Muista juosta omaan tahtiin. Kuva: Colourbox
Muista juosta omaan tahtiin. Kuva: Colourbox

Juoksu on trendikästä, kyllä kyllä. Miten siitä saisi vielä mahdollisimman miellyttävää? Lue 9 neuvoa.

1 Hommaa hyvät kengät

Satsaa juoksutossuihin. Kengän tulee olla napakka ja istua hyvin jalkaan. Jätä pisimmän varpaan kohdalle noin sentti tilaa. Iskunvaimennus on tärkein kantapäässä, sillä valtaosalla juoksijoista kantapää osuu maahan ensimmäisenä.

2 Pue kevyt asu

Älä pue liikaa päälle. Lämpimällä säällä puoli- tai kokotrikoot ovat hyvä juoksuvaate. Tue rinnat napakalla topilla tai urheiluliiveillä.

3 Aloita hitaasti

Tee puolen tunnin lenkki kolmesti viikossa. Vuorottele juoksua ja kävelyä parin minuutin pätkissä. Juokse ryhdikkäästi, leuka ylhäällä ja kädet 90 asteen kulmassa. Lisää pitkä kävelylenkki osaksi treeniä.

4 Aseta tavoite

Tavoite motivoi treenaamaan säännöllisesti. Vältä liian kovia tavoitteita, pyri sen sijaan tekemään juoksusta viikkorytmiin kuuluva rutiini. Muista myös levätä riittävästi.

5 Lisää voimaa

Liitä harjoitteluun punttisalitreeni kerran viikossa. Vahvista etenkin pakaralihaksia, takareisiä sekä vatsaa ja alaselkää. Spinning ja pilates sopivat oheisharjoitteluksi.

6 Syö oikein

Ennen lenkkiä on hyvä olla syömättä 1,5–2 tuntia. Nestettä tulee nauttia 0,5 litraa ennen ja jälkeen lenkin. Pitkälle lenkille voi ottaa juomista mukaan.

7 Juokse kunnon maastossa

Jos nivelet kestävät, juosta voi vaikka asfaltilla. Aloittelijan kannattaa startata tasaiselta ja pehmeältä alustalta, kuten pururadalta. Kova alusta saattaa aiheuttaa kipua jaloissa.

8 Pidä oma tahti

Aloita rauhallisesti, lenkki ei ole kilpajuoksua! Juostessa pitää pystyä puhumaan. Jos mahdollista käytä sykemittaria. Muista myös, ettei väsyneenä juokseminen kehitä kuntoa.

9 Venyttele

Palautusvenyttely tehdään heti lenkin jälkeen ja pidempi venyttely illalla tai seuraavana päivänä. Venytelty lihas kehittyy paremmin ja loukkaantumisriski vähenee. Myös palautuminen on nopeampaa.

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen. 

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?