SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen jättää työpaineet lenkkipolulle. Kansanedustaja käy kahvilla ja kurkkupastilleilla.

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen jättää työpaineet lenkkipolulle. Kansanedustaja käy kahvilla ja kurkkupastilleilla.

Maanantai

8 lasi vettä

9 kuppi kahvia ja tilkka maitoa, lasi appelsiinituoremehua

11 kaksi kuppia kahvia

14 McDonald’sin kanasalaatti ja salaatinkastiketta, 3 dl Jaffaa

16 kuppi kahvia ja puolikas sämpylä, jonka välissä savuporoa

18 banaani

20 tonnikala-raejuusto-maissisalaattia ja tilkka kastiketta, kolme näkkileipää, joilla Polar 15 -juustoa ja maksamakkaraa, 1 l vettä

Tiistai

7 lasi appelsiinituoremehua

8 pari lasia vettä

9 pari kuppia kahvia, pari viipaletta ruisleipää, joilla salaattia, kurkkua ja tomaattia

11 kolme kurkkupastillia

14 paahtopaistisalaattia, 0,5 l vettä

16 ruisleipäsiivu, jolla Oltermanni-juustoa, kinkkua, tomaattia ja kurkkua, lisäksi viisi viinirypälettä ja kuppi kahvia

18 banaani

20 kolme kurkkupastillia

22 kanasalaatti, pieni olut ja 0,5 l vettä

Keskiviikko

8 mustikkajogurttia

12 alkuruoaksi puolikas peruna, pari palaa silliä, pala savusiikaa, vihreää salaattia, keitettyjä papuja ja pala ruisleipää, pääruoaksi turskamureketta, kaksi keitettyä perunaa ja keitettyjä porkkanasiivuja,

12 cl valkoviiniä, lasi vettä ja latte

14 kaksi kurkkupastillia

15 kuppi kahvia

17 vaalea sämpylä, jonka välissä kinkkua, tomaattia, kurkkua ja salaattia, kuppi teetä

18 lohi-kasvislaatikkoa ja vihreää salaattia

22 tonnikala-raejuusto-maissisalaattia, pari näkkileipää, joilla maksamakkaraa ja Polar 15 -juustoa, vettä

Torstai

8 lasi appelsiinituoremehua

9 pari lasia vettä

12 sushia

10 palaa, misokeittoa, lasi appelsiinituoremehua ja latte

14 kuppi kahvia

16 pari kukkupastillia

19 pari näkkileipää, joilla Polar

15 -juustoa ja maksamakkaraa, vadelmakeittoa

20–23 omena, lasi appelsiinituoremehua, kuppi kahvia, lasi kuohuviiniä ja lasi vettä

24 näkkileipä, jolla kinkkua, kolme lasia vettä

Perjantai

8 kuppi kahvia

10 kuppi kahvia, ruisleipä, jolla kinkkua, kurkkua, tomaattia ja salaattia

11 bataattisosekeittoa, pari näkkileipää ja sipaisu Benecolia, vettä

13 kuppi kahvia, lasi vettä, pari kurkkupastillia

14 kuppi kahvia, leipä, jolla juustoa ja tomaattia

17 maalaissalaatti, pari viipaletta vaaleaa leipää ja sipaisu voita, pari lasia vettä

18–20 kuppi kahvia, lasi samppanjaa

22 kasvispastaa, pari viipaletta vaaleaa leipää ja sipaisu voita, 12 cl punaviiniä

Lauantai

8 pari kuppia kahvia, kaksi ruisleipäviipaletta, joilla kinkkua, raejuustoa, paprikaa, suolakurkkua ja salaattia, keitetty kananmuna, täysjyvämuroja ja mysliä sekä maustamatonta rasvatonta jogurttia, lasi appelsiinituoremehua

10 kuppi kahvia 11 pari kurkkupastillia

12 kinkku-vihanneskeittoa, pari lasia vettä

20 lasi samppanjaa, 16 cl valkoviiniä, illallinen buffet-pöydässä: leipätikku ja parmankinkkua, vihreää salaattia, kaksi pientä karjalanpiirakkaa lakkahillolla, vuohenjuusto-perunapaistosta, paahtopaistia, papu-salamisalaattia, torvisieni-aprikoosisalaattia, herkkusienisalaattia, ruisleipää ja graavilohta, tomaatti-dijonpiirakkaa, pari lasia vettä

Sunnuntai

11 pari kuppia kahvia, paistettu kananmuna, pari ruisleipäviipaletta, joilla kinkkua, kurkkua ja Edam-juustoa

14 mysliä ja mustikkajogurttia

16 jäätelöpallo

18 thai-kanaa ja cashewpähkinöitä, riisiä ja 1 l vettä

20 latte 22 0,5 l vettä

Asiantuntijan arvio

+ Jutta pyrkii syömään terveellisesti, hän valitsee kokouksissa pullan sijasta leipää ja pitää muu­tenkin herkuttelun hyvin aisoissa.

+ Hiilihydraatit tulevat hyvästä perusruoasta: leivästä, pastasta ja perunasta. Mikäli Jutta harrastaisi pitkäkestoisia lajeja, hänen pitäisi saada enemmän hiilihydraattia. Siis lisää pastaa lautaselle, jos juoksu­lenkit pitenevät.

+ /- Jutta syö monta kertaa päivässä, mikä on kertamättöä viisaampaa. Toisaalta syömiset jäävät usein naposteluun. Jutta saa päivässä keskimäärin vain 1 200 kilokaloria, kun suositus olisi noin 2 000 kilokaloria. Energiaa pitäisi tankata lisää, jotta elimistö ei ala ottaa sitä lihaksista. Jutan kannat­taa pyrkiä ainakin 1 500 kilokaloriin päivässä siten, että puolet määrästä tulee syötyä ennen neljää iltapäi­vällä.

+ /- Jutta hörppii usein kahvia. Uusimpien tutkimusten mukaan kohtuullisella kahvinjuonnilla eli 1–5 kupillisella päivässä ei ole hait­tavaikutuksia. Kahvista ei tule kalo­reita mutta ei toisaalta ravintoainei­takaan, joten siitä ei ole ruoan kor­vikkeeksi. Koska kahvi on diureetti eli poistaa elimistöstä nestettä, sen ohessa pitäisi juoda aina myös vettä.

- Syöminen tuppaa jäämään kiireen alle. Työteho kärsii, jos aivot eivät saa energiaa. Ehkä sihteeri voi­si merkitä lounaat Jutan kalenteriin, jotta niille olisi oikeasti aikaa. Lisäksi käsilaukkuun voisi sujauttaa nopeita välipaloja: hedelmiä, välipalajuomia, pieniä mehukeittoja, juotavia jogurt­teja tai pähkinäpusseja.

- Luita vahvistavaa kalsiumia Jutta saa turhan nuukasti, vaikka lorauttaakin kahviin maitoa ja syö juustoa ja jogurttia. Maidon voisi ottaa myös ruokajuomaksi.

Asiantuntijana Arja Vanhanen Laillistettu ravitsemusterapeutti, FAF personal Trainer

Teksti Miia Vatka Kuva Liisa Takala

Muistisairaudet eivät kosketa vain ikääntyneitä. ”Arvasin, että jotakin on pielessä, mutta kyllä se järkytyksenä tuli”, Kemiönsaarella asuva Ben-Markus Hellbom kertoo, miltä tuntui saada diagnoosi nelikymppisenä. 

Myöhemmin ajateltuna Ben-Markus Hellbomin, 50, muisti reistaili jo ennen diagnoosia. Hellanlevyt ja kahvinkeitin jäivät päälle ja ovi tuli lukittua, vaikka avaimet olivat sisällä.

Unohtelu ei kuitenkaan saanut Hellbomia hakeutumaan tutkimuksiin, vaan törmäily. 

Ben-Markus sai nelikymppisenä kaksi aivoinfarktia peräkkäisinä vuosina, 2010 ja 2011. Kummankin infarktin jälkeen hän opetteli uudelleen puhumaan. Toipuminen eteni muuten hyvin, mutta vapina ja pahat tasapainohäiriöt vaivasivat. 

– Tasapaino lähti niin, että olin sinisenä ja keltaisena mustelmista koko ajan, Ben-Markus kertoo. 

Vaikka aikaa kului, ovenkarmeihin ja kaikkeen muuhun mahdolliseen törmäileminen jatkui. Lopulta Ben-Markus ohjattiin neurologin tutkittavaksi. 

– Minulla on sellainen mielikuva, että hän arvasi, mistä on kyse. 

Ben-Markuksen pää kuvattiin, mutta kuvissa ei näkynyt mitään erityistä. Selkäydinnäytteessä sen sijaan oli tietty arvo vinksallaan. Alkoi hahmottua, että Ben-Markusta vaivasi Alzheimerin tauti – oli luultavasti vaivannut jo useamman vuoden. 

Lopullinen diagnoosi tuli, kun Ben-Markus oli 45-vuotias. 

– Arvasin, että jotakin on pielessä, mutta kyllä se järkytyksenä tuli. 

Tieto oli helpottava, mutta myös masentava. Diagnoosi oli kova paikka myös Ben-Markuksen vaimolle ja parin viidelle lapselle, joista nuorin oli alle kouluikäinen.

”Sanoin, että älä nyt murehdi, poikasi on kerrankin 20 vuotta edellä aikaansa!”

Edellä aikaansa

Samana päivänä, kun Ben-Markus sai diagnoosin, hän meni kertomaan uutiset kahdeksankymppiselle äidilleen. 

– Sanoin, että älä nyt murehdi, poikasi on kerrankin 20 vuotta edellä aikaansa!

Nykyään Ben-Markus ajattelee, että Alzheimer on ainakin helpompi sairaus kuin raju syöpä. Taudin kanssa on välillä vaikeaa, mutta sellaista ei Ben-Markuksen mielestä kannata harmitella, mistä ei pääse eroon. 

Arjessa sairaudesta on kaikenlaista pientä harmia. Esimerkiksi kerran Ben-Markus aikoi juoda maitolasillisen, mutta kaatoikin lasin sijasta maidon viemäriin. Vasta kun maitolitran viimeiset tipat putoilivat tiskialtaaseen, tuli mieleen, että mitähän olen tekemässä. 

– Nimien muistaminen on vaikeaa, samoin vuosilukujen hahmottaminen. Paremmin tosin muistan taaksepäin kuin eteen, Ben-Markus kertoo.

– Totta kai se turhauttaa, mutta nämä ovat kuitenkin pieniä asioita. 

Nykyään kotona on liesivahti, ja kahvinkeitin on mallia, joka menee itsestään pois päältä tiputettuaan tietyn määrän kahvia suoraan termospulloon. 

16 tunnin työpäivät vaihtuivat sohvalla istumiseen

Ben-Markus on aina ollut kova tekemään töitä. Hänen vanhemmillaan oli aikanaan oma yritys, ja Ben-Markus hoiti jo kahdeksanvuotiaana pieniä työtehtäviä iltapäivisin ennen läksyjen tekoa.

Isona hänestä tuli sisustaja. Niin arkkitehtitoimiston leivissä kuin omassa yrityksessäkin päivät venyivät helposti 12–16-tuntisiksi. Diagnoosin saadessaan Ben-Markus oli uransa huipulla.

– Oli selvä homma, että menen eläkkeelle. Olisi tehnyt mieli tehdä töitä vielä, mutta se kariutui. 

Sairaus on herpaannuttanut Ben-Markuksen keskittymis- ja aloitekykyä merkittävästi. Joinain päivinä tuntuu, että kone ei kerta kaikkiaan käynnisty ja mihinkään ei pysty ryhtymään.  

– Sillä ei onneksi ole mitään väliä. Jos ei lähde, niin sinä päivänä en tee mitään.

Joka aamu Ben-Markus kuitenkin herää kuuden aikoihin, kun vaimo nousee töihin lähteäkseen. Aamutoimien lomassa hän kuuntelee Aki Linnanahdetta sekä Minna Kuukkaa radio Novalta. 

Joskus koko päivä menee keittiön sohvalla istuen ja radiota kuunnellen. 

Muistisairas kyttää toista

Ben-Markus asuu pienessä Kemiönsaaren kunnassa.

– Siitä olen kiitollinen, että täällä on aina joku, joka tulee käymään tai soittaa, hän sanoo.

”Huomasin, ketkä ovat ystäviä ja ketkä eivät. Se karsi aika ison joukon pois, mutta ei harmita.”

Naapurissa asuu toinen muistisairas, hänkin vasta 58-vuotias. Ben-Markus ja naapuri ”kyttäävät” vuoroin toisiaan, käyvät juttelemassa. 

Muutenkin naapurusto on mukava. Ben-Markus toimii joutessaan eräänlaisena apulaistalkkarina, käy poraamassa naapureille hyllyä seinille ja rasvaamassa lukot. 

Vaikka naapurit pitävät yhtä, kaveripiiriä sairastuminen karsi. 

– Huomasin, ketkä ovat ystäviä ja ketkä eivät. Se karsi aika ison joukon pois, mutta ei harmita.

Vaikea ennustaa

Kuten useimmat pitkäaikaissairaat, Ben-Markus on saanut osansa byrokratiasta. Sairaseläkkeelle pääseminen vaati kuukausikaupalla odottelua ja kymmeniä lausuntoja. Avun saaminen kunnalta oli vaikeaa, koska nelikymppinen muistisairas oli uusi juttu myös kunnalle. 

Työelämän lisäksi Ben-Markus joutui luopumaan ajokortista. 

– Se oli vaikeaa ensimmäisen vuoden, kun maaseudulla asutaan. 

Kotoa keskustaan on 13,5 kilometriä, ja Ben-Markus ei tasapainohäiriöidensä takia saa kävellä yli sataa metriä yksin. Nykyään hänellä on joka kuukausi käytettävissään yhdeksän edestakaista matkaa keskustaan tai naapurikuntaan Saloon.

Vertaistuen löytäminen ei sekään ole ollut ihan helppoa, koska melkein kaikki Alzheimeria sairastavat ovat 20–40 vuotta vanhempia kuin Ben-Markus. Muistiliiton tapaamisissa ja kursseilla hän on aina porukan nuorin. Yli 85-vuotiaista 15–20 prosentilla on Alzheimer, mutta työikäisillä sairaus on harvinainen.

Alzheimerin taudin kaikkia syntysyitä ei tiedetä, eikä taudin kulkua osata kovin hyvin ennustaa. Tauti voi pysyä vuosia samassa vaiheessa tai pahentua yhtäkkiä. Ben-Markus arvelee, että hänen aivoinfarktinsa antoivat vauhtia sairaudelle, joka olisi muuten ehkä puhjennut myöhemmin. 

Nyt Ben-Markus syö taudin etenemistä hidastavaa jarrulääkettä sekä muistilääkettä. Tasapainohäiriöitä on edelleen, mutta vapina on lääkkeiden ansiosta lakannut. Jarrulääkityskin vaikuttaa toimivan.

Voi myös hyvin olla, että Ben-Markuksen elinaikana saadaan kehitettyä uusia, yhä tehokkaampia lääkkeitä Alzheimeriin.

– Varrotaan nyt ja katsotaan, mitä tapahtuu. Olen päättänyt pistää hanttiin tosi kovasti ja elää ainakin 150-vuotiaaksi.

Juontaja Anni Hautala teki uuden aluevaltauksen – nyt hän on myös ruokakirjailija.

Anni Hautalan Ruokakirjaa juhlisti eilen iso joukko suosikkijuontajan läheisiä. Annin avopuoliso, stand up -koomikko Niko Kivelä kertoo, että he maistoivat koko uusioperheeseen voimin kirjan kehittelyvaiheessa kaikki sen reseptit.

– Olen hirvittävän ylpeä Annista. Luin yöllä kirjan kannesta kanteen. Nauroin myös monessa kohtaa, koska tekstit olivat niin Annin kuuloisia. Arvostan Annin aitoutta ja luottoa itseensä.

”Haluaisin, että kaikki ovat aina hyvällä tuulella, mikä on tietenkin mahdottomuus.”

 Anni tekee suurimman osan perheen ruuista.

– Hän on todella otettu, jos laitan kotona ruokaa. Minä taas yritän koko ajan naurattaa perhettä, se on rankinta minun kanssani elämisessä. Haluaisin, että kaikki ovat aina hyvällä tuulella, mikä on tietenkin mahdottomuus, kovalla tahdilla stand up -keikkoja tekevä Niko sanoo.

Viime vuodet useita tv-ohjelmia juontanut Anni pitää puolestaan kevään taukoa tv-töistä ja keskittyy Aamulypsyn juontamiseen sekä perheeseen.

– Haaveilen, että voisin sitten tehdä viikonloppuisin enemmän fine dining -ruokia perheelle. Aika usein kiireessä päädyn siihen jauhelihakastikkeeseen, jota kaikki syövät mielellään.

”Pelkään, että iskeekö minuun festarimasennus, kun kukaan ei ole koko ajan meikkaamassa minua kuvauskuntoon.”

Ensi viikolla nähtävä Idolsin finaalijakso on Annin viimeinen tv-työ hetkeen.

– Odotan innolla, että kaikki ylimääräiset työt jäävät hetkeksi pois. Toisaalta pelkään, että iskeekö minuun festarimasennus, kun kukaan ei ole koko ajan meikkaamassa minua kuvauskuntoon.

 Niko ja Anni eivät juuri ole kommentoineet aikaisemmin yhteiselämäänsä. Avoliitossa asuva pari ei ole kihloissa.

– Se on varmaan aika paljon minusta kiinni, ei ole nytkään sormusta taskussa, Niko virnisti.