Näillä jumppaohjeilla käsilöllykät saavat kyytiä.

Apua, hihaton mekko! Jos käsivartesi eivät ole vielä ihan iskussa, helppo kotijumppa saa ojentajat omistajaansa tyydyttävään kuntoon. Avuksesi tarvitset kuminauhan ja matalan keittiöjakkaran tai tuolin, josta saat tukea.

  • Tee kaikkia liikkeitä aluksi niin monta kertaa kuin jaksat hyvällä tekniikalla.
  • Lisää toistoja vähitellen niin, että teet liikkeitä 2 ja 3 yhteensä 3 x 20 toistoa ja muita liikkeitä 3 x 12–15 toistoa.
  • Lepää sarjojen välillä noin minuutti ja ravistele käsivarsia rennosti.

Dippi jakkaralla

Ota avuksesi jakkara tai tuoli. Aseta kämmenet penkille ja laske peppu penkin reunan tasolle niin, että kädet ovat lähes suorina. Pidä takapuoli lähellä penkkiä, jotta saat olkanivelelle tukevan asennon. Pidä keskivartalon lihakset jännitettyinä ja koukista kyynärpäitä. Punnerra itsesi takaisin ylös. Pidä käsivarret lähellä vartaloa.

Pystypunnerrus kuminauhalla

Ota avuksesi jumppakuminauha, ja aseta sen toinen pää jalkateriesi alle. Ota molemmin käsin kuminauhasta kiinni, pidä käsivarret lähellä päätä ja ojenna kädet suoriksi ylös. Kädet palautuvat takaisin 90 asteen kulmaan, josta punnerrat ne taas uudelleen suoriksi ylös.

Soutuliike seisten

Kiinnitä kuminauha ovenkahvaan ja mene niin kauas, että nauha kiristyy hieman. Koukista kyynärvarret ja pidä kädet lähellä vartaloa. Ojenna kädet takaviistoon niin, että liike tapahtuu pääasiassa kyynärnivelessä. Ojentajan tulisi jännittyä, kun viet kädet taakse.

Ojentajapunnerrus

Asetu polvien varaan ja tuo käsivarret lähelle kylkiä. Hae tukea keskivartalon lihaksista, pidä selkä suorana. Laske rintakehä hitaasti käsien väliin ja punnerra sitten itsesi takaisin yläasentoon. Aloita pienestä liikkeestä ja lisää liikerataa, kun voimasi kasvavat. Haastavamman version saat ojentamalla jalat suoriksi.

Edistyneempi vaihtoehto:

Vartalon hallintaa

Tämä liike kehittää vartalon hallintaa, keskivartaloa ja ylävartalon lihaksia. Asetu etunojaan ja kiedo kuminauha kämmenten ympärille niin, että nauha on melko lyhyt. Irrota toinen käsi lattiasta, ja vie se takaviistoon kyynärvartta ojentaen. Palaa alkuasentoon ja toista liike toisella kädellä. Voit helpottaa liikettä pitämällä polvet lattiassa.

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen. 

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?