Me Naiset
|
Sanna Sommers

Juontaja Marja Hintikka luuli olevansa hyvässä kunnossa, kunnes kokeili uutta suosikkilajia crossfitiä.

Kuvat Juha Metso

Ennen tuntia pitäisi allekirjoittaa tämä vastuuvapaussitoumus, sanoo valmentaja Hanna Koskenranta ja ojentaa tiuhaan präntättyä aanelosta.

"Olen tietoinen siitä, että CrossFit-harjoittelu on sen luonteista, että siihen sisältyy tapaturman, loukkaantumisen tai pahimmassa tapauksessa kuoleman riski”, paperissa lukee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Mutta emme me tänään tee mitään sellaista, mihin te kuolette, Hanna lohduttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Marja Hintikka, 33, nauraa ja vetäisee nimen paperiin. Tällaista meininkiä Puoli seitsemän -ohjelman juontaja oli odottanutkin. Kello on yhdeksän lauantaiaamuna, ja olemme tulleet testaamaan uutta suosikkilajia, crossfitiä. Yhdysvalloissa kehitetty rankka treenimuoto oli alun perin poliisien ja palomiesten suosikkilaji. Päämäärä on yksinkertainen: kaikin puolin rautainen kunto, eli voimaa, nopeutta, kestävyyttä ja notkeutta.

Vaikka yhtään liikettä ei ole vielä tehty, Marja on vaikuttunut paikan riisutusta tyylistä. CrossFit Central Helsinki sijaitsee keskellä Jätkäsaaren rakennustyömaata 70-lukulaisessa betonimöhkäleessä, jonka nimi on kuvaavasti Bunkkeri. Treenisali on karu betoniseinäinen halli, eikä välineissäkään ole hienosteltu. Painoina näkyy olevan esimerkiksi hiekalla täytettyjä koripalloja.

– Tämä on kokonaisvaltainen elämys siinä missä luksuskuntosalin höyrysaunakin. Äärimmilleen pelkistetty kylmä tila, jonka vain hikoilevat ihmiset voivat lämmittää. Tulee mieleen Rocky treenaamassa hiekkasäkki selässä, Marja sanoo.

Ego pitää jättää kotiin

Valmentaja Ben Liuzzi aloittaa tunnin selittämällä, mitä crossfit on. Päivittäin vaihtuvan treeniohjelman tarkoituksena on kehittää niin paljon voimaa ja kestävyyttä, ettei oman kunnon riittävyyttä tarvitse miettiä arjessa.

– Jos kaveri pyytää pelaamaan tennistä tai auttamaan muutossa, ei tarvitse murehtia, selviääkö siitä.

Liitutaululle on kirjoitettu WOD. Se tulee sanoista workout of the day, päivän harjoitus. Salilla käytetään englanninkielisiä termejä, koska kansainväliset nettiyhteisöt ovat kiinteä osa crossfit-harrastusta ja osallistuminen on helpompaa, kun termit ovat kaikille samat. Australialaissyntyinen Ben myös ohjaa englanniksi.

Kokeilutunnin ohjelmaksi on merkitty 12 x kb squat, 8 x burpee, 6 x feet climb. Sitten on vielä mystinen merkintä 8 min AMRAP.

Kb squat tarkoittaa kyykkyä kahvakuulan kanssa, burpee taas on liike, jossa ensin heittäydytään mahalleen maahan, ponnistetaan sitten pystyyn, hypätään ilmaan ja lyödään kädet yhteen pään päällä. Feet climbissa laitetaan kädet maahan ja kiivetään jalat ylös seinälle.

Ennen kuin päästään hikoilemaan, Ben esittelee vielä salin säännöt. Niistä tärkein on: No ego.

– Jos salille tulee ego edellä, on ensinnäkin rasittavaa seuraa, mutta silloin myös satuttaa itsensä helposti, kun yrittää liikaa. Täällä ei kannata kilpailla muiden kanssa, koska ihan varmasti löytyy aina joku, joka on vielä paremmassa kunnossa, Ben selittää.

Urheilun alkulähteillä

Lämmittelyjen jälkeen Hanna ja Ben opastavat, miten päivän liikkeet tehdään teknisesti oikein, ettei keneltäkään hajoa selkä tai polvi. Muutaman harjoituskierroksen jälkeen päästään lopulta tositoimiin.

AMRAP tulee sanoista as many rounds as possible ja tarkoittaa, että sarjoja tehdään niin monta kierrosta kuin suinkin ehtii säädetyssä ajassa. Tänään se on kahdeksan minuuttia. Ei ehkä kuulosta paljolta, mutta kokeilepa itse.

– Viimeiset kolme minuuttia menivät puhtaasti tahdonvoimalla ja veren maku suussa, Marja puuskuttaa hikikarpalot ohimoillaan.

– Ja minä kun luulin olevani hyvässä kunnossa!

Kun me vielä tasaamme hengitystä, saliin saapuu seuraavan tunnin osallistujia, selvästi jo edistyneempää porukkaa. Pienen lämmittelyn jälkeen he alkavat tehdä ällistyttäviä liikkeitä: yksi hyppii tasajalkaa puolimetrisen laatikon päälle ja takaisin, toinen roikkuu käsien varassa tangosta ja nostelee varpaita ylös tankoon.

Marja on innoissaan.

– Tässä ollaan urheilun alkulähteillä! En yhtään ihmettele, että ihmiset hullaantuvat tähän.

Yhdessä äheltäminen lähentää

Seuraavana maanantaina reisiin sattuu, mutta täällä sitä taas ollaan, tällä kertaa tavallisella crossfit-tunnilla. Yleensä
tutustumiskäynnin jälkeen pitää käydä tekniikkakurssilla ennen kuin voi osallistua normaaleille tunneille, mutta teemme poikkeuksen Hannan erikoisluvalla.

Tänään ohjelmassa on kyykkäämistä maksimipaino harteilla. Ensin lämmitellään tekemällä kyykkyjä pelkkä tanko niskassa, sitten painoa lähdetään kasvattamaan vähitellen.

Kun jollakulla tekee tiukkaa, toiset tsemppaavat vieressä:

– Puske, puske, puske! Vielä, vielä, vielä  nousee!

Mukana on sekä miehiä että naisia, pari-kolmekymppisen näköistä porukkaa. Ei mitään hurjia lihaskimppuja, mutta atleettista väkeä kumminkin. Jotkut nostelevat sellaisia painoja, että tanko notkuu, toiset jaksavat siitä murto-osan, mutta kaikkia kannustetaan yhtä lailla.

Hannan mielestä on hauskaa, miten nopeasti salille on muodostunut ryhmähenki.

– Vaikka sali on avattu vasta muutama kuukausi sitten, nämä vaikuttavat jo kavereilta keskenään. Yhdessä äheltäminen näköjään lähentää ihmisiä.

Marjakin on yllättynyt tunnin tunnelmasta.

– Tämähän on yhteisöllinen kokemus!

Painonnostokyykkyjen jälkeen tehdään vielä tiukka sarja punnerruksia, istumaannousuja ja askelkyykkyjä. Pari täyspunnerrusta kokeiltuaan Marja siirtyy suosiolla polvipunnerruksiin.

– Tässä kyllä putoaa minuutissa maan pinnalle. No ego!

Mikä crossfit?

Crossfit on amerikkalaisen Greg Glassmanin 1990-luvulla kehittämä treeni, joka on levinnyt 2000-luvulla maailmalle. Kaikki crossfit-nimeä käyttävät salit ovat ostaneet lisenssin Yhdysvalloista, mutta salien painotukset vaihtelevat. Yhdellä tehdään enemmän painonnostoharjoituksia, toisella treenataan akrobaattisemmin.

Harjoitukset voivat kestää noin vartista tuntiin ja suositeltava treenimäärä aloittelijalle on kolmisen kertaa viikossa. Suomessa crossfit-saleja on yhdeksän, Helsingin lisäksi muun muassa Tampereella, Turussa, Porissa ja Kuopiossa.

Maailmantähdistä ainakin Madonna, Matt Damon, Jessica Biel ja Sylvester Stallone (Rocky!) ovat innostuneet crossfitistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla