Muusikko Pelle Miljoona kuljettaa suksia mukanaan keikkabussissa.

Pelle Miljoona ja hiihtäminen kuulostaa äkkiseltään yhtä oudolta yhdistelmältä kuin kaurapuuro ja kookosmaito, mutta niin se vain on: mies on intohimoinen hiihtäjä. Vaikka Pelle viettää usein ydintalvet lämpöisissä maissa kaukana Suomesta, hän palaa takaisin viimeistään kevättalven hiihtohangille.

Jos lunta vain riittää, mies suuntaa kotikulmiltaan Helsingin Kalliosta raitiovaunulla laduille.

– Kolmosen sporalla Keskuspuiston reunalle, ja siitä Paloheinän laduille. Lenkkiä kertyy noin parikymmentä kilsaa, Pelle kertoo perusreittinsä.

Vaikka hiihtämisen yhteydessä puhutaan aina kilometreistä, mitattu matka ei ole Pellelle lajissa se juttu. Hän ei ole niitä miehiä, joiden hiihtolenkeistä jää jälki siisteihin excel-taulukoihin.

– Liikunta on minulle ensisijaisesti henkinen kokemus. Kun menee kauniina talvipäivänä lumiseen metsään hiihtämään, se on meditatiivista. Metsässä asuu zen.

Punkkarikin voi hiihtää

Suksilla lykkiminen on Pellen mielestä erinomaista, koska sitä voi tehdä juuri silloin kun itselle sopii.

– En halua ottaa paineita aikatauluista. En myöskään diggaa sosiaalisesta urheilusta, vaan mieluiten hiihdän ja kuntoilen yksin. Tulee hyvä fiilis, kun voin kelata rauhassa omia juttuja.

Hiihtäminen on myös monipuolista liikuntaa, jossa kaikki kehon lihakset laitetaan töihin.

– Liikunta lisää paitsi ruumiillista kuntoa myös henkistä kestävyyttä. Niin kuin paras frendini Obama sanoo: yes, we can! Laji sopii kaikille. Jopa punkkari voi hiihtää ja olla uskottava, Pelle sanoo virnistäen.

Uskottavuus ei myöskään ole kiinni uusimmista vermeistä. Pelle pistelee menemään perinteisellä tyylillä verkkatakissa, rastapipossa ja 80-luvulla hankituilla suksilla. Ja hyvin luistaa.

– Musta on vähän outoa, että metsään mennessä pitäisi olla kahden tonnin vehkeet. Kuka siellä katselee, jänis vai?

Apatian välttämiseksi

Pelle on lähes aina harrastanut säännöllistä liikuntaa taiteilija-elämän vastapainoksi. Lapsuudessa hiihto oli tapa, jolla taitettiin koulumatkat.

– Asuin lapsuuteni Haminassa, missä mentiin talvisin kouluun aina hiihtäen. Hiihtämiseen liittyy mystisiä kokemuksia, koska pimeään metsään piti lähteä seitsemältä aamulla. Koko ajan oli pieni jännitys, että entä jos sinne eksyy. Mielikuvitus siinä ainakin kehittyi.

Muusikko-kirjailijalle fyysisestä kunnosta huolehtiminen on tärkeää. Erityisesti viime vuosina, viidenkympin rajapyykin jälkeen, liikunnan merkitys on kasvanut.

– Mä oon vanha ukko. Jos haluaa vielä rokata, pitää olla kuntoa. Nykyisin kroppa ei palaudu niin nopeasti kuin ennen, ja kestää kauemmin, että lihakset lämpenevät. Olen kuin vanha diesel: aluksi se yskii, mutta kun se pääsee liikkeelle, sitä ei pysäytä mikään.

Kesäisin ja ulkomailla asustellessaan Pelle käy juoksulenkeillä. Joogaa hän on taivutellut säännöllisesti jo 70-luvulta saakka. Talvisin sukset kulkevat mukana keikkabussissa.

Pellen mielestä hiihtäminen ja liikunta ylipäätään on oiva lääke kaamosmasennusta ja ahdistusta vastaan.

– En tarkoita, että kaikille ahdistuneille pitäisi lykätä sukset jalkaan. Mutta jos jää tuleen makaamaan, se on one way street. Pitää yrittää välttää apatiaa. Kun tekee kehollaan, pää voi paremmin.

Pellen vinkki: ”Hiihtäminen ei ole vaikeaa. Jos osaat kävellä, osaat hiihtää. Hörppää lenkin päälle kuumaa mehua!”

Miten suksille?

 • Hiihto kehittää sekä aerobista kestävyyttä että lihaskuntoa. Jalkojen, käsivarsien ja selän suuret lihasryhmät saavat monipuolista harjoitusta. Se on myös lempeämpää nivelille kuin esimerkiksi juoksu.
 • Hiihtäminen on noussut 2000-luvulla trendilajiksi perinteisten arvojen, yhdessä harrastamisen ja aikatauluttomuuden vuoksi. Nyt latuja kansoittavat erityisesti lajista uudestaan innostuneet 30–40-vuotiaat naiset.
 • Aikuisillekin järjestetään maastohiihtokursseja, joilla opetellaan hiihtotekniikkaa, voitelua ja tehdään erilaisia harjoituksia. Hiihtokursseja voi kysellä Suomen Ladusta (www.suomenlatu.fi), hiihtokeskuksista ja urheiluopistoilta.
 • Lunta odotellessa voi hiihtää sisähalleissa, joita on Suomessa muutamia, muun muassa Helsingin Kivikossa, Vuokatissa, Leppävirralla ja Uudessakaupungissa. Yksi hiihtokerta maksaa noin 10–15 euroa.
 • Ajankohtaisen latutilanteen voi tarkistaa osoitteesta www.hiihtonetti.fi.

Voitelu ei kiinnosta?
Kysy kaupasta pitopohjasuksia, joita ei tarvitse voidella ja
jotka toimivat joka kelillä. Sellaisia valmistaa esimerkiksi Karhu.

Viiden liikkeen kuntopriiri on loistava treeni koko keholle.

Ei aikaa. Ei rahaa. Ei jumppavälineitä. Ei salijäsenyyttä. Nämä selittelyt ovat nyt turhia, sillä personal trainer Nana Heikkilä on suunnitellut kotijumpan, johon tarvitsee vain oman kehonsa ja 20 minuuttia aikaa.

Treeni sopii hyvin myös aloittelijalle.

– Jos aikasi on kortilla, voit jakaa treenin kahteen osaan. Tee yksi kierros liikkeitä ennen aamusuihkua, niin aineenvaihdunta herää ja tehostuu. Toisen kierroksen voit tehdä illalla töiden jälkeen, Nana Heikkilä vinkkaa.

Katso videolta, miten liikkeet tehdään oikein. Treeni sopii hyvin kaikille, myös aloittelijalle.

 1. Levyä kyykky + sivutaivutus
 2. Punnerrus kontallaan
 3. Lantion nosto
 4. Jalkojen dippaus vuorotellen
 5. Selän ojennus + lapaveto

Vinkki!

Tee kuntopiiri 2–3 kertaa viikossa. Säännöllisellä treenillä saat tuloksia jo parissa kuussa terveelliseen ruokavalioon yhdistettynä. 3–4 treenikerralla rasvat palavat varmasti!

Kokosimme kahdeksan tapaa treenata tehokkaasti seinän avulla.

Kehonpainotreeni on sekä trendikästä että tehokasta. Joskus lattialla kieriminen voi kuitenkin kyllästyttää tai mielikuvitus lyödä tyhjää. Treeniliikkeitä olisi kuitenkin hyvä silloin tällöin vaihtaa, harjoitteli sitten kuntosalilaitteilla tai oman kehon painolla. 

Vaihtelua ja tarpeen mukaan joko lisätehoa tai helpotusta treeniin voi tuoda seinä. Eikä nyt puhuta mistään erityisestä kiipeily- tai treeniseinästä, vaan ihan mistä tahansa tavallisesta seinästä kotona tai muussa kuntoilupaikassa. 

Kokosimme kahdeksan tapaa hyödyntää seinää kehonpainoharjoittelussa.

 1. Istahda ilmaan. Selkä seinää vasten tyhjän päällä istuminen on seinän avulla tehtävän kehonpainotreenin klassikko, jolla saa takuuvarmasti reisilihakset polttelemaan. Tarkista tekniikka HIIT-treenin ohjeista ja kokeile, kuinka kauan jaksat istua. 
 2. Lankuta seinää vasten. Aina hyödyllinen lankutus saa uutta haastetta, kun jalat nostetaan seinälle. Kylkiä vahvistava sivulankku sopii erityisen hyvin jalat seinällä tehtäväksi. 
  Lisää vaihtelua ja haastetta seinällä tehtävään lankkuun saa irrottamalla toisen jalan seinästä.
 3. Vuorikiipeile. Tehokas vuorikiipeilijä-liike vie nopeasti mehut kovemmastakin treenaajasta, varsinkin, jos jalat nostaa seinälle. Katso videolta, miten liike tehdään seinää vasten.
 4. Mene kulmaksi. Käsilläseisonta lantio 90 asteen kulmassa ei vaadi yhtä paljon taitoja kuin varsinainen käsilläseisonta, mutta kova treeni on silti taattu. Liike tehdään asettamalla jalkapohjat seinää vasten ja kädet sopivan kauas seinästä niin, että lantio on 90 asteen kulmassa. Jalat, kädet ja selkä on tarkoitus pitää mahdollisimman suorina. 
 5. Lisää tehoja kulmaan. Edellä esitellyssä kulma-asennossa voi myös kyykätä jaloilla tai punnertaa käsillä – jälkimmäinen on jo hyvin vaativaa treeniä lihaksille ja kehonhallinnalle. 
  Kulmakäsilläseisonnassa kyykkääminen treenaa myös käsiä.
 6. Kyykkää yhdellä jalalla. Yhden jalan kyykky helpottuu jalkalihasten kannalta inhimilliselle tasolle mutta tarjoaa sopivasti tasapainohaastetta, kun toisen jalan jalkapohjan nostaa seinälle. Rauhallisuus on valttia tässä harjoituksessa.
  Yhden jalan kyykyt harjoittavat sekä voimaa että tasapainoa.
 7. Punnerra helpommin. Punnerrus on erittäin hyvä ja kokonaisvaltainen liike, mutta oikealla tekniikalla ja jalat suorina tehtynä se on monelle liian raskas. Kevyemmän version liikkeestä saa, kun punnertaakin seisaallaan kädet seinää vasten. Mitä pienemmässä kulmassa vartalo on lattiaan nähden, sen raskaampi punnerrus on.
 8. Kävele seinää vasten. Käsilläseisonta selkä seinää vasten on perinteinen tapa harjoitella käsilläseisontaa. Paremmin käsilläseisontaa ja lihaskuntoa kuitenkin saa harjoitettua, kun seisoo käsillään vatsa eikä selkä seinää vasten. Aloita lankkuasennosta jalkapohjat seinällä ja kävele askel kerrallaan käsiä kohti seinää ja jalkoja ylöspäin seinää pitkin niin, että lopulta olet melkein käsilläseisonnassa. Kävele sitten takaisin alas lankkuasentoon. Vatsa on syytä pitää tiukkana koko liikkeen ajan. 
   

  #wallworkout 두 번째 with @ballet_jy 벽이 있는 곳이면 어디서든 가능한 전신운동👍🏼 친구와 연인과 함께 해보세요💕 꿀잼에 건강은 덤으로👏🏼💪🏼

  Henkilön 도곡동치과 양재역치과 양재치과 치과의사 닥터홍 치아교정 (@dr.hong_) jakama julkaisu

  Selän pitäminen suorana on jalat seinällä treenatessa tärkeää.