Hyökkää, pudota, tasoita, pidä! Maailma hurahti neljän vaiheen laihdutusohjelmaan, jossa syödään proteiinia ja eletään tiukassa kurissa.

Penélope Cruz, Jennifer Lopez, Nicole Kidman... Julkkis toisensa perään on hurahtanut ranskalaislääkäri Pierre Dukanin oppeihin perustuvaan dieettiin. Ja mitä julkkikset edellä, sitä muut perässä. Dukanin laihdutusopas on keikkunut myyntilistojen kärjessä mm. Ranskassa, Yhdysvalloissa ja Britanniassa. Into kasvoi, kun Kate Middletonin huhuttin kutistuneen metodilla häihinsä.

Miljooniin laihduttajiin vetoaa ainakin se, että Dukanin dieetissä ei lasketa kaloreita, vaan ruokaa saa syödä vaikka koko ajan, eikä nälkä kuulemma piinaa. Kuvat mammakilonsa karistaneista julkkiksista todistavat, että painokin tippuu pikavauhtia.
Ja siinä se helppous olikin.

Ennen kuin voi haaveilla Penélopen uumasta, pitää sitoutua kuukausien tiukkaan ruokavalioon ja neljään erilaiseen vaiheeseen.

Lääkäri määrää

Vaikka Dukanista on tullut Hollywood-hitti vasta viime vuosina, se ei ole varsinaisesti uutuus. Lääkäri on kehitellyt dieettiään jo kolmekymmentä vuotta, ja myytyjen laihdutusoppaiden määrä lasketaan maailmalla miljoonissa.

Dieetin salainen ase on proteiini. Laihdutus alkaa muutaman päivän tehostartilla, jonka aikana syödään pelkkää proteiinia. Siis vain ja ainoastaan proteiinia: kaikki vihannekset salaattia myöten on kielletty.

Proteiini pitää nälän loitolla, mutta kaloreita tulee vain vähän. Lisäksi proteiinien hyödyntäminen vie Dukanin mukaan kehosta enemmän energiaa kuin hiilihydraattien tai rasvan. Syödyistä kaloreista iso osa haihtuu saman tien.

Dieetillä on turha haaveilla Atkins-tyyliin pekonista tai rasvaisista juustoista, sillä Dukan yhdistää karppaamiseen rasvakammon: jopa kaksiprosenttinen raejuusto on liian rasvaista.

Turhaa on myöskään hokea laihduttajien perusmantraa, jonka
mukaan kaikkea voi syödä kohtuudella. Dukan on ehdoton. Vain tietyt ruoka-aineet on sallittu, eikä edes viinirypäleen kokoinen poikkeus käy. Dukan hyödyntää ovelasti lääkärin auktoriteettiaan. ”Tämä ei ole kehotus vaan lääkärin määräys”, oppaassa toistellaan.

Dukan kehottaakin keskittymään sallittuihin ruokiin. Listallahan on sentään sata ruoka-ainetta, joita saa syödä mielin määrin.

Kaikkia tämä ei vakuuta. Ravitsemusasiantuntijoita huolestuttaa, saako tiukalla ruokavaliolla kaikki tärkeät ravintoaineet. Dukan on myös jälleen uusi dieetti, jossa syödään lihaa enemmän kuin olisi terveellistä tai ekologista.

Proteiinitorstai

Dukanin nimeen vannovat etenkin ne, joiden aiemmat laihdutusyritykset ovat kaatuneet nälkään tai pisteiden laskemiseen. Moni ylistää tiukkoja sääntöjä, jotka auttavat
pysymään kurssissa.

Dukan tarttuu myös laihdutuksen jälkeiseen jojoiluun. Urakan jälkeen keho totutetaan perusruokaan tasausvaiheella. Sen jälkeen paino pidetään kurissa viikoittaisilla proteiinipäivillä. Dukan suosittelee valmistautumaan viikonloppuun valitsemalla päiväksi torstain.

Se onkin dieetin viimeinen mutta. Rahka–muna–liha-päivään kun pitäisi sitoutua ihan vain loppuelämäksi.

Lue tarkemmat neljän vaiheen toteutusohjeet:
Dukanin dieetti: Neljä vaihetta ja sitoutuminen loppuelämäksi
Lista sadasta sallitusta ruoka-aineesta


Herätyskellon ostaminen, puhelinpaasto tai kännykkävapaa vyöhyke voi helpottaa liikaa läheisyyttä luurin kanssa.

Yhdysvaltalainen toimittaja ja kirjailija Catherine Price huomasi kaksi vuotta sitten olevansa tilanteessa, jossa hänen oli pakko opetella päästämään irti puhelimestaan. Irrottautumisesta syntyi kirja, Kuinka päästää irti puhelimesta (Otava), joka on nyt ilmestynyt myös suomeksi. 

Pricen kirjassa luuriin otetaan etäisyyttä kuukauden vierotusohjelman ja lukuisten harjoitusten avulla, mutta myös yksittäisillä vinkeillä voi muuttaa puhelinsuhdettaan parempaan suuntaan. 

1. Laputa lukitusnäyttö

Elämämme koostuu siitä, mihin kiinnitämme huomiota. Siksi Price kehottaa pohtimaan tosissaan, mihin haluaa kiinnittää huomiota. Kun vastaus on selvillä, se tulee kirjoittaa lapulle ja ottaa lapusta kuva kännykän taustakuvaksi ja lukitusnäytön kuvaksi. Näin huomion kiinnittäminen oikeisiin asioihin tulee mieleen joka kerta, kun uhkaa kiinnittää huomiota puhelimeen. 

2. Luovu ilmoituksista

Aivomme ovat rakentuneet niin, että meidän on melkein mahdoton vastustaa kännykän näytölle ilmestyviä ilmoituksia. Tahdonvoiman sijaan kannattaa käyttää sormiaan ja naputella asetuksista sovellusten ilmoitukset pois.


3. Poista somesovellukset puhelimesta

Kun Facebookiin tai Instagramiin täytyy mennä sovelluksen sijaan selaimen kautta, tulee harkittua tarkemmin, haluaako niihin todella mennä.

Sovellussiivous silloin tällöin ei muutenkaan ole pahitteeksi, sillä sovellukset vievät paljon tilaa puhelimen muistista.

4. Hanki herätyskello

Puhelimen hipelöiminen viimeiseksi illalla ja ensimmäiseksi aamulla ei ole hyvä tapa. Puhelin on kuitenkin pakko pitää sängyn lähettyvillä niin kauan kuin se on ainoa herätyskello. 

Herätyskello-ostoksille suuntaaminen on siis hyvä ensimmäinen askel kohti rauhallisempia ja pidempiä yöunia. 

5. Tee luuristasi lankapuhelin

Valitse puhelimellesi latauspaikka vaikkapa eteisestä tai muusta sellaisesta paikasta, jossa et koko ajan patsastele. Laita luuri lataukseen, ota puheluita lukkun ottamatta hälytysäänet pois ja säädä sitten soittoääni kovalle. Ta-daa! Olet palannut rauhalliseen lankapuhelinaikaan.

6. Määrittele puhelinvapaa vyöhyke

Jatkuva päätösten tekeminen on rasittavaa, ja siksi moni elämänmuutos epäonnistuu. Vähennä päivittäisten päätösten määrää päättämällä kerralla puhelinvapaasta vyöhykkeestä, jolla et enää käytä puhelinta. 

Puhelinvapaata vyöhykettä voivat olla esimerkiksi makuuhuone, vessa ja keittiö. Price ehdottaa, että puhelinvapaa vyöhyke voi olla myös ajallinen, eli puhelinvapaata vyöhykettä voi olla päivittäin vaikkapa iltayhdeksästä aamuseitsemään.


7. Treenaa mindfulnessia

Kun tietoisen läsnäolon taidot ovat hanskassa, tarve paeta tyhjiä hetkiä puhelimen pariin vähenee. Lisäksi mindfulness-harjoittelulla on paljon muita myönteisiä vaikutuksia

8. Ota pikapaasto tavaksi

Kokonaisen vuorokauden kestävä puhelinpaasto on ajatuksiaherättävä kokemus, joka voi auttaa muuttamaan puhelimenkäyttötottumuksia. Lyhyemmistäkin paastoista on hyötyä.

Catherine Price ehdottaa esimerkiksi paastoa, joka alkaa perjantai-iltana ja loppuu lauantaiaamupäivällä sitten, kun olet herännyt ja tehnyt jotakin mukavaa ilman puhelinta.

Neljällä yksinkertaisella liikkeellä virkistyt nopeasti.

Taukoliikunnan ei tarvitse olla monimutkaista tai aikaavievää. Personal trainer Maikki Marjaniemen suunnittelemalla taukojumpalla saat liikettä kehoon viidessä minuutissa.

Voit tehdä liikkeet myös yksitellen, vaikkapa yhden liikkeen työpäivän joka tauolla.

– Tärkeintä on, että nousee ylös ja liikkuu jollakin tavalla. Ideaalitilanne olisi, että ei istuttaisi puolta tuntia pidempään kerrallaan, Maikki sanoo. 

1. Lavat liukuun

Lapaliu'utus seinää vasten on hyvää vastapainoa esimerkiksi näyttöpäätetyölle. Se avaa rintaa, laittaa liikettä yläselkään ja ennaltaehkäisee hartiajumeja. 

Tee näin: 

 1. Seiso selkä seinää vasten niin, että pakarat ja yläselkä koskevat seinää. Nosta kädet seinälle kyynärpäät koukussa. 
 2. Liu'uta käsiä seinää pitkin ylöspäin kunnes kyynärpäät tuntuvat irtoavan seinästä. 
 3. Rutista sitten käsiä alaspäin selkälihaksilla. Pidä hartiat kaukana korvista. 

2. Naama nurkkaan

Nurkkavenytys avaa rintaa lihastyön avulla.

Tee näin:

 1. Etsi nurkka ja asetu seisomaan kasvot nurkkaan päin. Nosta kädet kyynärpäät koukussa sivuille, mutta pidä hartiat alhaalla. 
 2. Vie kevyesti rintaa nurkkaa kohti. Tee pumppauksia: jännitä sisäänhengityksellä käsiäsi seiniä vasten ja anna uloshengityksellä käsien joustaa ja rintakehän päästä syvemmälle nurkkaan. 
 3. Tee venytys kolmella eri korkeudella, eli siirrä käsiäsi muutaman pumppauksen jälkeen aina ylemmäs.

3. Kämmenet pöytään

Kyynärvarsien venyttäminen ehkäisee tehokkaasti tenniskyynärpään ja hiirikäden oireita. 

Tee näin:

 1. Tuo kämmenet pöydälle kämmenpuoli alaspäin ja sormet itseesi päin.
 2. Pumppaa kämmeniä lähemmäs pöydän pintaa ja kauemmas siitä. 
 3. Jätä kämmenet pöydälle ja siirrä niiden päälle lisää painoa.

4. Peppu seinään

Tämä liike venyttää takareisiä ja parantaa nostotekniikkaa – ja näyttää hauskalta, eli sopii myös työkaverien päivän piristämiseen. Liikkeen voi ottaa myös haasteena ja yrittää suorittaa sen mahdollisimman kaukana seinästä. 

Tee näin:

 1. Seiso 15–20 senttimetrin päässä seinästä selkä seinää vasten ja kädet vyötäröllä.
 2. Pidä selkä ja jalat suorina ja taita lantiotasi taakse niin, että takapuoli koskee seinää. Polvet saavat koukistua aavistuksen.
 3. Nouse takaisin pystyyn niin, että ojennat lantiosi pakaralihasten avulla.
 4. Siirry viisi senttimetriä kauemmaksi seinästä ja toista.