Hiivatulehdusta kannattaa ehkäistä kotikonstein. Kuva: Colourbox
Hiivatulehdusta kannattaa ehkäistä kotikonstein. Kuva: Colourbox

Hiivasieni on monen naisen kiusallinen vaiva. Gynekologi neuvoo, kuinka tulehduksen saa kuriin.  

Miten tunnistan hiivasienitulehduksen?

Tyypillinen oire on kova kutina alapäässä, joskus myös kirvely. Hiivasienitulehdus on hyvin yleinen tauti, joten jos kutina vaivaa, syynä on todennäköisimmin juuri hiiva.

Kutina, virtsaputken kirvely ja kuume voivat tosin viitata myös klamydiaan, joka saattaa olla oireetonkin. Lisäksi kutina voi liittyä ulkosynnytinalueen ihotautiin.

Tarttuuko tulehdus?

Hiiva ei yleensä tartu. Oletetaan, ettei se voi tarttua esimerkiksi yleisessä saunassa tai uimahallissa. Kaikilla naisilla on hiivasientä emättimen limakalvoilla. Tietyissä olosuhteissa se kasvaa liikaa ja kropan tasapainotila järkkyy, mistä aiheutuu kutinaa.

Mistä hiivakierre oikein johtuu?

Oikea ruokavalio on hiivan ehkäisyssä valtavan tärkeä asia. Vaaleaa leipää ja karkkia ei kannata syödä liikaa, sillä valkoinen vehnä ja sokeri altistavat elimistön tasapainohäiriölle.

Tulehduksen voivat laukaista myös antibiootit, diabetes tai raskaus. Lisäksi yhdyntä saattaa aiheuttaa hiivaoireilua. Seksi on kova, mekaaninen rasitus limakalvoille.

Milloin hiivavaivan takia kannattaa mennä lääkäriin?

Jos apteekista ilman reseptiä saatavat itsehoitolääkkeet eivät tehoa tai ongelma on toistuva, kannattaa käydä lääkärillä. Satunnainen tulehdus ei välttämättä vaadi lääkärikäyntiä.

Kumpi on tehokkaampi: reseptillä saatava, suun kautta nieltävä lääke vai alapäähän laitettava puikko?

Suun kautta otettava kapseli on usein tehokkain, mutta muillakin lääkkeillä paranee.

Mitkä ovat kotikonstit hoitoon? Onko karpalo-mehun juomisesta hyötyä?

Karpalo- ja puolukkamehut auttavat virtsatietulehduksiin. Ne ovat kyllä ylipäätään terveellisiä, joten niitä kannattaa juoda.

Hyviä kotikonsteja ovat apteekista ilman reseptiä saatavat lääkepuikot ja maitohappobakteeripuikot, jotka pyrkivät palauttamaan emättimen oikean pH:n ja bakteerikannan. Emättimeen laitettavien c-vitamiinitablettien idea taas on palauttaa oikea happamuus. Hiivatulehduksen aikana kannattaa syödä maitohappobakteereja.

Vaikuttaako pikkarien malli tulehdusriskiin?

Kireät alushousut ja pikkuhousunsuojat ovat molemmat pannaan julistettuja! Pikkuhousunsuojia ei kannata käyttää joka päivä, vaan satunnaisesti. Juhlissa voi käyttää stringejä, mutta ei ehkä arkena. Luonnonmateriaalit alusvaatteissa ovat parhaita.

Kysymyksiin vastasi gynekologi Tiina Ramsay

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen. 

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?