Jotkut vouhkaavat kehon pH-tasapainosta ja happamoitumisesta. Mistä siinä on kyse?

Vatsaa turvot­taa, ruoka ei sula ja olo on äklö?

Moni laittaa epämääräiset oireensa laktoosi-intoleranssin tai ruoka-aineallergioiden piikkiin. Luonnonmukaista ravintoajattelua harrastavat tarjoavat toista selitystä: elimistö voi olla ylihapan.

– Luonnollisesti ihmisen elimistö on emäksinen. Jos syö happamuutta aiheuttavia ruokia, pH-­tasapaino häiriintyy, terveys­valmentaja Rauno Moilanen sanoo.

Happamuutta aiheut­tavat erityisesti sokeri, liha, vehnä- ja maitotuotteet ja kofeiini. PH-tasapainoon uskovien mukaan keho pystyy tavallisesti normalisoimaan liian happamuuden, mutta jos elimistössä on liian vähän vettä ja suoloja, kroppa ryhtyy varastoimaan vettä ja nipistämään ravintoaineita lihaksista ja luista. Tuloksena on turvotusta, väsymystä ja painonnousua.

Pelastus ylihappamuuteen on emäksisessä ruokavaliossa: pitäisi vähentää happamuuden aiheuttajia, juoda pari litraa suodatettua vettä päivässä, syödä emäksisiä ruokia, kuten vihreitä kasviksia ja sitruunaa, ja niellä runsaasti kylmä­puristettuja kasviöljyjä. 

Monimutkaista? Virallinen ravitsemustiede ei myönnä, että happamuusajattelussa olisi perää.

Moni emäksistä ruokavaliota kokeillut kuitenkin sanoo, että vatsavaivat ja jopa nivelsairaudet paranevat. Ilkeään naistenvaivaan, hiivatulehduskierteeseen, siitä on ihan todettua apua.