Sport
Valakyykky vaatii olkapäiltä liikkuvuutta. Liikettä kannattaa treenata ensin jumppakepillä ja vasta sitten levytangon kanssa. Kuvat: Shutterstock ja Maiju Pohjanheimo
Valakyykky vaatii olkapäiltä liikkuvuutta. Liikettä kannattaa treenata ensin jumppakepillä ja vasta sitten levytangon kanssa. Kuvat: Shutterstock ja Maiju Pohjanheimo

Jos tahdot ruutia koko kroppaan lyhyessä ajassa, testaa valakyykky. Huomaat huimaa kehitystä nopeasti. 

Kyykky on teholiike, jota on syystäkin ylistetty. Silti vain harva tekee salilla valakyykkyä, joka on haastavampi ja samalla rutkasti monipuolisempi versio tutusta takakyykystä.

Valakyykky on muuten kuin tavallinen kyykky, paitsi että tanko ei lepää yläselässä, vaan se nostetaan pään yläpuolelle suorille käsille.

Tämä muutos tekee ison eron: kun takakyykyssä yläkroppa lähinnä tukee asentoa, valakyykyssä hartiat, käsivarret ja yläselkä tekevät lujasti töitä ja vahvistuvat. Yläselän hallinta paranee, kun kannattelet tankoa. Myös keskivartalon lihakset lujittuvat. Liikkeellä saat voimaa koko kroppaan: ylä- ja keskivartalon lihasten lisäksi myös pakarat ja reidet saavat lisää ruutia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Painopiste on pidettävä valakyykyssä tiukasti keskellä, jotta tanko ei valahda eteen tai taakse. Tästä syystä myös kehonhallinta paranee kohisten. 

Valakyykyssä myös lantion, alaselän ja lonkkien alueen liikkuvuus paranee. Valakyykky vaatii olkapäiltä jonkin verran liikkuvuutta, joten asentoa varten kannattaa lämmitellä huolellisesti erilaisilla liikkuvuusharjoituksilla, kuten dynaamisilla venytyksillä.

Näin se tapahtuu: 

Treenaa liikettä ensin jumppakepillä tai kuminauhalla ja lisää painoja vasta sitten, kun pääset asentoon kunnolla ja tekniikka on hallussa.

1. Tanko tai keppi on suorilla käsillä pään yläpuolella, ote hartioita leveämpi. Varo, etteivät olkapäät tipahda eteen eivätkä hartiat kohoa korviin. Kainalot osoittavat suoraan eteenpäin ja lapaluut ovat leveästi erillään.

2. Koko keho on suorassa linjassa kantapäistä lantioon, olkapäistä levytankoon. 

3. Lähde sitten rauhallisesti kyykkyyn: koukista polvia ja vie koko pakettia alaspäin. Työnnä sääriä eteenpäin samaan suuntaan, mihin varpaat osoittavat. Pidä lantio lähellä kehon keskilinjaa, suunnilleen tangon alapuolella. Muista keskivartalon tuki. Älä pyllistä liian taakse!

4. Huolehdi, että polvet eivät valahda sisään eikä selkä pyöristy. Laskeudu vain niin alas kuin hyvässä, hallitussa asennossa pääset.

Liikkeen näytti painonnostaja Anni Vuohijoki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla