TV-toimittaja Maria Veitola syö aina kalamaksaöljyä- ja saattaa juoda kuusi lasia kuohuviiniä viikossa.

Marian ruokapäiväkirja

Maanantai

8 lasi vettä, vihersmoothie, 1/2 rkl hampunsiemenöljyä

9 soijalatte

12 tummaa riisiä, ratatouillea, fetaa, vihreää salaattia ja loraus oliiviöljyä

13 pari palaa tummaa suklaata

16 cashew-goji-raakakaakao-sekoitusta, yrttiteetä ja hunajaa

20 soijacappuccino, hampunsiemen-hedelmäpatukka

21 masamancurrya, kasviksia, kookosmaitoa, pähkinöitä, riisivermiselliä, tofua, Som Tam -papaijasalaattia ja riisiä

23 luomuomena, 1/2 rkl kalanmaksaöljyä, Beko Strong-tabletti, 1/2 Neurovitan-tabletti ja Q10-kapseli

 

Tiistai

8 vihersmoothie

9 soijalatte ja magnesiumtabletti

11 kuppi yrttiteetä, pari palaa tummaa suklaata, cashew-goji-raakakaakao-sekoitusta

12 fetasalaatti, loraus oliiviöljyä ja balsamiviinietikkaa

15 kuppi rooibos-teetä, pari palaa tummaa suklaata

16 soijacappuccino

17 kuusi sushipalaa, misokeittoa, pari lasia vettä ja pieni lasi luumuviiniä

19 tummaa, minttutäytteistä suklaata

20 puoli pulloa kivennäisvettä

22 vihersmoothie, 1/2 rkl kalanmaksaöljyä, Beko Strong -tabletti ja 1/2 Neurovitan -tabletti

23 pari palaa luomuhamppu-ruisleipää, vuohenjuustoa ja luomukurkkua

Keskiviikko

11 vihersmoothie, 1/2 rkl hampunsiemenöljyä,

12 soijalatte, pari palaa tummaa suklaata

13 pala luomuhamppu-ruisleipää, salaattia ja viipale Oltermannia

14 nektariini

15 thai-ravintolasta noudettu annos paistettua tofua, kasviksia ja riisinuudeleita

19 suklaamousse, jossa goji-marjoja

23 viinirypäleitä, puolikas banaani, seesaminsiemen-manteli-hunajapatukka, lasi kuohuviiniä

00.30– 02.00 lonkero, salmiakkikossu ja fernet branca

02.30 pala luomuhamppu-ruisleipää, paistettu kananmuna, luomuhapanporkkanaa ja -kaalia, luomutomaatti

Torstai

11 vihersmoothie, 1/2 rkl hampunsiemenöljyä, soijalatte

14 pari palaa luomuhamppu-ruisleipää, pari viipaletta Oltermannia ja luomutomaatti

15 luomuomena

16 goji-cashew-raakakaakaosekoitusta

17 soijacappuccino

18 mustikka-boysenmarjasmoothie

19 pieni lasi italialaista jälkiruokaviiniä

20 nepalilaisesta ravintolasta noudettu annos kasvispyöryköitä, riisiä ja tomaatti-tuorejuustokastiketta, lisäksi poppadam-leipä ja mangolassia

24 pari palaa tummaa suklaata, luomuomena, 1/2 rkl kalanmaksaöljyä, 1/2 Neurovitan-tabletti, Beko Strong -tabletti, magnesiumtabletti ja Q10-kapseli

Perjantai

11 vihersmoothie, 1/2 rkl hampunsiemenöljyä

14 pari palaa luomuhamppu-ruisleipää, luomuavocado, luomutomaatti ja kolme taatelia

18 raakasuklaata

21 pala luomuhamppu-ruisleipää, aurajuustoa, paistettu kananmuna, luomu hapanporkkanaa ja kaalia, luomutomaatti, keitettyä parsakaalia, 1/2 rkl kalanmaksaöljyä, Beko Strong -tabletti, 1/2 Neurovitan-tabletti, Q10 -kapseli ja magnesiumtabletti

22 suklaa-nougatkermajäätelöä

Lauantai

11 vihersmoothie, 1/2 rkl hampunsiemenöljyä

14 kaksi karjalanpiirakkaa ja munavoita, sieni-purjopiirakkaa, mansikkajuustokakkua, kaksi marenkia, kaksi lasia kivennäisvettä, lasi kuohuviiniä ja pari kuppia kahvia

18 hampunsiemen-hedelmäpatukka, kuppi teetä

21 fetasalaattia ja loraus oliiviöljyä, pari palaa tummaa suklaata, Q10 -kapseli, 1/2 rkl kalanmaksaöljyä, Beko Strong  -tabletti, 1/2 Neurovitan-tabletti ja magnesiumtabletti

Sunnuntai

11 vihersmoothie ja Minttupuffet-jäätelö, 1/2 rkl hampunsiemenöljyä

16 soijalatte, vuohenjuustosalaatti ja loraus oliiviöljyä, pari palaa jyväistä ruisleipää

17 amerikanpastilleja

19 lasi kuohuviiniä

21 goji-cashew-raakakaakao-sekoitusta

22 pala luomuhamppu-ruisleipää, puolikas avocado, luomukurkkua, luomutomaatti, 1/2 rkl kalanmaksaöljyä, Beko Strong -tabletti, 1/2 Neurovitan -tabletti, Q10-tabletti ja magnesiumtabletti

• Maria hörppii pitkin päivää 1 1/2 litraa vettä, johon on sekoitettu 2 teelusikallis­ta imeytymistä tehostavaa ja pH-arvoja tasapainottavaa msm?jauhetta sekä sitruunamehua. Hän ottaa ensimmäiset huikat juomasta heti aamulla.

• Aamiaisen yhteydessä Maria juo myös kulauksen vatsan hyvinvointia edistävää Molkosania ja syö Q10 -kapselin.

Asiantuntijan arvio: Luomua ja lisäravinteita

+ Maria syö suht säännöllisesti. Hänen päiväänsä kuuluu aina aamiainen, lounas, välipaloja ja päivällinen tai iltapala. Ruokamää­rä vaikuttaa vähältä, mutta laskelmien mukaan Maria saa pituu­teensa ja painoonsa nähden juuri sopivasti energiaa.

+ Kerrankin nainen, joka syö tarpeeksi kuitua! Marian tär­keimmät kuidun lähteet ovat hedelmät, marjat, kasvikset, täys­jyväriisi ja leipä. Myös hänen käyt­tämänsä luontaistuotteet sekä siemenet ja pähkinät sisältävät kuitua.

+ /- Maria on varmistanut D-vitamiinin riittävän saannin. D-vitamiinia saattaa tulla liikaakin, sillä Maria ottaa sitä sekä kapselei­na että kalanmaksaöljynä ja lisäksi syö kalaa. Pääsääntöisesti Marialle riittäisi kalaruoka ja öljy, vitamiini­kapseleita voisi ottaa ainoastaan pimeinä vuodenaikoina.

+ /- Luomuruoka ja lisäravin­teet pitävät Marian energisenä. Hänen ruokavaliossaan lisäravin­teet ja tavallinen ruoka ovat tasa­painossa. Maria on tarkka käyttä­miensä tuotteiden alkuperästä, mutta aina esimerkiksi ulkomailta tilattujen ravintolisien valvonnasta ei ole takuita. Ravintolisien te­hosta ei myöskään ole kiistatonta tieteellistä näyttöä. Mikä sopii yhdelle, ei välttämättä käy kaikille. Lisäravinteita ei pidä käyttää kun­non ruoan korvikkeena.

- Maria syö napostellen. Jatkuva syöminen tekee hallaa hampaille, sillä ne kestävät vain 4–5 happo­hyökkäystä päivässä. Pystyisikö pikkusyömisiä yhdistämään kun­non välipalaksi?

- Kotimaisia marjoja voisi ol­la menyyssä enemmän, vaikka Himalajan rinteiltä rahdattu goji-marja onkin erittäin ravinteikas. Itse poimitut marjat ovat takuulla luomua, kaupan pakastealtaan pussimarjat usein ulkomaisia. Pääkaupungissa marjastusta voi harrastaa syksyisillä toreilla.

Asiantuntijana Arja Vanhanen Laillistettu ravitsemusterapeutti sekä FAF Personal trainer.

Teksti: Miia Vatka Kuva: Nina Kaverinen

Muistisairaudet eivät kosketa vain ikääntyneitä. ”Arvasin, että jotakin on pielessä, mutta kyllä se järkytyksenä tuli”, Kemiönsaarella asuva Ben-Markus Hellbom kertoo, miltä tuntui saada diagnoosi nelikymppisenä. 

Myöhemmin ajateltuna Ben-Markus Hellbomin, 50, muisti reistaili jo ennen diagnoosia. Hellanlevyt ja kahvinkeitin jäivät päälle ja ovi tuli lukittua, vaikka avaimet olivat sisällä.

Unohtelu ei kuitenkaan saanut Hellbomia hakeutumaan tutkimuksiin, vaan törmäily. 

Ben-Markus sai nelikymppisenä kaksi aivoinfarktia peräkkäisinä vuosina, 2010 ja 2011. Kummankin infarktin jälkeen hän opetteli uudelleen puhumaan. Toipuminen eteni muuten hyvin, mutta vapina ja pahat tasapainohäiriöt vaivasivat. 

– Tasapaino lähti niin, että olin sinisenä ja keltaisena mustelmista koko ajan, Ben-Markus kertoo. 

Vaikka aikaa kului, ovenkarmeihin ja kaikkeen muuhun mahdolliseen törmäileminen jatkui. Lopulta Ben-Markus ohjattiin neurologin tutkittavaksi. 

– Minulla on sellainen mielikuva, että hän arvasi, mistä on kyse. 

Ben-Markuksen pää kuvattiin, mutta kuvissa ei näkynyt mitään erityistä. Selkäydinnäytteessä sen sijaan oli tietty arvo vinksallaan. Alkoi hahmottua, että Ben-Markusta vaivasi Alzheimerin tauti – oli luultavasti vaivannut jo useamman vuoden. 

Lopullinen diagnoosi tuli, kun Ben-Markus oli 45-vuotias. 

– Arvasin, että jotakin on pielessä, mutta kyllä se järkytyksenä tuli. 

Tieto oli helpottava, mutta myös masentava. Diagnoosi oli kova paikka myös Ben-Markuksen vaimolle ja parin viidelle lapselle, joista nuorin oli alle kouluikäinen.

”Sanoin, että älä nyt murehdi, poikasi on kerrankin 20 vuotta edellä aikaansa!”

Edellä aikaansa

Samana päivänä, kun Ben-Markus sai diagnoosin, hän meni kertomaan uutiset kahdeksankymppiselle äidilleen. 

– Sanoin, että älä nyt murehdi, poikasi on kerrankin 20 vuotta edellä aikaansa!

Nykyään Ben-Markus ajattelee, että Alzheimer on ainakin helpompi sairaus kuin raju syöpä. Taudin kanssa on välillä vaikeaa, mutta sellaista ei Ben-Markuksen mielestä kannata harmitella, mistä ei pääse eroon. 

Arjessa sairaudesta on kaikenlaista pientä harmia. Esimerkiksi kerran Ben-Markus aikoi juoda maitolasillisen, mutta kaatoikin lasin sijasta maidon viemäriin. Vasta kun maitolitran viimeiset tipat putoilivat tiskialtaaseen, tuli mieleen, että mitähän olen tekemässä. 

– Nimien muistaminen on vaikeaa, samoin vuosilukujen hahmottaminen. Paremmin tosin muistan taaksepäin kuin eteen, Ben-Markus kertoo.

– Totta kai se turhauttaa, mutta nämä ovat kuitenkin pieniä asioita. 

Nykyään kotona on liesivahti, ja kahvinkeitin on mallia, joka menee itsestään pois päältä tiputettuaan tietyn määrän kahvia suoraan termospulloon. 

16 tunnin työpäivät vaihtuivat sohvalla istumiseen

Ben-Markus on aina ollut kova tekemään töitä. Hänen vanhemmillaan oli aikanaan oma yritys, ja Ben-Markus hoiti jo kahdeksanvuotiaana pieniä työtehtäviä iltapäivisin ennen läksyjen tekoa.

Isona hänestä tuli sisustaja. Niin arkkitehtitoimiston leivissä kuin omassa yrityksessäkin päivät venyivät helposti 12–16-tuntisiksi. Diagnoosin saadessaan Ben-Markus oli uransa huipulla.

– Oli selvä homma, että menen eläkkeelle. Olisi tehnyt mieli tehdä töitä vielä, mutta se kariutui. 

Sairaus on herpaannuttanut Ben-Markuksen keskittymis- ja aloitekykyä merkittävästi. Joinain päivinä tuntuu, että kone ei kerta kaikkiaan käynnisty ja mihinkään ei pysty ryhtymään.  

– Sillä ei onneksi ole mitään väliä. Jos ei lähde, niin sinä päivänä en tee mitään.

Joka aamu Ben-Markus kuitenkin herää kuuden aikoihin, kun vaimo nousee töihin lähteäkseen. Aamutoimien lomassa hän kuuntelee Aki Linnanahdetta sekä Minna Kuukkaa radio Novalta. 

Joskus koko päivä menee keittiön sohvalla istuen ja radiota kuunnellen. 

Muistisairas kyttää toista

Ben-Markus asuu pienessä Kemiönsaaren kunnassa.

– Siitä olen kiitollinen, että täällä on aina joku, joka tulee käymään tai soittaa, hän sanoo.

”Huomasin, ketkä ovat ystäviä ja ketkä eivät. Se karsi aika ison joukon pois, mutta ei harmita.”

Naapurissa asuu toinen muistisairas, hänkin vasta 58-vuotias. Ben-Markus ja naapuri ”kyttäävät” vuoroin toisiaan, käyvät juttelemassa. 

Muutenkin naapurusto on mukava. Ben-Markus toimii joutessaan eräänlaisena apulaistalkkarina, käy poraamassa naapureille hyllyä seinille ja rasvaamassa lukot. 

Vaikka naapurit pitävät yhtä, kaveripiiriä sairastuminen karsi. 

– Huomasin, ketkä ovat ystäviä ja ketkä eivät. Se karsi aika ison joukon pois, mutta ei harmita.

Vaikea ennustaa

Kuten useimmat pitkäaikaissairaat, Ben-Markus on saanut osansa byrokratiasta. Sairaseläkkeelle pääseminen vaati kuukausikaupalla odottelua ja kymmeniä lausuntoja. Avun saaminen kunnalta oli vaikeaa, koska nelikymppinen muistisairas oli uusi juttu myös kunnalle. 

Työelämän lisäksi Ben-Markus joutui luopumaan ajokortista. 

– Se oli vaikeaa ensimmäisen vuoden, kun maaseudulla asutaan. 

Kotoa keskustaan on 13,5 kilometriä, ja Ben-Markus ei tasapainohäiriöidensä takia saa kävellä yli sataa metriä yksin. Nykyään hänellä on joka kuukausi käytettävissään yhdeksän edestakaista matkaa keskustaan tai naapurikuntaan Saloon.

Vertaistuen löytäminen ei sekään ole ollut ihan helppoa, koska melkein kaikki Alzheimeria sairastavat ovat 20–40 vuotta vanhempia kuin Ben-Markus. Muistiliiton tapaamisissa ja kursseilla hän on aina porukan nuorin. Yli 85-vuotiaista 15–20 prosentilla on Alzheimer, mutta työikäisillä sairaus on harvinainen.

Alzheimerin taudin kaikkia syntysyitä ei tiedetä, eikä taudin kulkua osata kovin hyvin ennustaa. Tauti voi pysyä vuosia samassa vaiheessa tai pahentua yhtäkkiä. Ben-Markus arvelee, että hänen aivoinfarktinsa antoivat vauhtia sairaudelle, joka olisi muuten ehkä puhjennut myöhemmin. 

Nyt Ben-Markus syö taudin etenemistä hidastavaa jarrulääkettä sekä muistilääkettä. Tasapainohäiriöitä on edelleen, mutta vapina on lääkkeiden ansiosta lakannut. Jarrulääkityskin vaikuttaa toimivan.

Voi myös hyvin olla, että Ben-Markuksen elinaikana saadaan kehitettyä uusia, yhä tehokkaampia lääkkeitä Alzheimeriin.

– Varrotaan nyt ja katsotaan, mitä tapahtuu. Olen päättänyt pistää hanttiin tosi kovasti ja elää ainakin 150-vuotiaaksi.

Juontaja Anni Hautala teki uuden aluevaltauksen – nyt hän on myös ruokakirjailija.

Anni Hautalan Ruokakirjaa juhlisti eilen iso joukko suosikkijuontajan läheisiä. Annin avopuoliso, stand up -koomikko Niko Kivelä kertoo, että he maistoivat koko uusioperheeseen voimin kirjan kehittelyvaiheessa kaikki sen reseptit.

– Olen hirvittävän ylpeä Annista. Luin yöllä kirjan kannesta kanteen. Nauroin myös monessa kohtaa, koska tekstit olivat niin Annin kuuloisia. Arvostan Annin aitoutta ja luottoa itseensä.

”Haluaisin, että kaikki ovat aina hyvällä tuulella, mikä on tietenkin mahdottomuus.”

 Anni tekee suurimman osan perheen ruuista.

– Hän on todella otettu, jos laitan kotona ruokaa. Minä taas yritän koko ajan naurattaa perhettä, se on rankinta minun kanssani elämisessä. Haluaisin, että kaikki ovat aina hyvällä tuulella, mikä on tietenkin mahdottomuus, kovalla tahdilla stand up -keikkoja tekevä Niko sanoo.

Viime vuodet useita tv-ohjelmia juontanut Anni pitää puolestaan kevään taukoa tv-töistä ja keskittyy Aamulypsyn juontamiseen sekä perheeseen.

– Haaveilen, että voisin sitten tehdä viikonloppuisin enemmän fine dining -ruokia perheelle. Aika usein kiireessä päädyn siihen jauhelihakastikkeeseen, jota kaikki syövät mielellään.

”Pelkään, että iskeekö minuun festarimasennus, kun kukaan ei ole koko ajan meikkaamassa minua kuvauskuntoon.”

Ensi viikolla nähtävä Idolsin finaalijakso on Annin viimeinen tv-työ hetkeen.

– Odotan innolla, että kaikki ylimääräiset työt jäävät hetkeksi pois. Toisaalta pelkään, että iskeekö minuun festarimasennus, kun kukaan ei ole koko ajan meikkaamassa minua kuvauskuntoon.

 Niko ja Anni eivät juuri ole kommentoineet aikaisemmin yhteiselämäänsä. Avoliitossa asuva pari ei ole kihloissa.

– Se on varmaan aika paljon minusta kiinni, ei ole nytkään sormusta taskussa, Niko virnisti.