Kuva: Shutterstock / vita khorzhevska
Kuva: Shutterstock / vita khorzhevska

Rakkauskurssilla voi nähdä itsensä uusin silmin – jos uskaltaa ensin katsoa pelkojaan.

Sain huhtikuussa kutsun rakkauskurssille. Kyseessä oli helsinkiläisen rakkausvalmentajan Jenni Kauppilan vetämä kuuden illan kurssi, joka pohjautuu hänen kesäkuussa julkaisemaan Rakastan, siis olen -kirjaan.

Kurssin aikana oli tarkoitus käydä kirja läpi, tehdä yhdessä osa harjoituksista ja ennen kaikkea jakaa omia oivalluksia ja kokemuksia muiden naisten kanssa.
Nimestään huolimatta kurssin tarkoituksena ei ollut opastaa romanttiseen rakkauteen, vaan löytämään rakkaus itsestä.

Uskomukset pintaan

Kuuden viikon aikana käänsimme katseet omaan mieleemme. Miten itse näen itseni, miten muut minut näkevät ja mikä estää minua olemasta oma itseni joka tilanteessa? Katsoimme rohkeasti omia negatiivisia uskomuksia, rooleja, pelkoja, haaveita, rajoja ja unelmia.

Kurssi pakotti pysähtymään ja kohtaamaan omat haasteensa, joita oli ennen taidokkaasti vältellyt monin eri tavoin shoppailusta himotreenaamiseen.

Parasta oli huomata, että myös muut painivat samojen ongelmien kanssa. Monesti kirjan esimerkkitapauksia lukiessa hymy nousi huulille: tuohan on kuin omasta elämästäni!

Kurssi toimi kuin pyörremyrsky, joka laittoi jumiutuneisiin ajatuksiin liikettä ja nosti pinnalle vääristyneitä uskomuksia. Se oli alkusysäys muutokselle.

Vaikka kurssin ja kirjan kaikkea antia ei hetkessä sisäistäkään, tärkeimmät oivallukset ovat jo selvät.

1. Rakkaus ei löydy etsimällä.

Moni sinkku luulee, ettei voi olla onnellinen ennen kuin se ihana tyyppi on löytynyt vierelle. Tragedia onkin siinä, että juuri tämä uskomus estää löytämästä sitä ihanaa tyyppiä.
Kurssilla valkeni lopullisesti se, mitä ikivanha klisee ”onnellisuus on omissa käsissäsi” tarkoittaa. Onnellisuutta tai rakkautta ei voi löytää itsensä ulkopuolelta. Kuten hengitys, se on aina läsnä. Se pitää vain oppia huomaamaan.

2. Pelot kannattaa kohdata.

Omia haasteita on helpompi paeta kuin kohdata. Karu totuus on kuitenkin se, että niistä voi päästä yli vain uskaltamalla kohdata ne. Ikävä tunne, kuten yksinäisyys tai ahdistus, häviää kuitenkin hetkessä, kunhan vain uskallat antaa sen nousta pintaan. Vain epämukavuusalueella voi kehittyä – niin epämukavalta kuin se kuulostaakin.

3. Et ole yksin.

Omia pelkoja ja ihmissuhdehaasteita ei usein kehtaa paljastaa muille, koska kuvittelee, että ne kuulostavat muista oudoilta. Kun ne sitten uskaltaakin sanoa ääneen, yllättyy: muilla on täysin samoja tunteita ja kokemuksia! Jo pelkkä kokemusten jakaminen huojentaa mieltä ja auttaa paremmin hyväksymään haasteensa – ja samalla myös itsensä. Epätäydellisenä ja siksi täydellisenä.

Lue lisää: Jenniemilia: Rakastan, siis olen, WSOY 2014
Seuraava rakkauskurssi alkaa 1.9. Lisätiedot: jenniemilia.fi

Lue myös:

Täältä rakkaus löytyy - rakkausvalmentaja kertoo

Rakkausvalmentaja neuvoo: Näin avaat itsesi rakkaudelle

Sinkku, näin löydät rakkauden

Boss lady tietää, mitä tekee ja on itsevarma, mutta huomioi samalla myös muut.

Jennifer Aniston, Ellen DeGeneres, huippumalli Ashley Graham, Paula Vesala – siinä muutama mahtava ja vahva ”boss lady” eli johtajanainen, jota oikeastaan kuka tahansa voi huoletta katsoa ylöspäin. Boss leideillä on yhteistä ainakin kadehdittavan hyvä asenne sekä rohkeus tehdä juuri sitä, mitä itse haluaa.

Lue myös: ”Sellainen asenne, että kaikkien sietäisi ottaa mallia” – 10 naista, joita suomalaiset pitävät esikuvinaan

Boss leideistä on kyllä puhuttu jo pitkään, mutta mitä se ihan oikeasti tarkoittaa? Entä mistä tietää, onko itse todella sellainen, ja voiko sellaiseksi tulla?

Onneksi kuka tahansa voi olla oman elämänsä boss lady. Kokosimme 8 asiaa, joista boss ladyn tunnistaa:

  1. Luota itseesi. Boss lady on itsevarma eikä pelkää olla oma itsensä. Se jos jokin tekee johtajan. 
  2. Pukeudu tehdäksesi vaikutus – itseesi. Aito boss lady ei pukeudu muita vaan itseään varten. Se ei tarkoita töihin menemistä verkkarit päällä, vaan sitä, että pukeutuminen ei ole jotain millä miellyttää muita. Toiset ovat itsevarmoja farkuissa ja t-paidassa, toiset kynähameessa ja korkokengissä. Sinä päätät!
  3. Opi sanomaan ei. Varsinkin töissä ein sanominen voi olla toisinaan vaikeaa, koska toisten pettymys tuntuu pahalta. Boss lady kuitenkin tietää, milloin omat rajat tulevat vastaan, eikä ota esimerkiksi jokaista pientä tehtävää vastaan vain sen takia, että joku pyytää. Priorisointi ja omien voimavarojen tunnistaminen ovat tärkeitä ominaisuuksia.
  4. Opi sanomaan kyllä. Boss lady ei jätä hienoja mahdollisuuksia väliin, vaikka olisi vähän peloissaan. Rohkeasti kohti uusia kokemuksia ja menestystä sekä virheitä ja niistä oppimista!
  5. Tiedä, mitä haluat. Päättäväisyys pitää boss ladyn keskittyneenä ja tavoitteellisena, mitkä tekevät usein myös menestyneeksi. Esteet ovat vain kuoppia matkalla, eikä kukaan ole oikeutettu estämään boss leidiä pääsemästä sinne, minne hän haluaa.
  6. Unelmoi. Oikea boss lady uskaltaa unelmoida isosti, mutta tekee myös töitä niiden eteen. Ensin suunnitellaan mahtavia asioita, sitten tehdään itselle palvelus ja toteutetaan ne!
  7. Ole empaattinen. Boss leidit ovat tietenkin itsevarmoja, mutta se ei tarkoita tylyä tai tunteetonta, päinivastoin. Empatiakyky on boss ladyn yksi tärkeimmistä työkaluista: se tekee esimerkiksi johtajan työkavereiden silmissä helposti lähestyttäväksi ja samastuttavaksi. Boss lady ei kuitenkaan koskaan sallisi kenenkään kävelevän noin vain ylitseen, vaikka ymmärtäisikin muita.
  8. Ole rehellinen. Niin kauan kuin rehellisyys on ystävällistä eikä tuomitsevaa, rehellisyydestä boss ladya soimaavat eivät ehkä vain halua kohdata totuutta. Kukaan ei loppujen lopuksi hyödy siitä, että taputellaan päähän ja sanotaan, että meni ihan kivasti – boss lady uskaltaa kertoa esimerkiksi alaiselleen, missä voisi kehittyä.

Lähteet: Elite Daily ja Odussey

Mietityttääkö, onko uusi tuttavuus oikeasti luotettava? Vilkaise, mitä hänen kasvonsa asiasta kertovat.

Eleistä ja ilmeistä voi tunnetusti päätellä paljon. Ei tarvitse kuulla lainkaan puhetta, jotta voi tunnistaa esimerkiksi hymystä tai kulmien rypistämisestä, mitä toinen ajattelee.

Kasvoista voi kuitenkin päätellä paljon muutakin kuin tunteita. Monet tutkimukset kertovat, että pelkästään kasvojen muodon perusteella on mahdollista tietää ihmisestä mitä erikoisempia asioita.

Lue myös: Onko sinullakin viininaama? Näin alkoholinkäyttö voi näkyä kasvoistasi

Kokosimme 4 asiaa, jotka on mahdollista päätellä pelkästään kasvojen perusteella:

1. Kasvojen muoto voi paljastaa, kuinka todennäköisesti pettää

Huolettaako, että uusi kumppani ei ehkä sittenkään ole ihan niin luotettava kuin olisit toivonut? Siitä voi saada viitteitä myös kasvojen muodosta. Newsweek-sivusto kertoo uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan ne, joilla on lyhyet ja leveät kasvot, ovat seksuaalisesti motivoituneempia ja aktiivisempia kuin muut. Erityisesti miehet, joilla on leveät kasvot, ovat tutkimuksen perusteella avoimempia kevyille suhteille. He myös myönsivät muita useammin pettäneensä kumppaniaan.

Ihan pelkästään kasvojen muodon perusteella ei kannata ketään ruveta syyttämään pettämisestä, mutta ainakin tutkitusti voi todeta, että leveäkasvoisilla pettäminen voi tapahtua todennäköisemmin.

2. Tekoäly voi oppia tunnistamaan mielipiteitä ja älykkyyttä kasvojen perusteella

The Gurdian -sivusto kertoo, että uuden teknologian ansiosta lähitulevaisuudessa on mahdollista selvittää kasvojen perusteella esimerkiksi ihmisten poliittiset mielipiteet ja älykkyysosamäärä. Homma toimii niin, että tekoälylle näytetään kasapäin ihmisten kasvoja sekä kerrotaan, mitä puoluetta kukakin kannattaa. Tekoäly oppii tunnistamaan, millaiset kasvot esimerkiksi vihreiden kannattajilla on. Jos siis haluat pitää poliittiset mielipiteet itselläsi, pidä varasi: pian ei ehkä riitäkään puheenaiheen vaihtaminen!

3. Seksuaalinen suuntautuminen voi paljastua nenästä

Tsekkiläisessä tutkimuksessa vertailtiin hetero- ja homoseksuaalien kasvonpiirteitä sekä selvitettiin, millaiset asiat olivat kellekin ominaisia. Tutkimuksessa selvisi, että homoseksuaaleilla oli heteroita useammin melko leveät ja lyhyet kasvot sekä pienet ja lyhyet nenät. Kaikki oman elämänsä salapoliisit siis neniä tarkkailemaan – mitä ne muista ihmisistä oikein kertovatkaan?

4. Kulmakarvat kertovat persoonallisuudesta

Kasvojen ja ilmeiden tutkija Jean Haner on Byrdie-sivuston mukaan esittänyt, että kulmakarvoista on mahdollista päätellä paljon ihmisten luonteesta. Esimerkiksi kaarevat kulmakarvat kertovat kiltteydestä, suorat kulmakarvat kuuluvat yleensä loogisille ihmisille ja paksut kulmakarvat viittaavat hyvään itsetuntoon ja -luottamukseen. Olisikohan mahdollista nyppiä tai piirtää kulmansa tietyn muotoisiksi, jotta antaisi itsestään esimerkiksi itsevarman kuvan?