Näyttelijää vaivaa viitseliäisyyden puute. Näyttelijä Hannele Lauri päivittelee mennyttä viikkoa, sen ruokalistaa ja lähes olematonta liikkumistaan.

Näyttelijää vaivaa viitseliäisyyden puute

Näyttelijä Hannele Lauri, 58, päivittelee käheällä äänellään mennyttä viikkoa, sen ruokalistaa ja lähes olematonta liikkumistaan.

- Nyt on pakko ruveta tekeen jotain, hän puuskahtaa tam­perelaisella äänenpainolla.

Maanantai

09 kaurapuuroa, raejuustoa, kahvia

11 kaksi Activia-jogurttia

13 naudanlihapihvi ja vihanneksia

17 pieni suklaalevy 20 viinirypäleitä, viisi paksua viipaletta viisiprosenttista juustoa

Tiistai

08 kaurapuuroa, sämpylä, kahvia

11 naudanlihapihvi, tomaattia, tummaa leipää

14 viineri ja kahvi

16 kaksi Activia-jogurttia

Keskiviikko

09 kaksi Activia-jogurttia, kahvia

12 broileria, vihanneksia

16 tomaatti-mozzarellasalaatti

20 viinirypäleitä, viisi paksua viipaletta viisiprosenttista juustoa  

Torstai

09 kaurapuuroa, tummaa leipää, kahvia

11 mustaa makkaraa

15 kaksi Activia-jogurttia

19 tummaa leipää, pari palaa kevytjuustoa

Perjantai

09 kaurapuuroa, raejuustoa, kahvia 11 Activia-jogurtti

13 maksaa ja vihanneksia

19 viinirypäleitä, viisi paksua viipaletta viisiprosenttista juustoa  

Lauantai

10 kaksi Activia-jogurttia, kahvia

12 broileria ja vihanneksia

15 banaani

16 viineri ja kahvia

20 viinirypäleitä, viisi paksua viipaletta viisiprosenttista juustoa

Sunnuntai

09 kaurapuuroa, tummaa leipää, kahvia

12 mustaa makkaraa

16 tomaatti-mozzarellasalaatti

19 viinirypäleitä, viisi paksua viipaletta viisiprosenttista juustoa

Hannele juo 4–5 lasillista vettä päivässä ja kahvia useaan otteeseen. Lisäksi hän ottaa purkista Beroccaa, omega-3-rasvahappoja ja kalkkivalmistetta.

Asiantuntijan arvio

+ Aamupuuro antaa hyvän alun päivälle ja pitää verensoke­rin tasaisena pitkään.

+ Naudanlihapihveistä ja broi­lerista Hannele saa runsaasti proteiinia.

+ / - Hannele syö kohtuullisen säännöllisesti mutta liian vähän. Riittävä energiansaanti on edel­lytys vaativalle fyysiselle työlle. Päivään kannattaa lisätä toinen lämmin ateria tai täysipainoinen välipala ja iltapala. Jokaisella ate­rialla olisi oltava proteiinilähde.

- Valmiit, kaavamaiset ruokavaliomallit harvoin istuvat ar­keen. Niissä ei ole aina otettu huomioon yksilöllisiä tarpeita. Hannelen olisi tärkeä miettiä, mi­tä hän haluaa syödä. Minkälainen ruokavalio sopisi juuri hänelle?

- Hannele voisi opetella kan­tamaan mukanaan hyviä välipaloja kuten hedelmiä ja pähki­nöitä.

- Kuidun saanti on niukkaa, vaikka Hannele syökin jonkin ver­ran tummaa leipää. Lisää marjoja ja hedelmiä ruokalistalle! Toisen jogurtin voisi vaihtaa vaikka ruis­leipään.

- Hannele ei syö kalaa. Lohesta saisi hyviä rasvahappoja ja valkoi­sista kaloista D-vitamiinia.

Asiantuntijana Arja Vanhanen Laillistettu ravitsemusterapeutti, FAF personal Trainer.

Teksti Marja-Liisa Husso Kuva Nina Kaverinen

Uuden tutkimuksen mukaan persoonallisuus voi heijastua kävelytyyliin.

Nopeatahtista askellusta, laahustusta vai tallustelua – se, millä tavoin kukakin kävelee, voi kertoa yllättävän paljon ihmisen persoonallisuudesta ja hyvinvoinnista.

SOTT-sivusto kertoo tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan kävelytyylin perusteella on mahdollista päätellä, onko ihminen esimerkiksi avoin vai sulkeutunut tai kärsiikö tämä mielenterveyden ongelmista. Toisin sanoen omat fiilikset heijastuvat kävelytyyliin. Laajassa tutkimuksessa verrattiin yli 15 000 eri-ikäisen ihmisen kävelytapaa heidän tekemiin persoonallisuustesteihin.

Lue myös: Vankilatesti paljastaa neljä persoonallisuustyyppiä – mihin kuulut?

Satutaanko sinua haukkumaan aina pikakävelijäksi? Ei se mitään, koska tutkimuksessa todetaan, että nopeasti kävelevät ovat muita todennäköisemmin ekstrovertteja, tunnollisia ja avoimia uusille mahdollisuuksille. Vaikka vanhuuden myötä askellus yleensä hidastuu, tutkimuksessa selvisi, että hyvin ekstroverttien ihmisten kävelynopeus ei hidastunut yhtä paljon kuin muiden.

Hitaasti jo nuorena kävelevät puolestaan osoittautuivat olemaan yleensä neuroottisia tavalla tai toisella. Heidän mielenterveytensä oli muutenkin heikompi kuin muiden ja riskit esimerkiksi dementiaan olivat korkeampia kuin nopeasti kävelevillä.

Ei kuitenkaan hätiä, vaikka nyt alkaisi mietityttää, käveleekö erityisen hitaasti tai oudosti muihin verrattuna. Kävelytyylinsä voi myös valita, ja sen avulla voi vaikuttaa omiin tuntemuksiinsa ja fiiliksiinsä, eikä vain toisin päin. Jos vaikkapa aamulla väsyttää ja harmaa ilma tuntuu masentavalta, kannattaa päättää kävellä reippaasti ja iloisesti työpaikalle – silloin olokin muuttuu iloisemmaksi!

Boss lady tietää, mitä tekee ja on itsevarma, mutta huomioi samalla myös muut.

Jennifer Aniston, Ellen DeGeneres, huippumalli Ashley Graham, Paula Vesala – siinä muutama mahtava ja vahva ”boss lady” eli johtajanainen, jota oikeastaan kuka tahansa voi huoletta katsoa ylöspäin. Boss leideillä on yhteistä ainakin kadehdittavan hyvä asenne sekä rohkeus tehdä juuri sitä, mitä itse haluaa.

Lue myös: ”Sellainen asenne, että kaikkien sietäisi ottaa mallia” – 10 naista, joita suomalaiset pitävät esikuvinaan

Boss leideistä on kyllä puhuttu jo pitkään, mutta mitä se ihan oikeasti tarkoittaa? Entä mistä tietää, onko itse todella sellainen, ja voiko sellaiseksi tulla?

Onneksi kuka tahansa voi olla oman elämänsä boss lady. Kokosimme 8 asiaa, joista boss ladyn tunnistaa:

  1. Luota itseesi. Boss lady on itsevarma eikä pelkää olla oma itsensä. Se jos jokin tekee johtajan. 
  2. Pukeudu tehdäksesi vaikutus – itseesi. Aito boss lady ei pukeudu muita vaan itseään varten. Se ei tarkoita töihin menemistä verkkarit päällä, vaan sitä, että pukeutuminen ei ole jotain millä miellyttää muita. Toiset ovat itsevarmoja farkuissa ja t-paidassa, toiset kynähameessa ja korkokengissä. Sinä päätät!
  3. Opi sanomaan ei. Varsinkin töissä ein sanominen voi olla toisinaan vaikeaa, koska toisten pettymys tuntuu pahalta. Boss lady kuitenkin tietää, milloin omat rajat tulevat vastaan, eikä ota esimerkiksi jokaista pientä tehtävää vastaan vain sen takia, että joku pyytää. Priorisointi ja omien voimavarojen tunnistaminen ovat tärkeitä ominaisuuksia.
  4. Opi sanomaan kyllä. Boss lady ei jätä hienoja mahdollisuuksia väliin, vaikka olisi vähän peloissaan. Rohkeasti kohti uusia kokemuksia ja menestystä sekä virheitä ja niistä oppimista!
  5. Tiedä, mitä haluat. Päättäväisyys pitää boss ladyn keskittyneenä ja tavoitteellisena, mitkä tekevät usein myös menestyneeksi. Esteet ovat vain kuoppia matkalla, eikä kukaan ole oikeutettu estämään boss leidiä pääsemästä sinne, minne hän haluaa.
  6. Unelmoi. Oikea boss lady uskaltaa unelmoida isosti, mutta tekee myös töitä niiden eteen. Ensin suunnitellaan mahtavia asioita, sitten tehdään itselle palvelus ja toteutetaan ne!
  7. Ole empaattinen. Boss leidit ovat tietenkin itsevarmoja, mutta se ei tarkoita tylyä tai tunteetonta, päinivastoin. Empatiakyky on boss ladyn yksi tärkeimmistä työkaluista: se tekee esimerkiksi johtajan työkavereiden silmissä helposti lähestyttäväksi ja samastuttavaksi. Boss lady ei kuitenkaan koskaan sallisi kenenkään kävelevän noin vain ylitseen, vaikka ymmärtäisikin muita.
  8. Ole rehellinen. Niin kauan kuin rehellisyys on ystävällistä eikä tuomitsevaa, rehellisyydestä boss ladya soimaavat eivät ehkä vain halua kohdata totuutta. Kukaan ei loppujen lopuksi hyödy siitä, että taputellaan päähän ja sanotaan, että meni ihan kivasti – boss lady uskaltaa kertoa esimerkiksi alaiselleen, missä voisi kehittyä.

Lähteet: Elite Daily ja Odussey