Toimittaja herkuttelee suolaisella kalalla ja tykkää möyriä kasvimaalla.

Toimittaja herkuttelee suolaisella kalalla ja tykkää möyriä kasvimaalla.

Maanantai

11 kaurapuuroa ja hilloa, puolikas tomaatti, iso lasi maitoa, lasi vitaminoitua puolukkamehua, kuppi teetä, pala ruskeaa sokeria ja loraus maitoa

14 kuppi teetä, lasi vitaminoitua tuoremehua

15 suklaakonvehti

16 pieni purkki silliä, paistettuja perunoita, tomaatti, valkoisia papuja tomaattikastikkeessa, iso lasi vitaminoitua mehua

19 litra vettä zumba-tunnin jälkeen

22 kaurapuuroa ja omenasosetta, lasi maitoa, kuppi teetä

Tiistai

11 kaurapuuroa ja omenasosetta, iso lasi maitoa, lasi vitaminoitua hedelmämehua, kuppi teetä

15 perunaa ja tomaattikastiketta, lasi vitaminoitua mehua

16 kuppi teetä, minidonitsi

19 kuppi teetä, omena

21 iso lasi vettä zumba-tunnin jälkeen

23 fajitaksia kasvistäytteellä, salsaa ja thousand island -kastiketta, pari lasia vitaminoitua karpalomehua

24 fajitaksista jääneet kasvikset

Keskiviikko

07 kaksi kuppia teetä

09 graavilohileipä, kuppi teetä

13 caesar-salaattia, espanjalaista perunamunakasta, perunamuusia, salsakastiketta, pari palaa vaaleaa näkkileipää, joiden päällä voita, lasi asidofilus-piimää, kuppi kahvia

18 banaani, kuppi teetä

21 pieni Subwayn täysjyväpatonki juustotäytteellä, kuppi vaniljateetä

23 banaani

Torstai

08 kuppi vihreää teetä

09 smoothie, jossa mansikoita, banaania ja omenamehua, kaurapuuroa hillolla ja maidolla, lasi appelsiinimehua, kuppi kahvia

14 banaani

19 kaksi täysjyväleipää, joilla levitettä, juustoa ja tomaattia, kuppi kahvia

20 lasi appelsiinimehua

21 perunoita, graavilohta, puna-viinisilliä, iso annos vihersalaattia, 3 lasia sekamehua

23 kaksi lasia vitaminoitua hedelmämehua

Perjantai

08 kaksi kuppia teetä

10 kourallinen viinirypäleitä

12 kermaista lohikeittoa, kaksi viipaletta Reissumies-leipää joiden päällä Oivariinia, kuppi teetä, kuppi kahvia

14 iso kasa viinirypäleitä

18 kuppi kaakaota

19 kuppi teetä

21 caesar-salaattia, porkkanoita, selleriä, nachoja, guacamole- ja salsa-kastiketta, lasi valkoviiniä, omenasiideri

Lauantai

09 mansikkajogurttia, iso pala vesimelonia, kurkkua, lasi appelsiinimehua, kuppi teetä

10 tomaatti-pesto-mozzarellarieska, kuppi kahvia

13 kuppi teetä

15 perunoita, graavilohta ja silliä, kuppi teetä

23 juustoista vihanneskeittoa, pari palaa täysjyväleipää, omena

Sunnuntai

09 kaurapuuroa, omenasosetta ja maitoa, banaani, lasi vitaminoitua hedelmämehua, kuppi teetä

12 kaksi siivua täysjyväleipää, joilla juustoa, thousand island -kastiketta ja suolakurkkua, lisäksi yksi suolakurkku, banaani

15 kuppi teetä

16 kuppi teetä

18 juustoista vihanneskeittoa, pari palaa vaaleaa leipää dipattuna etanoiden voikastikkeeseen, lasi vitaminoitua marjamehua

20 vaaleaa leipää, etanoita ja valkosipulivoita, pari lasia vitaminoitua mehua

23 omena, kuppi teetä Teehen ja kahviin Bettina sekoittaa aina palan tai pari ruskeaa sokeria sekä lorauksen luomumaitoa.

Asiantuntijan arvio

+ Bettinalla on rento suhde syömiseen. Hän syö, mitä mieli tekee. Rentous onkin painonhal­linnan avain: Bettina on samoissa mitoissa kuin ennen lasten saan­tia. ”Suosikkikesämekkoni menee minulle vuodesta toiseen.”

+ Kalsiumia tulee riittävästi. Ruokajuomaksi Bettina valitsee usein luomumaitoa tai -piimää, lisäksi hän syö jogurtteja ja juus­toja. Erityisesti hentorakenteisen naisen on tärkeä huolehtia kal­siumin saannista luuston takia, koska kehon massa ei aiheuta tärähtelyä, joka vahvistaisi luita.

+ /- Proteiinin, rasvan ja hiili­hydraattien suhteet ovat mallil­laan. Tosin koska Bettina toivoisi lisää lihasmassaa, hän voisi syödä proteiinia vähän enemmänkin. Kalaa hän syö jo paljon, mutta ruokavalioon mahtuisi vielä lisää kasvisruokailijan proteiinilähteitä kuten linssejä, papuja ja tofua.

+ /- Bettina juo paljon mehu­ja. Painon kanssa kamppailevalle mehut ovat energiapitoinen an­sa, mutta koska Bettinalla ei ole paino-ongelmaa ja hänen ener­giansaantinsa on niukkaa, mehut sopivat ruokavalioon hyvin. Toi­saalta vielä parempi vaihtoehto olisi korvata mehut hedelmillä. Niistä saisi myös kuituja.

- Energiamäärä jää aika kauas suosituksesta. Jos Bettinalla on kiinnostavaa tekemistä, ruokailu unohtuu helposti. Nykyistä tuh­dimpi syöminen estäisi jättinälät, vetämättömän olon ja kiukutuk­sen sekä saisi treenin kulkemaan kevyemmin. Jos haluaa lisää li­haksia, on erityisen tärkeää saada kunnolla energiaa, muustakin kuin proteiinista.

- Rasvan laatua voisi skarpata. Ruoanlaitossa Bettina käyttää voita, ja maitohyllystä hän va­litsee aina luomukevytmaidon. Toisaalta Bettina syö paljon ka­laa, jossa on hyviä rasvahappoja. Pähkinät sopisivat Bettinan ruo­kavalioon: niistä saa hyviä rasvoja ja kunnolla energiaa. Perheellä onkin pähkinöitä veneessä evää­nä, mutta ne toimisivat hätävara­muonana myös pitkillä lenkeillä.

Asiantuntijana Arja Vanhanen Laillistettu ravitsemusterapeutti, FAF personal Trainer

Teksti Miia Vatka Kuva Nina Kaverinen

Muistisairaudet eivät kosketa vain ikääntyneitä. ”Arvasin, että jotakin on pielessä, mutta kyllä se järkytyksenä tuli”, Kemiönsaarella asuva Ben-Markus Hellbom kertoo, miltä tuntui saada diagnoosi nelikymppisenä. 

Myöhemmin ajateltuna Ben-Markus Hellbomin, 50, muisti reistaili jo ennen diagnoosia. Hellanlevyt ja kahvinkeitin jäivät päälle ja ovi tuli lukittua, vaikka avaimet olivat sisällä.

Unohtelu ei kuitenkaan saanut Hellbomia hakeutumaan tutkimuksiin, vaan törmäily. 

Ben-Markus sai nelikymppisenä kaksi aivoinfarktia peräkkäisinä vuosina, 2010 ja 2011. Kummankin infarktin jälkeen hän opetteli uudelleen puhumaan. Toipuminen eteni muuten hyvin, mutta vapina ja pahat tasapainohäiriöt vaivasivat. 

– Tasapaino lähti niin, että olin sinisenä ja keltaisena mustelmista koko ajan, Ben-Markus kertoo. 

Vaikka aikaa kului, ovenkarmeihin ja kaikkeen muuhun mahdolliseen törmäileminen jatkui. Lopulta Ben-Markus ohjattiin neurologin tutkittavaksi. 

– Minulla on sellainen mielikuva, että hän arvasi, mistä on kyse. 

Ben-Markuksen pää kuvattiin, mutta kuvissa ei näkynyt mitään erityistä. Selkäydinnäytteessä sen sijaan oli tietty arvo vinksallaan. Alkoi hahmottua, että Ben-Markusta vaivasi Alzheimerin tauti – oli luultavasti vaivannut jo useamman vuoden. 

Lopullinen diagnoosi tuli, kun Ben-Markus oli 45-vuotias. 

– Arvasin, että jotakin on pielessä, mutta kyllä se järkytyksenä tuli. 

Tieto oli helpottava, mutta myös masentava. Diagnoosi oli kova paikka myös Ben-Markuksen vaimolle ja parin viidelle lapselle, joista nuorin oli alle kouluikäinen.

”Sanoin, että älä nyt murehdi, poikasi on kerrankin 20 vuotta edellä aikaansa!”

Edellä aikaansa

Samana päivänä, kun Ben-Markus sai diagnoosin, hän meni kertomaan uutiset kahdeksankymppiselle äidilleen. 

– Sanoin, että älä nyt murehdi, poikasi on kerrankin 20 vuotta edellä aikaansa!

Nykyään Ben-Markus ajattelee, että Alzheimer on ainakin helpompi sairaus kuin raju syöpä. Taudin kanssa on välillä vaikeaa, mutta sellaista ei Ben-Markuksen mielestä kannata harmitella, mistä ei pääse eroon. 

Arjessa sairaudesta on kaikenlaista pientä harmia. Esimerkiksi kerran Ben-Markus aikoi juoda maitolasillisen, mutta kaatoikin lasin sijasta maidon viemäriin. Vasta kun maitolitran viimeiset tipat putoilivat tiskialtaaseen, tuli mieleen, että mitähän olen tekemässä. 

– Nimien muistaminen on vaikeaa, samoin vuosilukujen hahmottaminen. Paremmin tosin muistan taaksepäin kuin eteen, Ben-Markus kertoo.

– Totta kai se turhauttaa, mutta nämä ovat kuitenkin pieniä asioita. 

Nykyään kotona on liesivahti, ja kahvinkeitin on mallia, joka menee itsestään pois päältä tiputettuaan tietyn määrän kahvia suoraan termospulloon. 

16 tunnin työpäivät vaihtuivat sohvalla istumiseen

Ben-Markus on aina ollut kova tekemään töitä. Hänen vanhemmillaan oli aikanaan oma yritys, ja Ben-Markus hoiti jo kahdeksanvuotiaana pieniä työtehtäviä iltapäivisin ennen läksyjen tekoa.

Isona hänestä tuli sisustaja. Niin arkkitehtitoimiston leivissä kuin omassa yrityksessäkin päivät venyivät helposti 12–16-tuntisiksi. Diagnoosin saadessaan Ben-Markus oli uransa huipulla.

– Oli selvä homma, että menen eläkkeelle. Olisi tehnyt mieli tehdä töitä vielä, mutta se kariutui. 

Sairaus on herpaannuttanut Ben-Markuksen keskittymis- ja aloitekykyä merkittävästi. Joinain päivinä tuntuu, että kone ei kerta kaikkiaan käynnisty ja mihinkään ei pysty ryhtymään.  

– Sillä ei onneksi ole mitään väliä. Jos ei lähde, niin sinä päivänä en tee mitään.

Joka aamu Ben-Markus kuitenkin herää kuuden aikoihin, kun vaimo nousee töihin lähteäkseen. Aamutoimien lomassa hän kuuntelee Aki Linnanahdetta sekä Minna Kuukkaa radio Novalta. 

Joskus koko päivä menee keittiön sohvalla istuen ja radiota kuunnellen. 

Muistisairas kyttää toista

Ben-Markus asuu pienessä Kemiönsaaren kunnassa.

– Siitä olen kiitollinen, että täällä on aina joku, joka tulee käymään tai soittaa, hän sanoo.

”Huomasin, ketkä ovat ystäviä ja ketkä eivät. Se karsi aika ison joukon pois, mutta ei harmita.”

Naapurissa asuu toinen muistisairas, hänkin vasta 58-vuotias. Ben-Markus ja naapuri ”kyttäävät” vuoroin toisiaan, käyvät juttelemassa. 

Muutenkin naapurusto on mukava. Ben-Markus toimii joutessaan eräänlaisena apulaistalkkarina, käy poraamassa naapureille hyllyä seinille ja rasvaamassa lukot. 

Vaikka naapurit pitävät yhtä, kaveripiiriä sairastuminen karsi. 

– Huomasin, ketkä ovat ystäviä ja ketkä eivät. Se karsi aika ison joukon pois, mutta ei harmita.

Vaikea ennustaa

Kuten useimmat pitkäaikaissairaat, Ben-Markus on saanut osansa byrokratiasta. Sairaseläkkeelle pääseminen vaati kuukausikaupalla odottelua ja kymmeniä lausuntoja. Avun saaminen kunnalta oli vaikeaa, koska nelikymppinen muistisairas oli uusi juttu myös kunnalle. 

Työelämän lisäksi Ben-Markus joutui luopumaan ajokortista. 

– Se oli vaikeaa ensimmäisen vuoden, kun maaseudulla asutaan. 

Kotoa keskustaan on 13,5 kilometriä, ja Ben-Markus ei tasapainohäiriöidensä takia saa kävellä yli sataa metriä yksin. Nykyään hänellä on joka kuukausi käytettävissään yhdeksän edestakaista matkaa keskustaan tai naapurikuntaan Saloon.

Vertaistuen löytäminen ei sekään ole ollut ihan helppoa, koska melkein kaikki Alzheimeria sairastavat ovat 20–40 vuotta vanhempia kuin Ben-Markus. Muistiliiton tapaamisissa ja kursseilla hän on aina porukan nuorin. Yli 85-vuotiaista 15–20 prosentilla on Alzheimer, mutta työikäisillä sairaus on harvinainen.

Alzheimerin taudin kaikkia syntysyitä ei tiedetä, eikä taudin kulkua osata kovin hyvin ennustaa. Tauti voi pysyä vuosia samassa vaiheessa tai pahentua yhtäkkiä. Ben-Markus arvelee, että hänen aivoinfarktinsa antoivat vauhtia sairaudelle, joka olisi muuten ehkä puhjennut myöhemmin. 

Nyt Ben-Markus syö taudin etenemistä hidastavaa jarrulääkettä sekä muistilääkettä. Tasapainohäiriöitä on edelleen, mutta vapina on lääkkeiden ansiosta lakannut. Jarrulääkityskin vaikuttaa toimivan.

Voi myös hyvin olla, että Ben-Markuksen elinaikana saadaan kehitettyä uusia, yhä tehokkaampia lääkkeitä Alzheimeriin.

– Varrotaan nyt ja katsotaan, mitä tapahtuu. Olen päättänyt pistää hanttiin tosi kovasti ja elää ainakin 150-vuotiaaksi.

Juontaja Anni Hautala teki uuden aluevaltauksen – nyt hän on myös ruokakirjailija.

Anni Hautalan Ruokakirjaa juhlisti eilen iso joukko suosikkijuontajan läheisiä. Annin avopuoliso, stand up -koomikko Niko Kivelä kertoo, että he maistoivat koko uusioperheeseen voimin kirjan kehittelyvaiheessa kaikki sen reseptit.

– Olen hirvittävän ylpeä Annista. Luin yöllä kirjan kannesta kanteen. Nauroin myös monessa kohtaa, koska tekstit olivat niin Annin kuuloisia. Arvostan Annin aitoutta ja luottoa itseensä.

”Haluaisin, että kaikki ovat aina hyvällä tuulella, mikä on tietenkin mahdottomuus.”

 Anni tekee suurimman osan perheen ruuista.

– Hän on todella otettu, jos laitan kotona ruokaa. Minä taas yritän koko ajan naurattaa perhettä, se on rankinta minun kanssani elämisessä. Haluaisin, että kaikki ovat aina hyvällä tuulella, mikä on tietenkin mahdottomuus, kovalla tahdilla stand up -keikkoja tekevä Niko sanoo.

Viime vuodet useita tv-ohjelmia juontanut Anni pitää puolestaan kevään taukoa tv-töistä ja keskittyy Aamulypsyn juontamiseen sekä perheeseen.

– Haaveilen, että voisin sitten tehdä viikonloppuisin enemmän fine dining -ruokia perheelle. Aika usein kiireessä päädyn siihen jauhelihakastikkeeseen, jota kaikki syövät mielellään.

”Pelkään, että iskeekö minuun festarimasennus, kun kukaan ei ole koko ajan meikkaamassa minua kuvauskuntoon.”

Ensi viikolla nähtävä Idolsin finaalijakso on Annin viimeinen tv-työ hetkeen.

– Odotan innolla, että kaikki ylimääräiset työt jäävät hetkeksi pois. Toisaalta pelkään, että iskeekö minuun festarimasennus, kun kukaan ei ole koko ajan meikkaamassa minua kuvauskuntoon.

 Niko ja Anni eivät juuri ole kommentoineet aikaisemmin yhteiselämäänsä. Avoliitossa asuva pari ei ole kihloissa.

– Se on varmaan aika paljon minusta kiinni, ei ole nytkään sormusta taskussa, Niko virnisti.