Me Naiset
|
Elina Jäntti
Kriisipuhelimeen voi soittaa kuka tahansa. Kuva: Colourbox
Kriisipuhelimeen voi soittaa kuka tahansa. Kuva: Colourbox

Apua on helpompi hakea, kun sen voi tehdä kasvottomana puhelimessa.

Kun elämä ahdistaa ja arki kaatuu päälle, joskus tekisi mieli säästää ystävien korvia ja avautua sen sijaan puolueettomalle ammattilaiselle. Jos terapeutille hakeutuminen tuntuu liian isolta harppaukselta, kynnys voi olla matalampi auttavassa puhelimessa.

Yhä useampi hakee apua elämän kriisitilanteisiin puhelinpalveluista. Aikuisille tarkoitettu Suomen Mielenterveysseuran kriisipuhelin vastasi viime vuonna 42 000 puheluun.

Useimmiten suomalaiset kaipasivat apua pari- ja ihmissuhteissa, mutta viime aikoina myös taloushuolet ovat nousseet esiin, sanoo Mielenterveysseuran kriisipuhelimen koordinaattori Jaana Paasu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Moni on huolissaan oman työpaikan menettämisestä tai kokee syyllisyyttä siitä, että oma työpaikka säilyi, mutta työkaverin ei.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kriisipuhelimeen voi soittaa kuka tahansa, myös pienemmissä huolissa. Vaikka yksi puhelu ei välttämättä muuta asioita, jo se vie eteenpäin, että uskaltaa pukea myllertävät ajatuksensa sanoiksi. Puhelimen päässä on koulutettu kuuntelija, joka antaa usein konkreettisia neuvoja pulmien ratkaisuun.

Ensihädässä auttaa sekin, että pysähtyy tarkastelemaan ahdistavia ajatuksia ulkopuolisin silmin: onko tilanne sittenkään niin paha kuin miltä se tuntuu? Jos taloudellinen toimeentulo kuristaa kurkkua, mitkä asiat elämässä ovat vielä hyvin?

Jokaisen elämästä löytyy yleensä toivoa ja myös hyviä asioita, kun niitä ryhdytään erittelemään, Paasu muistuttaa.

3 x apua langan päässä

1. Suomen Mielenterveysseuran kriisipuhelin p. 010 195 202 (maksu puhelinyhtiön hinnaston mukaan). Ma–pe 9–06, la 15–06, su 15–22. Kriisityöntekijä kuuntelee ja neuvoo erilaisissa elämän ongelmatilanteissa.

2. Väestöliiton parisuhdekeskuksen neuvontapuhelin p. 010 309 3900 (ei lisämaksuja). Ma 10–12, ti 18–20 ja to 12–14. Psykologien apua parisuhdepulmiin.

3. Velkalinja p. 0800 98009, ma–pe 10–14. Maksuton puhelinneuvonta ylivelkaantuneille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla