Juontaja Pipsa Hurmerinta syö reippaasti kasviksia, mutta pitää mehupaastoa mahdottomana ajatuksena.

Maanantai

09 Lasi borista eli yrteistä valmistettua mai­tohappojuomaa, appelsiinimehua, jogurttia, mysliä, kahvia ja täytekeksi

13 Linssi-dal, riisiä, hapankaalia, kevätkaali­salaattia, hummusta, pala kauraleipää, kuppi kahvia, hattara

20 Kvinoaa, täysjyväriisiä, seesaminsiemeniä, kikherneitä ja tuoretta pinaattia, retiisejä, punajuurta, raejuusto-oliiviöljykastiketta, sau­naolut ja kolme palaa maitosuklaata

Tiistai

10 Smoothie, jossa vadelmaa, banaania, koo­kosvettä, hampunsiemeniä ja maca- jauhetta, kuppi maitokahvia

14 Rapu-salaatti-majoneesi-kurkkusandwich ja tuorekurkkusalaatti

16 Kaksi tuntia matonpesua

18 Raejuustoa, ruisleipää ja voita, jäätelö

20 Pastaa, kukkakaalia, parsakaalia, anjovista, parmesaania, paahdettuja pinjansiemeniä ja kaksi lasia valkoviiniä, pala raakamansikka­piirakkaa, jonka pohjassa on muun muassa manteleita ja kookosöljyä

21 Saunaolut

Keskiviikko

10 Luomuviili, talkkunaa ja sokeria, kuppi maitokahvia

11 Mansikoita, jäätelöä ja kuppi kahvia

13 Kanaa, uusia perunoita, tomaattia ja yrtte­jä rypsiöljyssä, lisäksi vihreää salaattia 15 Pullaa, kääretorttua, mansikoita ja kahvia

20 Pullo olutta saunassa ja mustikoita mai­don kanssa

Torstai

10 Kaksi palaa ruisleipää, voita, juustoa ja tomaattia, kuppi kahvia, herneitä

14 Uusia perunoita sipuli-kerma-katkarapu­kastikkeessa, salaattia, retiisejä, pala kurpitsa­leipää, lasi valkoviiniä, raparperikiisseliä

19 Kaksi palaa leipää ja voita

Perjantai

09 Kaksi palaa kurpitsaleipää, juustoa, tomaat­tia, kuppi kahvia

15 Kampelaa, yrtti-perunamuusia, salaattia, lasi roseeviiniä

21 Uusia perunoita, grillattua siikaa ja fetaa, sipuli-kermakastiketta, kolme lasia valkoviiniä, grillattu lammasmakkara ja sinappia, kevyesti paistettua kevätkaalia

22 Saunaolut

Lauantai

12 Kokkelia, leipää, voita, juustoa, kyytönmai­tojogurttia, luomumysliä ja tuoreita marjoja, mimosa, kahvia ja pala kotona leivottua pullaa

18 Kir royal, kampasimpukka-alkupala, barbe­que-possua ja polentaa, ruoan kanssa kolme lasia roseeta, jälkkäriksi juustoja ja lasillinen viiniä

22 Kaksi tuoremakkaraa ja kolme olutta, pulla­taikinaan leivottua mustikkapiirakkaa, cocktail

Sunnuntai

10 Lasi borista

12 Köyhiä ritareita omasta pullapitkosta, tuo­reita vadelmia, mustikoita ja punaviinimarjoja, banaania ja agave-siirappia, paistettuja uusia perunoita ja sipulia, kaksi palaa ruisleipää, kahvia

17 Kyytönmaitojogurttia, luomumysliä, pähki­nöitä ja agavea

21 Rapuja, paahtoleipää, punajuuria, raejuus­tokastiketta, voikukkasalaattia, hampunsie­meniä ja aurajuustoa, kolme lasia valkoviiniä ja yksi snapsi, paistettua leipäjuustoa ja hilloa  

Asiantuntijan arvio

+ Joka päivään kuuluu aamupala ja kaksi lämmintä ateriaa.

+ Pipsa on kaikkiruokainen ja uskaltaa myös herkutella. Kun perusravitsemus on kunnossa, yksi rento lomaviikko tekee vain hyvää.

+ Hiilihydraattilähteet ovat monipuolisia, ja muutenkin ruokavalio on todella monipuoli­nen. Syömisistä näkyy, että Pipsa on ruoanlai­ton ammattilainen.

+ Marjoja, kasviksia ja hedelmiä on run­saasti ja vaihtelevasti.

+ Pöydässä on todella usein kalaa, eri lajeja vaihtelevasti.

– Ateriavälit lipsahtavat välillä pitkiksi. Joil­lekin kuitenkin sopii se, että syö kunnon ateriat kolme kertaa päivässä eikä juuri välipaloja.

– Alkoholista tulee paljon kaloreita. Toisaal­ta itse ruoasta saatu energiamäärä jää niukaksi. Arkirytmiin palatessaan Pipsa voisi kiinnittää huomiota siihen, että kaloreita kertyy aterioilla riittävästi.

Teksti Pauliina Ranta Kuva Marica Rosengård

Muistisairaudet eivät kosketa vain ikääntyneitä. ”Arvasin, että jotakin on pielessä, mutta kyllä se järkytyksenä tuli”, Kemiönsaarella asuva Ben-Markus Hellbom kertoo, miltä tuntui saada diagnoosi nelikymppisenä. 

Myöhemmin ajateltuna Ben-Markus Hellbomin, 50, muisti reistaili jo ennen diagnoosia. Hellanlevyt ja kahvinkeitin jäivät päälle ja ovi tuli lukittua, vaikka avaimet olivat sisällä.

Unohtelu ei kuitenkaan saanut Hellbomia hakeutumaan tutkimuksiin, vaan törmäily. 

Ben-Markus sai nelikymppisenä kaksi aivoinfarktia peräkkäisinä vuosina, 2010 ja 2011. Kummankin infarktin jälkeen hän opetteli uudelleen puhumaan. Toipuminen eteni muuten hyvin, mutta vapina ja pahat tasapainohäiriöt vaivasivat. 

– Tasapaino lähti niin, että olin sinisenä ja keltaisena mustelmista koko ajan, Ben-Markus kertoo. 

Vaikka aikaa kului, ovenkarmeihin ja kaikkeen muuhun mahdolliseen törmäileminen jatkui. Lopulta Ben-Markus ohjattiin neurologin tutkittavaksi. 

– Minulla on sellainen mielikuva, että hän arvasi, mistä on kyse. 

Ben-Markuksen pää kuvattiin, mutta kuvissa ei näkynyt mitään erityistä. Selkäydinnäytteessä sen sijaan oli tietty arvo vinksallaan. Alkoi hahmottua, että Ben-Markusta vaivasi Alzheimerin tauti – oli luultavasti vaivannut jo useamman vuoden. 

Lopullinen diagnoosi tuli, kun Ben-Markus oli 45-vuotias. 

– Arvasin, että jotakin on pielessä, mutta kyllä se järkytyksenä tuli. 

Tieto oli helpottava, mutta myös masentava. Diagnoosi oli kova paikka myös Ben-Markuksen vaimolle ja parin viidelle lapselle, joista nuorin oli alle kouluikäinen.

”Sanoin, että älä nyt murehdi, poikasi on kerrankin 20 vuotta edellä aikaansa!”

Edellä aikaansa

Samana päivänä, kun Ben-Markus sai diagnoosin, hän meni kertomaan uutiset kahdeksankymppiselle äidilleen. 

– Sanoin, että älä nyt murehdi, poikasi on kerrankin 20 vuotta edellä aikaansa!

Nykyään Ben-Markus ajattelee, että Alzheimer on ainakin helpompi sairaus kuin raju syöpä. Taudin kanssa on välillä vaikeaa, mutta sellaista ei Ben-Markuksen mielestä kannata harmitella, mistä ei pääse eroon. 

Arjessa sairaudesta on kaikenlaista pientä harmia. Esimerkiksi kerran Ben-Markus aikoi juoda maitolasillisen, mutta kaatoikin lasin sijasta maidon viemäriin. Vasta kun maitolitran viimeiset tipat putoilivat tiskialtaaseen, tuli mieleen, että mitähän olen tekemässä. 

– Nimien muistaminen on vaikeaa, samoin vuosilukujen hahmottaminen. Paremmin tosin muistan taaksepäin kuin eteen, Ben-Markus kertoo.

– Totta kai se turhauttaa, mutta nämä ovat kuitenkin pieniä asioita. 

Nykyään kotona on liesivahti, ja kahvinkeitin on mallia, joka menee itsestään pois päältä tiputettuaan tietyn määrän kahvia suoraan termospulloon. 

16 tunnin työpäivät vaihtuivat sohvalla istumiseen

Ben-Markus on aina ollut kova tekemään töitä. Hänen vanhemmillaan oli aikanaan oma yritys, ja Ben-Markus hoiti jo kahdeksanvuotiaana pieniä työtehtäviä iltapäivisin ennen läksyjen tekoa.

Isona hänestä tuli sisustaja. Niin arkkitehtitoimiston leivissä kuin omassa yrityksessäkin päivät venyivät helposti 12–16-tuntisiksi. Diagnoosin saadessaan Ben-Markus oli uransa huipulla.

– Oli selvä homma, että menen eläkkeelle. Olisi tehnyt mieli tehdä töitä vielä, mutta se kariutui. 

Sairaus on herpaannuttanut Ben-Markuksen keskittymis- ja aloitekykyä merkittävästi. Joinain päivinä tuntuu, että kone ei kerta kaikkiaan käynnisty ja mihinkään ei pysty ryhtymään.  

– Sillä ei onneksi ole mitään väliä. Jos ei lähde, niin sinä päivänä en tee mitään.

Joka aamu Ben-Markus kuitenkin herää kuuden aikoihin, kun vaimo nousee töihin lähteäkseen. Aamutoimien lomassa hän kuuntelee Aki Linnanahdetta sekä Minna Kuukkaa radio Novalta. 

Joskus koko päivä menee keittiön sohvalla istuen ja radiota kuunnellen. 

Muistisairas kyttää toista

Ben-Markus asuu pienessä Kemiönsaaren kunnassa.

– Siitä olen kiitollinen, että täällä on aina joku, joka tulee käymään tai soittaa, hän sanoo.

”Huomasin, ketkä ovat ystäviä ja ketkä eivät. Se karsi aika ison joukon pois, mutta ei harmita.”

Naapurissa asuu toinen muistisairas, hänkin vasta 58-vuotias. Ben-Markus ja naapuri ”kyttäävät” vuoroin toisiaan, käyvät juttelemassa. 

Muutenkin naapurusto on mukava. Ben-Markus toimii joutessaan eräänlaisena apulaistalkkarina, käy poraamassa naapureille hyllyä seinille ja rasvaamassa lukot. 

Vaikka naapurit pitävät yhtä, kaveripiiriä sairastuminen karsi. 

– Huomasin, ketkä ovat ystäviä ja ketkä eivät. Se karsi aika ison joukon pois, mutta ei harmita.

Vaikea ennustaa

Kuten useimmat pitkäaikaissairaat, Ben-Markus on saanut osansa byrokratiasta. Sairaseläkkeelle pääseminen vaati kuukausikaupalla odottelua ja kymmeniä lausuntoja. Avun saaminen kunnalta oli vaikeaa, koska nelikymppinen muistisairas oli uusi juttu myös kunnalle. 

Työelämän lisäksi Ben-Markus joutui luopumaan ajokortista. 

– Se oli vaikeaa ensimmäisen vuoden, kun maaseudulla asutaan. 

Kotoa keskustaan on 13,5 kilometriä, ja Ben-Markus ei tasapainohäiriöidensä takia saa kävellä yli sataa metriä yksin. Nykyään hänellä on joka kuukausi käytettävissään yhdeksän edestakaista matkaa keskustaan tai naapurikuntaan Saloon.

Vertaistuen löytäminen ei sekään ole ollut ihan helppoa, koska melkein kaikki Alzheimeria sairastavat ovat 20–40 vuotta vanhempia kuin Ben-Markus. Muistiliiton tapaamisissa ja kursseilla hän on aina porukan nuorin. Yli 85-vuotiaista 15–20 prosentilla on Alzheimer, mutta työikäisillä sairaus on harvinainen.

Alzheimerin taudin kaikkia syntysyitä ei tiedetä, eikä taudin kulkua osata kovin hyvin ennustaa. Tauti voi pysyä vuosia samassa vaiheessa tai pahentua yhtäkkiä. Ben-Markus arvelee, että hänen aivoinfarktinsa antoivat vauhtia sairaudelle, joka olisi muuten ehkä puhjennut myöhemmin. 

Nyt Ben-Markus syö taudin etenemistä hidastavaa jarrulääkettä sekä muistilääkettä. Tasapainohäiriöitä on edelleen, mutta vapina on lääkkeiden ansiosta lakannut. Jarrulääkityskin vaikuttaa toimivan.

Voi myös hyvin olla, että Ben-Markuksen elinaikana saadaan kehitettyä uusia, yhä tehokkaampia lääkkeitä Alzheimeriin.

– Varrotaan nyt ja katsotaan, mitä tapahtuu. Olen päättänyt pistää hanttiin tosi kovasti ja elää ainakin 150-vuotiaaksi.

Juontaja Anni Hautala teki uuden aluevaltauksen – nyt hän on myös ruokakirjailija.

Anni Hautalan Ruokakirjaa juhlisti eilen iso joukko suosikkijuontajan läheisiä. Annin avopuoliso, stand up -koomikko Niko Kivelä kertoo, että he maistoivat koko uusioperheeseen voimin kirjan kehittelyvaiheessa kaikki sen reseptit.

– Olen hirvittävän ylpeä Annista. Luin yöllä kirjan kannesta kanteen. Nauroin myös monessa kohtaa, koska tekstit olivat niin Annin kuuloisia. Arvostan Annin aitoutta ja luottoa itseensä.

”Haluaisin, että kaikki ovat aina hyvällä tuulella, mikä on tietenkin mahdottomuus.”

 Anni tekee suurimman osan perheen ruuista.

– Hän on todella otettu, jos laitan kotona ruokaa. Minä taas yritän koko ajan naurattaa perhettä, se on rankinta minun kanssani elämisessä. Haluaisin, että kaikki ovat aina hyvällä tuulella, mikä on tietenkin mahdottomuus, kovalla tahdilla stand up -keikkoja tekevä Niko sanoo.

Viime vuodet useita tv-ohjelmia juontanut Anni pitää puolestaan kevään taukoa tv-töistä ja keskittyy Aamulypsyn juontamiseen sekä perheeseen.

– Haaveilen, että voisin sitten tehdä viikonloppuisin enemmän fine dining -ruokia perheelle. Aika usein kiireessä päädyn siihen jauhelihakastikkeeseen, jota kaikki syövät mielellään.

”Pelkään, että iskeekö minuun festarimasennus, kun kukaan ei ole koko ajan meikkaamassa minua kuvauskuntoon.”

Ensi viikolla nähtävä Idolsin finaalijakso on Annin viimeinen tv-työ hetkeen.

– Odotan innolla, että kaikki ylimääräiset työt jäävät hetkeksi pois. Toisaalta pelkään, että iskeekö minuun festarimasennus, kun kukaan ei ole koko ajan meikkaamassa minua kuvauskuntoon.

 Niko ja Anni eivät juuri ole kommentoineet aikaisemmin yhteiselämäänsä. Avoliitossa asuva pari ei ole kihloissa.

– Se on varmaan aika paljon minusta kiinni, ei ole nytkään sormusta taskussa, Niko virnisti.