyissä

"Heinolan-kotini rantasauna on paratiisi maan päällä. Sen on suunnitellut orgaanisen arkkitehtuurin mestari, amerikkalainen Eric Lloyd Wright. Sauna on sammaleilla eristetty, ja sen vesikatot ovat tuohesta. Hirret ovat puista, jotka kasvoivat ennen saunan paikalla. Meillä käy mieluisia saunavieraita. Tänään isännöimme mäkikotka Anssi Koivurantaa ja hänen tyttöystäväänsä. Tytöt saunovat, kun me Anssin kanssa grillaamme maissia, kasvisvartaita ja tofunakkeja. Vuosi sitten saunomaan tupsahti panssaroitujen ajoneuvojen saattelemana Yhdysvaltain suurlähettiläs Bruce Oreck vaimoineen. Hän halusi nähdä maanmiehensä suunnitteleman kodin saunoineen."

Keskiviikko

Bänditreenit päiväkodissa

"Matka Apulannan kanssa on ollut pitkä ja antoisa. Teimme kesällä ilmestynyttä Apulanta-kirjaa varten kaksi vuotta haastatteluja ja kahlasimme arkistoja. Bändimme arvomaailmasta kertoo alkumenestyksen aika, jolloin basisti Tuukka Temonen oli vielä remmissä. Vaikka olimme suosiomme huipulla, teimme jo sovitut keikat vanhalla liksalla, emmekä sortuneet myymään niitä uudella hinnalla. Jalat pitää olla maassa pitkää uraa rakentaessa. Tänään treenaamme nelisen tuntia Toni Wirtasen ja Ville Mäkisen kanssa. Treenikämppä sijaitsee puisen päiväkodin yläkerrassa, ja hiki virtaa. Soittaminen käy kuntoilusta, joten en pakota itseäni enää juoksupolulle."

Torstai

Kirittäjänä huippu-urheilija

"Minnan kanssa olen siirtynyt juoksemaan asvaltilta metsäpoluille, mikä tekee polville hyvää. Juoksuun on tullut uutta iloa. En enää pelkää metsää, sillä luonnossa liikkuminen on melko loogista. Eksyessään kannattaa katsoa, mihin päin puiden oksat kaartuvat. Siellä on valo, eli etelä ja länsi. Näin saa itsensä takaisin kartalle. Tänään juoksemme tunnin ajan, ja sykkeeni nousee taas pilviin. On etuoikeus treenata huippu-urheilijan kanssa. Minnan treeniohjelman peruskestävyyslenkit teemme yhdessä, mutta hänen veto- tai intervallitreenejään en lähde sotkemaan. Jos lähtisin sohimaan täysiä metsässä, ei siitä muuta seuraisi kuin kallovamma tai katkenneet nivelsiteet."

Juoksu on rakas harrastus ja nopein tapa tutustua keikkamiljööseen.

Perjantai

Lounaalla punkkariäidin kanssa

"Eilinen keikkamme oli Tampereella, joten yövyin kaupungissa asuvan äitini luona. Äitini on tietämättään punkkari. Hän oli niitä harvoja aikuisia, jotka eivät patistaneet minua koulunkäyntiin vaan kulkemaan itse valitsemaani tietä. Tänään hemmottelen äitiä ja vien hänet ulos syömään. Valitsen listalta tapani mukaan salaatin. Vaikka syön terveellisesti, en ole ruokafriikki, eikä luomuruoka tee minua autuaaksi. Maapallon hyvinvoinnin kannalta lähiruoka on paras vaihtoehto. Osaan myös herkutella ja annankin Minnalle täydet pisteet siitä, ettei hän ole tiukkapipo. Hänhän se useimmiten tekee aloitteen jäätelön syömisestä. Suosikkeihini kuuluvat ällömakea jenkkijäätelö ja pientuottajien käsintehdyt jäätelöt."

Lauantai

Polkien taju kankaalle

"Naispuolinen ystäväni houkutteli minut neljä vuotta sitten spinning-tunnille. Suhtauduin lajiin yhtä ylimielisesti kuin miespuoliset tuttavani. Lupasin tulla, mutta vain, jos treeni olisi kaikista pisin ja rankin. Puolen tunnin jälkeen tajusin tehneeni virheen, mutta vedin kahden tunnin maratonin sisulla loppuun. Treenin loppumetreillä silmissä sumeni, ja taju lähti hetkellisesti. Lajin rankkuus kuitenkin koukutti. Nyt olen treenannut pari kesää maantiepyörällä. Taannoisella Lanzaroten-lomalla pyöräilin parisataa kilometriä. Tänä aamuna on aikaa leppoisaan kolmenkymmenen kilometrin lenkkiin. Maisemat Hollolan kirkon seudulla ovat kansallisromanttisen kauniit."

Sunnuntai

Minna hyppää tarakalle 

"Rakastan vauhtia. Tänään suuntaan Minna takapenkillä Repoveden kansallispuistoon. Moottoripyöräni on 1300-kuutioinen Suzuki Hayabusa. Sporttimallilla ajaminen on miellyttävämpää kuin pappamallilla köröttely. Pää edellä kiitäessä selkään ei satu edes muhkuratiellä. En ole elämäntapamotoristi, koska en halua keskittyä liikaa yhteen asiaan. Jos kuppikuntaistuu, menettää avoimen mielensä. En siis ole myöskään hurahtanut henkisiin asioihin – kuin osittain. Olin vuonna 1997 äiti Amman ashramissa, jooganharjoittajien kodissa, koska halusin etäisyyttä rokkitähteyteen. Kaikesta hyvästä huolimatta minua häiritsi yhteisössä vallitseva henkilöpalvonta, jota nimenomaan olin paennut."

 

Sporttimallilla kaasuttelu on selälle parempaa kuin pappamallilla köröttely.

Lue myös:

Näin Elastinen treenaa "Oksennan mieluummin kuin rikon selän"

Näyttelijä Anna-Maija Tuokko: "Treenin jälkeinen kipu tuntuu ihanalta"

Lisää Sipestä:

Sipe Santapukki: "Tästä syystä suhde Minna Kauppiin oli salattava"

Näillä kahdella kyvyllä Sipe Santapukki on hurmannut kauniita naisia

Boss lady tietää, mitä tekee ja on itsevarma, mutta huomioi samalla myös muut.

Jennifer Aniston, Ellen DeGeneres, huippumalli Ashley Graham, Paula Vesala – siinä muutama mahtava ja vahva ”boss lady” eli johtajanainen, jota oikeastaan kuka tahansa voi huoletta katsoa ylöspäin. Boss leideillä on yhteistä ainakin kadehdittavan hyvä asenne sekä rohkeus tehdä juuri sitä, mitä itse haluaa.

Lue myös: ”Sellainen asenne, että kaikkien sietäisi ottaa mallia” – 10 naista, joita suomalaiset pitävät esikuvinaan

Boss leideistä on kyllä puhuttu jo pitkään, mutta mitä se ihan oikeasti tarkoittaa? Entä mistä tietää, onko itse todella sellainen, ja voiko sellaiseksi tulla?

Onneksi kuka tahansa voi olla oman elämänsä boss lady. Kokosimme 8 asiaa, joista boss ladyn tunnistaa:

  1. Luota itseesi. Boss lady on itsevarma eikä pelkää olla oma itsensä. Se jos jokin tekee johtajan. 
  2. Pukeudu tehdäksesi vaikutus – itseesi. Aito boss lady ei pukeudu muita vaan itseään varten. Se ei tarkoita töihin menemistä verkkarit päällä, vaan sitä, että pukeutuminen ei ole jotain millä miellyttää muita. Toiset ovat itsevarmoja farkuissa ja t-paidassa, toiset kynähameessa ja korkokengissä. Sinä päätät!
  3. Opi sanomaan ei. Varsinkin töissä ein sanominen voi olla toisinaan vaikeaa, koska toisten pettymys tuntuu pahalta. Boss lady kuitenkin tietää, milloin omat rajat tulevat vastaan, eikä ota esimerkiksi jokaista pientä tehtävää vastaan vain sen takia, että joku pyytää. Priorisointi ja omien voimavarojen tunnistaminen ovat tärkeitä ominaisuuksia.
  4. Opi sanomaan kyllä. Boss lady ei jätä hienoja mahdollisuuksia väliin, vaikka olisi vähän peloissaan. Rohkeasti kohti uusia kokemuksia ja menestystä sekä virheitä ja niistä oppimista!
  5. Tiedä, mitä haluat. Päättäväisyys pitää boss ladyn keskittyneenä ja tavoitteellisena, mitkä tekevät usein myös menestyneeksi. Esteet ovat vain kuoppia matkalla, eikä kukaan ole oikeutettu estämään boss leidiä pääsemästä sinne, minne hän haluaa.
  6. Unelmoi. Oikea boss lady uskaltaa unelmoida isosti, mutta tekee myös töitä niiden eteen. Ensin suunnitellaan mahtavia asioita, sitten tehdään itselle palvelus ja toteutetaan ne!
  7. Ole empaattinen. Boss leidit ovat tietenkin itsevarmoja, mutta se ei tarkoita tylyä tai tunteetonta, päinivastoin. Empatiakyky on boss ladyn yksi tärkeimmistä työkaluista: se tekee esimerkiksi johtajan työkavereiden silmissä helposti lähestyttäväksi ja samastuttavaksi. Boss lady ei kuitenkaan koskaan sallisi kenenkään kävelevän noin vain ylitseen, vaikka ymmärtäisikin muita.
  8. Ole rehellinen. Niin kauan kuin rehellisyys on ystävällistä eikä tuomitsevaa, rehellisyydestä boss ladya soimaavat eivät ehkä vain halua kohdata totuutta. Kukaan ei loppujen lopuksi hyödy siitä, että taputellaan päähän ja sanotaan, että meni ihan kivasti – boss lady uskaltaa kertoa esimerkiksi alaiselleen, missä voisi kehittyä.

Lähteet: Elite Daily ja Odussey

Mietityttääkö, onko uusi tuttavuus oikeasti luotettava? Vilkaise, mitä hänen kasvonsa asiasta kertovat.

Eleistä ja ilmeistä voi tunnetusti päätellä paljon. Ei tarvitse kuulla lainkaan puhetta, jotta voi tunnistaa esimerkiksi hymystä tai kulmien rypistämisestä, mitä toinen ajattelee.

Kasvoista voi kuitenkin päätellä paljon muutakin kuin tunteita. Monet tutkimukset kertovat, että pelkästään kasvojen muodon perusteella on mahdollista tietää ihmisestä mitä erikoisempia asioita.

Lue myös: Onko sinullakin viininaama? Näin alkoholinkäyttö voi näkyä kasvoistasi

Kokosimme 4 asiaa, jotka on mahdollista päätellä pelkästään kasvojen perusteella:

1. Kasvojen muoto voi paljastaa, kuinka todennäköisesti pettää

Huolettaako, että uusi kumppani ei ehkä sittenkään ole ihan niin luotettava kuin olisit toivonut? Siitä voi saada viitteitä myös kasvojen muodosta. Newsweek-sivusto kertoo uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan ne, joilla on lyhyet ja leveät kasvot, ovat seksuaalisesti motivoituneempia ja aktiivisempia kuin muut. Erityisesti miehet, joilla on leveät kasvot, ovat tutkimuksen perusteella avoimempia kevyille suhteille. He myös myönsivät muita useammin pettäneensä kumppaniaan.

Ihan pelkästään kasvojen muodon perusteella ei kannata ketään ruveta syyttämään pettämisestä, mutta ainakin tutkitusti voi todeta, että leveäkasvoisilla pettäminen voi tapahtua todennäköisemmin.

2. Tekoäly voi oppia tunnistamaan mielipiteitä ja älykkyyttä kasvojen perusteella

The Gurdian -sivusto kertoo, että uuden teknologian ansiosta lähitulevaisuudessa on mahdollista selvittää kasvojen perusteella esimerkiksi ihmisten poliittiset mielipiteet ja älykkyysosamäärä. Homma toimii niin, että tekoälylle näytetään kasapäin ihmisten kasvoja sekä kerrotaan, mitä puoluetta kukakin kannattaa. Tekoäly oppii tunnistamaan, millaiset kasvot esimerkiksi vihreiden kannattajilla on. Jos siis haluat pitää poliittiset mielipiteet itselläsi, pidä varasi: pian ei ehkä riitäkään puheenaiheen vaihtaminen!

3. Seksuaalinen suuntautuminen voi paljastua nenästä

Tsekkiläisessä tutkimuksessa vertailtiin hetero- ja homoseksuaalien kasvonpiirteitä sekä selvitettiin, millaiset asiat olivat kellekin ominaisia. Tutkimuksessa selvisi, että homoseksuaaleilla oli heteroita useammin melko leveät ja lyhyet kasvot sekä pienet ja lyhyet nenät. Kaikki oman elämänsä salapoliisit siis neniä tarkkailemaan – mitä ne muista ihmisistä oikein kertovatkaan?

4. Kulmakarvat kertovat persoonallisuudesta

Kasvojen ja ilmeiden tutkija Jean Haner on Byrdie-sivuston mukaan esittänyt, että kulmakarvoista on mahdollista päätellä paljon ihmisten luonteesta. Esimerkiksi kaarevat kulmakarvat kertovat kiltteydestä, suorat kulmakarvat kuuluvat yleensä loogisille ihmisille ja paksut kulmakarvat viittaavat hyvään itsetuntoon ja -luottamukseen. Olisikohan mahdollista nyppiä tai piirtää kulmansa tietyn muotoisiksi, jotta antaisi itsestään esimerkiksi itsevarman kuvan?