Muusikko Pelle Miljoona kuljettaa suksia mukanaan keikkabussissa.

Pelle Miljoona ja hiihtäminen kuulostaa äkkiseltään yhtä oudolta yhdistelmältä kuin kaurapuuro ja kookosmaito, mutta niin se vain on: mies on intohimoinen hiihtäjä. Vaikka Pelle viettää usein ydintalvet lämpöisissä maissa kaukana Suomesta, hän palaa takaisin viimeistään kevättalven hiihtohangille.

Jos lunta vain riittää, mies suuntaa kotikulmiltaan Helsingin Kalliosta raitiovaunulla laduille.

– Kolmosen sporalla Keskuspuiston reunalle, ja siitä Paloheinän laduille. Lenkkiä kertyy noin parikymmentä kilsaa, Pelle kertoo perusreittinsä.

Vaikka hiihtämisen yhteydessä puhutaan aina kilometreistä, mitattu matka ei ole Pellelle lajissa se juttu. Hän ei ole niitä miehiä, joiden hiihtolenkeistä jää jälki siisteihin excel-taulukoihin.

– Liikunta on minulle ensisijaisesti henkinen kokemus. Kun menee kauniina talvipäivänä lumiseen metsään hiihtämään, se on meditatiivista. Metsässä asuu zen.

Punkkarikin voi hiihtää

Suksilla lykkiminen on Pellen mielestä erinomaista, koska sitä voi tehdä juuri silloin kun itselle sopii.

– En halua ottaa paineita aikatauluista. En myöskään diggaa sosiaalisesta urheilusta, vaan mieluiten hiihdän ja kuntoilen yksin. Tulee hyvä fiilis, kun voin kelata rauhassa omia juttuja.

Hiihtäminen on myös monipuolista liikuntaa, jossa kaikki kehon lihakset laitetaan töihin.

– Liikunta lisää paitsi ruumiillista kuntoa myös henkistä kestävyyttä. Niin kuin paras frendini Obama sanoo: yes, we can! Laji sopii kaikille. Jopa punkkari voi hiihtää ja olla uskottava, Pelle sanoo virnistäen.

Uskottavuus ei myöskään ole kiinni uusimmista vermeistä. Pelle pistelee menemään perinteisellä tyylillä verkkatakissa, rastapipossa ja 80-luvulla hankituilla suksilla. Ja hyvin luistaa.

– Musta on vähän outoa, että metsään mennessä pitäisi olla kahden tonnin vehkeet. Kuka siellä katselee, jänis vai?

Apatian välttämiseksi

Pelle on lähes aina harrastanut säännöllistä liikuntaa taiteilija-elämän vastapainoksi. Lapsuudessa hiihto oli tapa, jolla taitettiin koulumatkat.

– Asuin lapsuuteni Haminassa, missä mentiin talvisin kouluun aina hiihtäen. Hiihtämiseen liittyy mystisiä kokemuksia, koska pimeään metsään piti lähteä seitsemältä aamulla. Koko ajan oli pieni jännitys, että entä jos sinne eksyy. Mielikuvitus siinä ainakin kehittyi.

Muusikko-kirjailijalle fyysisestä kunnosta huolehtiminen on tärkeää. Erityisesti viime vuosina, viidenkympin rajapyykin jälkeen, liikunnan merkitys on kasvanut.

– Mä oon vanha ukko. Jos haluaa vielä rokata, pitää olla kuntoa. Nykyisin kroppa ei palaudu niin nopeasti kuin ennen, ja kestää kauemmin, että lihakset lämpenevät. Olen kuin vanha diesel: aluksi se yskii, mutta kun se pääsee liikkeelle, sitä ei pysäytä mikään.

Kesäisin ja ulkomailla asustellessaan Pelle käy juoksulenkeillä. Joogaa hän on taivutellut säännöllisesti jo 70-luvulta saakka. Talvisin sukset kulkevat mukana keikkabussissa.

Pellen mielestä hiihtäminen ja liikunta ylipäätään on oiva lääke kaamosmasennusta ja ahdistusta vastaan.

– En tarkoita, että kaikille ahdistuneille pitäisi lykätä sukset jalkaan. Mutta jos jää tuleen makaamaan, se on one way street. Pitää yrittää välttää apatiaa. Kun tekee kehollaan, pää voi paremmin.

Pellen vinkki: ”Hiihtäminen ei ole vaikeaa. Jos osaat kävellä, osaat hiihtää. Hörppää lenkin päälle kuumaa mehua!”

Miten suksille?

  • Hiihto kehittää sekä aerobista kestävyyttä että lihaskuntoa. Jalkojen, käsivarsien ja selän suuret lihasryhmät saavat monipuolista harjoitusta. Se on myös lempeämpää nivelille kuin esimerkiksi juoksu.
  • Hiihtäminen on noussut 2000-luvulla trendilajiksi perinteisten arvojen, yhdessä harrastamisen ja aikatauluttomuuden vuoksi. Nyt latuja kansoittavat erityisesti lajista uudestaan innostuneet 30–40-vuotiaat naiset.
  • Aikuisillekin järjestetään maastohiihtokursseja, joilla opetellaan hiihtotekniikkaa, voitelua ja tehdään erilaisia harjoituksia. Hiihtokursseja voi kysellä Suomen Ladusta (www.suomenlatu.fi), hiihtokeskuksista ja urheiluopistoilta.
  • Lunta odotellessa voi hiihtää sisähalleissa, joita on Suomessa muutamia, muun muassa Helsingin Kivikossa, Vuokatissa, Leppävirralla ja Uudessakaupungissa. Yksi hiihtokerta maksaa noin 10–15 euroa.
  • Ajankohtaisen latutilanteen voi tarkistaa osoitteesta www.hiihtonetti.fi.

Voitelu ei kiinnosta?
Kysy kaupasta pitopohjasuksia, joita ei tarvitse voidella ja
jotka toimivat joka kelillä. Sellaisia valmistaa esimerkiksi Karhu.

Oletko aamuisin kuin pandakarhu ja liian väsynyt noustaksesi ylös? Taikasana on ikigai. Kuva: Shutterstock
Oletko aamuisin kuin pandakarhu ja liian väsynyt noustaksesi ylös? Taikasana on ikigai. Kuva: Shutterstock

Kuinka vaikeaa se herääminen oikeasti onkaan? Onko herätyskellon välttelemisen takana sittenkin vain tekosyitä?

Hygge, lagom ja suomalainen sisu ovat olleet viime vuosina kovassa nosteessa. Mutta kuinka moni tuntee ikigain, tuon japanilaisten hyvinvointitekniikan?

Ikigai on Japanissa vanha käsite, jonka laaja tulkinta on ”elämän tarkoitus”. Kaikki eivät välttämättä tiedä tähän suureen kysymykseen vastausta, joten ei hätää. Ikigain yksi ja useimmin käytetty merkitys tarkoittaa syytä, jonka vuoksi herätä aamulla.

Sen mukaan jokaisen kannattaisi tehdä aamuisin ensimmäiseksi niitä asioita, jotka piristävät – jos ylipäätään haluaa tulla aamuihmiseksi, kirjoittaa Well+Good-sivusto.

Well+Good kertoo uudesta kirjasta, Awakening Your Ikigai (suom. Löydä oma ikigai, 2018, ei vielä ilmestynyt), jossa aivotutkija Ken Mogi jakaa vinkkejään ikigain löytämiseksi.

Kirjailija Mogin mukaan kolme aamurutiinia ovat erityisen tärkeitä: liikunta, ruokailu ja yhdessäolo. Aluksi pelkästään niihin keskittymällä voi lisätä runsaasti aamuenergisyyttään. Vielä parempi on, jos löytää tai on jo löytänyt sen oman intohimonsa, joka antaa syyn herätä iloisena jokaiseen aamuun.

Ehkäpä aamiaisen äärellä tai hyvän ystävän seurassa putkahtaa esiin todellinen elämän tarkoitus. Olipa se sitten vaikkapa pullan leipomista, valokuvaamista tai joogan opettamista.  

1. Lähde liikkeelle hiljalleen 

Kaikki eivät ole aamutreenaajia, mutta totuus on, että yöunien jälkeen kannattaisi liikkua edes vähän – ja tehdä se mahdollisimman miellyttävästi.

Parikin minuuttia riittää, olipa se sitten aamujoogaa tai muuta venyttelyä. Koiranulkoilutuslenkille voi ottaa buusteriksi lempimusiikkia tai hampaita harjatessa voi tanssia suosikkihittien tahtiin. Pääasia on, että tekee jotain, joka miellyttää ja saa koko kropan iloiseksi!


2. Kata lempiruokasi esiin

Aamiainen. Se on päivän tärkein asia, ja tämä tieto on varmasti levinnyt kaikille. Mutta ikigain mukaan aamiaisesta pitäisi tehdä myös nautinnollinen hetki. Herkullisen aamiaisen jälkeen päivä näyttää niin paljon paremmalta.

Kun jääkaapissa odottaa herkullinen lounassalaatti, voi se pelastaa pitkän päivän. Mogi sanoo, että tuo sama liike kannattaisi tehdä aamupalallakin:

– Oletpa sitten missä päin maailmaa tahansa ja teet suosikkiasioistasi (esimerkiksi kahvista ja suklaasta) tavan, jota noudatat heti herättyäsi, dopamiinia vapautuu aivoissasi, Mogi kertoo.

Dopamiini puolestaan vahvistaa aktiivisuutta ja toimii tavallaan aivojen palkitsemisjärjestelmän hallitsijana. Tätä voi ajatella myös eräänlaisena Pavlovin aamukokeena, jossa ihminen oppii, että herätyskello tarkoittaa palkkiota – vaikkapa sitten sitä suklaata ja kahvia.

3. Kontaktoi rakkaimmat ensin

Ikigai ei ole yksin sisäiseen nautintoon keskittyvää. Sosiaalisilla suhteilla on suuri vaikutus jopa aamuvirkkuuteen. Moni ehtii tapaamaan ystäviään parhaiten viikonloppuna, mutta mitäpä jos yhteisen aamiaisen sopisikin keskelle viikkoa? Varhainen tapaaminen ystävän kanssa piristää suuresti mieltä ja auttaa heräämään taatusti energisenä!

Tai mikä estää sopimasta vaikkapa treenitreffejä, jos aika ei riitä aamiaisella istumiseen?

Hätätapauksessa viestittely ystävän kanssa ensimmäiseksi heräämisen jälkeen tuo hyvää mieltä ja auttaa sängystä nousemiseen – ainakin paremmin kuin sosiaalisen median selaaminen.

Kuulostaako siltä, että näiden helppojen vinkkien jälkeen pitää enää vain keksiä tekosyitä, miksi aamuvirkkuus ei ole oma juttu?

Hellin Urpilainen vetää harrastuksenaan jumppa-, hiihto- ja kävelyryhmiä. Kuva: Hellin Urpilaisen albumi
Hellin Urpilainen vetää harrastuksenaan jumppa-, hiihto- ja kävelyryhmiä. Kuva: Hellin Urpilaisen albumi

Me Naisten Mimmit liikkuu! -liikuntahaasteeseen osallistuva Hellin Urpilainen liikkuu viitenä päivänä viikossa ja vetää omia liikuntakerhoja.

Liikunta on ollut aina Kinnulassa asuvalle Hellin Urpilaiselle elämäntapa. 

– Liikunta on lapsesta asti tuntunut omalta jutulta. Kävin keskikoulun viiden kilometrin päässä kotoa, joten olen aina joutunut liikkumaan pyörällä ja potkurilla, Hellin kertoo.

Nyt aikuisena Hellin liikkuu viitenä päivänä viikossa. Viikko alkaa maanantaiaamuna kahdeksalta oman kävelyporukan kanssa tehtävällä lenkillä. Vakituinen kävelyporukka on kerätty ystävistä ja oman kylän ihmisistä.

– Maanantaista perjantaihin lähden keräämäni porukan kanssa lenkille joka aamu. Kävelemme kuusi tai seitsemän kilometriä. Jos on parikymmentä astetta pakkasta, emme lähde lenkille. Mutta sade ei saa olla esteenä.

Ensi viikolla 81 vuotta täyttävä Hellin on vetänyt 29 vuoden ajan myös omaa jumpparyhmää.

– Se on minulle harrastus. Työskentelin kunnan kirjanpitäjänä, enkä ole ammattimainen jumpanvetäjä. Se on vain hauskaa!

"Olen aina joutunut liikkumaan pyörällä ja potkurilla."

Aluksi jumppaa pidettiin kyläkoululla, mutta kun koulu lakkautettiin vuonna 1992, Hellin alkoi pitää jumppaa kotonaan.

– Minulla aika iso olohuone ja paljon jumppavälineitä, kahvakuulia ja muita. Laitamme huonekalut nurkkaan ja alamme jumpata, Hellin kertoo.

– Teemme alkulämmittelyn kepeillä ja omalla keholla. Sen jälkeen teemme liikkeitä kahvakuulien ja pallojen avulla. Lopuksi venyttelemme, juomme kahvit ja keskustelemme asioista, Hellin kertoo.

Jumppaporukka on pysynyt pitkälti samana lähes 30 vuotta.

– Enemmänkin olisi tulijoita, mutta kotini tilat eivät anna periksi.  

Liikunta on parasta porukassa

Oman jumpparyhmän lisäksi Hellin käy tiistaisin vesijuoksussa, keskiviikkoisin sportmix-tunnilla ja torstaisin kuntosalilla.

– Talvella vielä hiihdän. Olen harrastanut myös kuntonyrkkeilyä ja zumbaa, mutta niitä ei tällä hetkellä järjestetä kylällämme.

Huhtikuussa Hellin suuntaa viikoksi hiihtoreissulle Ylläkselle. Hellin kokoama hiihtoporukka lähtee hiihtomatkalle jo 43. kerran.

–  Tulin ryhmään mieheni kanssa vuonna 1974. Alkuperäisestä porukasta meitä on jäljellä enää neljä kappaletta. Jossain vaiheessa minusta tuli vetäjä, Hellin muistelee.

– Olen saanut liikunnasta kuntoa ja mielihyvää. Jos en liikkuisi, liikuntakyky varmaan menisi tai voisi olla sairauksia. Nyt olen onneksi säästynyt niiltä.

Liikuntakipinää etsimässä

Hellin rohkaisee kaikkia löytämään liikunnan ilon. Toimiva tapa liikuntakipinää etsivälle on juurikin kaveriporukan tuki. Myös siksi Hellin halusi liittyä Me Naisten ilmaiseen Mimmit liikkuu! -liikuntaryhmään Facebookissa. 

–  On ihmisiä, joita pitää vähän nykäistä liikkumaan. Sellaisen ihmisen kannattaa koota kaveriporukka ja liikkua yhdessä. Toivon, että kaikki liikkuisivat omaksi hyväkseen ja ilokseen.

Hellin ei osaa sanoa, mikä hänen pirteän elämänasenteen taustalla on.

– En ole mikään ihme-ihminen. Kaikilla on mahdollisuus tähän, jos vaan on terve. Olen vain tällainen. Liikunnalla on varmasti paljon tekemistä iloisuuden kanssa. Lisäksi teen paljon käsitöitä ja olen käynyt kuorossa vuodesta 1955.

Liikunnan ilo on tarttunut myös Hellenin kolmeen lapseen ja kahdeksaan lapsenlapseen.

– Nuorin tyttö on juossut maratonin. Lapseni ovat ottaneet esimerkkiä minusta, Hellin naurahtaa.

Hän kannustaa kaikenikäisiä liikkumaan. Maratonia ei tarvitse juosta, kunhan liikkuu edes vähän.

– Tein itse aikoinaan päätetyötä ja tiedän, että työpäivän jälkeen jäsenillä on tehtävä jotain muuta kuin istuttava koneen ääressä.