Kuvittele, että elämä on harrastuksesi, neuvovat elämäänsä hidastaneet Sanna Wikström ja Pekka Nieminen.

Kuva Kimmo Räisänen

Suositun Hidasta elämää -sivuston perustajat, Sanna Wikström ja Pekka Nieminen heittivät oman elämänsä remonttiin ja luopuivat ahdistavasta kiireestä. Pystyisitkö sinä samaan? Ota ruutupaperi ja kynä esiin ja vastaa seuraaviin kysymyksiin.

1. Luovu ja päästä irti

Mieti, mistä kaikesta voisit luopua sen sijaan, että miettisit, mitä kaikkea voisit seuraavaksi hankkia.

 • Mitkä tavarat hallitsevat kotiasi ja elämääsi?
 • Onko sinulla harrastuksia, jotka ovat muuttuneet pelkäksi suorittamiseksi?
 • Mikä merkitys statuksella tai tittelillä on sinulle? Määritteleekö se ihmisyyttäsi?
 • Pitääkö liian suuri koti tai asuntolaina sinua taloudellisessa talutusnuorassa?
 • Kuinka paljon kalenterissasi on merkintöjä, joiden tekemättä jättäminen ei muutakaan mitään?
 • Mitä menestys merkitsee sinulle? Kuinka paljon olet valmis uhraamaan itsestäsi sen vuoksi?

2. Ole kiitollinen

Kiitollisuus kuulostaa usein kliseeltä, joka tahtoo jäädä murehtimisen ja sitten kun -jorinoiden alle. Mikset silti kokeilisi sitä! Kun opit olemaan kiitollinen nykyisestä tilanteestasi, huomaat yhtäkkiä olevasi paljon leppoisampi ja positiivisempi. Tämä oivallus puolestaan tuo lähellesi ihmisiä, joista saat lisää elämäniloa ja yllättäviäkin käänteitä.

 • Listaa kymmenen asiaa, joista olet juuri tänään kiitollinen.

3. Mitä sinulle oikeasti kuuluu?

Oletko huomannut, että sinulta kysytään usein "mitä kuuluu", mutta ennen kuin olet avannut suusi, tilanne on jo ohi? Kuuntelu vaatii aikaa, pysähtymistä ja keskittymistä. Itsensä kanssa ei tule käytyä edes small talkia. Toisaalta: jos et uskalla kysyä itseltäsi kuulumisia, sinulta voi jäädä huomaamatta moni oleellinen seikka.

 • Miten sinä oikeasti juuri nyt voit?
 • Painaako joku mieltäsi?

4. Harrasta elämää

Valitsemme usein harrastuksen, joka tuottaa meille onnistumisen elämyksiä. Harrastukseen ei suhtauduta turhan vakavasti: sitä tehdään omalla painollaan, hyvällä fiiliksellä ja omien mieltymysten mukaan. Kuvittele, että elämä on harrastuksesi ja muokkaa siitä omanlaisesi:

 • Minkälaisista asioista nautit eniten?
 • Minkälaisia juttuja haluaisit elämääsi enemmän?

5. Ryhdy auton kuljettajaksi

 • Lakkaa uskottelemasta itsellesi, että elämäsi on kiinni muista ihmisistä, paikkakunnasta, asunnosta, työstä (josta et ehkä edes pidä), yhteiskunnasta, rahasta tai muista ulkoisista vankiloista.
 • Päätä tehdä muutos, valitse suunta, kartoita vaihtoehdot, tee suunnitelma ja mikä tärkeintä: ala toimia!
 • Kun muut alkavat epäillä suunnitelmasi pitävyyttä, muista, että heillä on siihen syynsä. Moni heistä miettii juuri nytkin, miksi minä en uskalla, kun sinä uskallat.

Hitaamman elämän kirjavinkit

Hidastaelamaa.fi suosittelee kirjoja, joista on apua kun haluaa päästä alkuun elämänsä tuumailussa:

Kaarina Davis: Irti Oravanpyörästä (Nemo Kustannus 2010)
Ritva Rajander-Juusti: Kohtuus kaikessa – Enemmän elämää vähemmällä (Minerva 2010)
Marikka Bergman: Pientä elämää etsimässä (Basam Books 2010)
Eckhart Tolle: Läsnäolon voima (Basam Books 2002)
Deepak Chopra: Vapauta energiasi, toteuta itseäsi (Otava 2011)

Lisää mielenkiintoisia ajatuksia, testejä ja tarinoita elämästä löydät Sannan ja Pekan nettisivuilta www.hidastaelamaa.fi

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen. 

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

 1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
 2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
 3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?