Sport
Gudaurin rinnealue on loivaa, eli se sopii aloittelijalle. Haastetta kaipaavalle on jyrkkiäkin pätkiä.
Gudaurin rinnealue on loivaa, eli se sopii aloittelijalle. Haastetta kaipaavalle on jyrkkiäkin pätkiä.

Keski-Aasian maa hurmaa ruoallaan, puuterilumella ja aimo annoksella neuvostoromantiikkaa.

Aamu sarastaa vuorten takaa. Olen torkkunut koko matkan lentokentältä, mutta pikkuhiljaa havahdun siihen, että tien vierustoilla näkyy lunta. Georgian rajaviranomaisilta tervetuliaislahjaksi saatu punaviinipullo on edelleen takintaskussa.

Olemme kaveriporukalla matkalla Gudauriin, Georgian tunnetuimpaan hiihtokeskukseen, joka sijaitsee Kaukasus-vuoristossa. Matka maan pääkaupungista Tbilisistä on kestänyt kolme tuntia, jota on edeltänyt kuuden tunnin lentomatka välipysähdyksineen Riikassa. Aamukahdeksalta pääsemme viimein kirjautumaan Airbnb:n kautta varaamaamme huoneistoon aivan gondolihissin ala-aseman kupeessa.

Ensin lyhyet torkut, ja olemme valmiita ensimmäiseen laskupäivään.

Vodkaa ja slaavikyykkykisoja

Gudaurin hiihtohissien ympärille rakentunut moderni kylä näyttää päältä päin hienolta. Rakennukset ovat samanlaisia kuin Alpeilla, mutta sisällä todellisuus on toinen. Osa huoneistoista ammottaa tyhjyyttään, käytävät ovat kolkkoja ja valot puuttuvat. Tunnelmassa on roima ripaus neuvostoromantiikkaa.

Gudaurissa on moderni gondolihissi. Matkalla ylös ehtii juoda vaikkapa aamuteen.
Gudaurissa on moderni gondolihissi. Matkalla ylös ehtii juoda vaikkapa aamuteen.

Elämykset jatkuvat hiihtokeskuksen kassalla. Kahden viikon hissilippu yli kolmeen kilometriin kurottaville huipuille maksaa reilut sata euroa. Siis saman verran kuin kolmen päivän lippu suomalaisessa hiihtokeskuksessa.

Hissien vieressä on kioski, josta voisi ostaa suklaapatukoita, karvalakin tai vaikkapa vodkaa. Rinneravintoloiden pöytiin, tai oikeammin säkkituoleihin, kiikutetaan kanavartaita suoraan grillistä. Hehkuviinimukin saa muutamalla eurolla.

Gondolin ala-aseman lukuisat ulkobaarit kylpevät auringossa after-skin aikaan. Kaiuttimissa soi Mariah Careyn jouluhitti – onhan nyt joululomaviikko.

 

Hiihtokeskuksen läheisyydestä löytää kevyellä skinnaamisella puuterilunta laskettavaksi.
Hiihtokeskuksen läheisyydestä löytää kevyellä skinnaamisella puuterilunta laskettavaksi.

Uuden vuoden aattona juhlat hiihtokeskuksessa huipentuvat kasakkatansseihin. Pöydät notkuvat paikallista brandya, viiniä ja erilaisia juomasekoituksia. Löydän jaloistani aivan uusia lihaksia, kun slaavikyykkään kilpaa paikallisten kanssa tanssilattialla.

Georgian suosio kasvaa

Minä ja laskuseurani olemme vannoutuneita randohiihtäjiä: liikumme vuorilla ilman hissejä suksien pohjaan kiinnitettävien nousukarvojen avulla eli skinnaamme. Pienellä kapuamisella löydämme hyviä ja koskemattomia laskulinjoja. Välillä kysymme apua paikallisilta oppailta, jotka tuntevat alueen ja lumiturvallisuustilanteen.

Kaukasus-vuoret ovat kiehtoneet minua kauan. Alueen valtiot itsenäistyivät Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen vuonna 1991. Moni muistaa myös Venäjän ja Georgian välisen sodan vuonna 2008.

Hissien viereisestä kioskista saa suklaapatukoita, karvalakkeja – tai vodkaa.
Hissien viereisestä kioskista saa suklaapatukoita, karvalakkeja – tai vodkaa.

Nyt, kymmenen vuotta sodan jälkeen, maa on Suomen ulkoministeriön mukaan suhteellisen turvallinen. Turismi on kasvava elinkeino.

Georgiassa on kaikkea: Mustanmeren rannikko, upea luonto ja majesteettinen vuoristo. Alue on kuivempaa kuin Alpit, eli lunta ei sada yhtä usein. Korkeuden ansiosta lumi pysyy hyvänä aivan alarinteisiin saakka, eikä aurinko kuumenna sitä sohjoksi.

Yöllä tähtitaivas on vaikuttava. Jos kuvittelee, miltä Alpit näyttäisivät ilman moottoriteitä, osuu aika lähelle.
Yöllä tähtitaivas on vaikuttava. Jos kuvittelee, miltä Alpit näyttäisivät ilman moottoriteitä, osuu aika lähelle.

Gudaurin rinnealue on loivalla vuorenrinteellä, joten se sopii mainiosti myös aloittelijoille. Haastetta kaipaavalle on jyrkkiäkin pätkiä. Rinteiden välissä ja vieressä pääsee kurvailemaan pehmeässä lumessa.

Laskeminen sujuu parhaiten aamupäivästä, sillä iltapäivällä rinteisiin alkaa kasautua möykkyjä. Laskettelukulttuuri on vilkas. Tyylejä on yhtä monta kuin laskijoitakin, joten tarkkana saa olla.

Eniten rakastan vapaalaskua eli laskettelua rinteiden ulkopuolella. Olen käynyt Alpeilla ja Japanissa, joissa hiihtäjiä on offareilla jonoksi asti. Halusin paikkaan, jossa ei ole ruuhkia. Lisäksi Kaukasuksen eksoottisuus kiehtoi. Georgiassa laskemisen ohella voi kokea uusia paikkoja, kulttuuria, makuja ja hajuja.

Skinnaamaan luostariin

Heti ensimmäisellä viikolla jätämme Gudaurin yhdeksi päiväksi ja skinnaamme oppaan kanssa läheiselle Lomisan luostarille. Se on suosittu pyhiinvaellusreitti ympäri vuoden.

Munkit ilahtuvat vierailustamme ja kutsuvat meidät sisään iltapäiväteelle. Minun on vaikea pidättää naurua, kun munkin kaavun alta vilkahtaa North Facen untuvatakki. Sisään mennessäni olen lyödä pääni Black Diamondin leveään vapaalaskusukseen, joka roikkuu ovenpielessä. Niin, jollainhan munkkienkin on päästävä ylös ja alas.

Toisella viikolla lähdemme yhden yön retkelle lähellä Venäjän rajaa sijaitsevaan Jutan kylään, joka sijaitsee 2 300 metrin korkeudessa. Oppaamme mukaan se on Kaukasuksen korkein kylä, jossa on asutusta ympäri vuoden. Perheitä siellä asuu vain viisi, eikä talvisin pääse perille autolla.

Monen tunnin automatkan jälkeen skinnaamme ylös tienpohjaa. Sekin on tehtävä aamuhämärissä, sillä päiväsaikaan lumivyöryt peittävät tien.

Perillä majoitumme vierasmajan virkaa toimittavassa lautahökkelissä, jossa emäntämme, paikallisittain babushka, on kattanut pöydän kukkuroilleen paikallisia herkkuja, juustoja, perunaa ja voissa tirskuvia piirakoita.

Skinnailemme kaksi päivää ylhäällä vuoristossa. Kylän koirat jolkottelevat perässämme, ja aina palatessamme on selviydyttävä lumilaudan kanssa lehmälauman lävitse.

Toisen päivän iltana jätämme Jutan kylän haikein mielin. Laskemme otsalamppujen turvin takaisin autolle sen jälkeen, kun yön kylmyys on jäädyttänyt tienvarren jälleen turvalliseksi.

Kylpyvesi kuumasta lähteestä

Päätämme kahden viikon reissun päivän vierailuun pääkaupunki Tbilisissä. Ruoka on kaupungin ravintoloissa niin hyvää, että syömme illallista kahteen kertaan.

Uuden vuoden aattona juhlinta huipentuu ilotulitukseen ja kasakkatansseihin.
Uuden vuoden aattona juhlinta huipentuu ilotulitukseen ja kasakkatansseihin.

Välissä käymme julkisessa kylpylässä, jonne pulppuaa vesi suoraan kaupungin alla sijaitsevista kuumista lähteistä. Suomalaisina emme häiriinny alastomista suihkuriveistä tai riuskaotteisen henkilökunnan jurosta palvelusta. Muutamalla larilla saa lyhyen hieronnan.

Illalla kilistämme baarikadulla maljat kaikkien aikojen laskureissulle. Se on ollut juuri niin mieletön kuin uskalsimme etukäteen haaveilla. 

Vinkit Georgiaan

  • Vie lasketteluvälineet mukanasi: vuokravalikoima on suppea.
  • Jos haluat tehdä retkiä oppaiden kanssa rinteiden ulkopuolelle, ota mukaan myös lumiturvallisuusvälineet.
  • Mikäli haluat yöpyä vuoristossa, kannattaa ottaa mukaan makuupussi ja alusta ja varmistaa, että ne mahtuvat laskureppuun.
  • Tbilisin yksityiset kylpylät ovat kokemisen arvoisia, mutta niihin tarvitsee varauksen. Katso esim. thermal.ge/en. Julkiseen kylpylään pääsee ilman varausta, mutta siellä ei ole allasta.
  • Suomalaiset matkailijat eivät tarvitse Georgiaan viisumia. Ulkoministeriön matkustustiedotteet: formin.finland.fi
  • Meno-paluulennot Helsinki–Tbilisi esim. Air Baltic tai Ukraine Airlines, hinta alk. 230 e. 
  • Hiihtokeskuksia Georgiassa ovat Gudauri, Svanetia ja Goderdzi. Hissilippu Gudaurissa: alk. 14 e/päivä, katso gudauri.info/about_gudauri/#skipass
  • Opaspalveluita Gudaurissa: esim. gudauri.travel/en/
Sport

Laiskan aineenvaihdunnan merkkejä ovat kilojen sitkeä jumiutuminen vyötärölle ja väsynyt, vetämätön olo. Mutta miten moottorin saakaan uudelleen käyntiin? 

Väite 1: "Aineenvaihdunnan vauhtiin ei voi vaikuttaa"

Tarua. Perintötekijät vaikuttavat aineenvaihdunnan vilkkauteen noin 10–40 prosenttia, joten vähintään yli puolet on itsestä kiinni.

Ratkaisu: Lihasmassan määrällä on suurin vaikutus aineenvaihduntaan. Treeni pääsääntöisesti kiihdyttää aineenvaihduntaa, kunhan muistaa syödä tarpeeksi. Kun lihasmassa kehossa kasvaa, myös aineenvaihdunta vilkastuu: se kuluttaa energiaa rasvakudokseen verrattuna kolminkertaisesti, myös levossa.

Väite 2: "Runsas vedenjuonti kiihdyttää aineenvaihduntaa."

Tarua. Veden lipittämisen lisääminen ei käytännössä lainkaan tehosta aineenvaihduntaa.

Väite 3: "Univaje hidastaa aineenvaihduntaa."

Tarua. Vähäinen nukkuminen itse asiassa kiihdyttää aineenvaihduntaa. Unesta ei kuitenkaan kannata tinkiä, sillä unen puute sotkee hormonitoimintaa: kortisoli eli stressihomoni ja greliini eli nälkähormoni nousevat. Ruokahalu kasvaa ja hiilari- ja sokerihimot iskevät, joten aineenvaihdunnan lievän kiihtymisen hyöty kumoutuu moninkertaisesti.

Ratkaisu: Nuku riittävästi. Vähintään kahdeksan tunnin yöunet tukevat aineenvaihdunnan toimintaa ja pitävät hormonitoiminnan tasaisena.

Väite 4: "Kilot eivät karise, koska aineenvaihduntani jumittaa."

Totta. Liian vähäinen syöminen on monen laihduttajan kompastuskivi, joka hidastaa aineenvaihduntaa. Jotta laihtuisi, aineenvaihdunta on pidettävä hyrisemässä. Mitä rajumpia ja pidempiä dieettejä tai jojolaihdutusta on taustalla, sitä kärkkäämmin aineenvaihdunta on mukautunut jatkuvaan energiavajeeseen, jolloin se toimii hitaasti. Tyypillinen piirre on jatkuva vetämätön olo. Kun syöminen normalisoituu, paino nousee nopeasti, joskus jopa reippaasti yli lähtölukemien.

Ratkaisu: Syö energiatarpeesi mukaan. Lihomisen pelko ja laihduttamisen halu johtavat ongelmiin eli liian vähäiseen syömiseen. On fiksumpaa ajatella panostavansa terveyteen ja suorituskyvyn lisäämiseen. 

Sport-lehden numerossa 3/18 tietopaketti kuidusta: mitä ovat liikkujan superkasvikset, ja miten saat helposti kerättyä lautaselle monipuolisesti erilaisia kuituja? Tilaajana voit lukea jutun maksutta osoitteessa digilehdet.fi.

Kun liikkeet ovat tehokkaita, saat lyhyessä ajassa räjähtävää voimaa, lihasta ja liikkuvuutta. Sekuntikello käyntiin ja tekemään. 

Aika kortilla, mutta vahvat käsivarret ja yläselkä hakusessa? Silloin ratkaisu on minitreeni, jossa treenataan tasaisesti voimaa, nopeutta ja liikkuvuutta.

Kun liikkeet ovat riittävän haastavia, jo kymmenessä minuutissa saa paljon aikaan. Tässä yläkropalle suunnatussa pikatreenissä isot lihakset laitetaan töihin ja niitä rasitetaan joka suunnalta. Punnerrukset haastavat kehonhallinnan, saat myös räjähtävää voimaa ja liikkuvuutta.

Kohta teho jo palkitsee. Aloittelija saa takuulla kehitystä aikaan jo kahden viikon treenien jälkeen

Tarvitset vain sekuntikellon ja käsipainot. Pidä tahti HIIT-tyyppisen täpäkkänä ja tauot lyhyinä. Katso tarkka tahti kellon avulla: yhdessä liikkeessä pysytään vain puoli minuuttia. Tee kutakin liikettä 30 sekuntia kerrallaan. lepää minuutti kierrosten välissä ja tee 3 kierrosta.

1. Hindupunnerrus

Kädet ja jalat ovat lattiassa, takapuoli kohti kattoa. Sukella päätä hitaasti lähelle lattiaa koukistamalla kyynärpäitä. Jatka matkaa eteen, paina lantiota kohti lattiaa ja ojenna pää kohti kattoa. Palaa alkuun ja toista.


 


 


 

2. Lankkunousu

Varpaat ja kyynärvarret ovat lattiassa, vartalo suorana.Paina kämmenet vuorotellen kyynärpäiden paikalle ja nouse suorille käsille. Laskeudu samaa reittiä takaisin kyynärvarsille ja jatka.


 


 

3. Kulmasoutu

Ota käsipainot, kuminauha tms. Vie lantiota taakse, jousta hiukan polvista ja kallista ylävartaloa eteen selkä suorana. Kädet ovat suorina edessä. Vedä rauhallisesti kyynärpäitä koukkuun kylkien viereltä. Tunne supistus lavoissa. Toista.


 4. Timanttipystypunnerrus

Seiso jalat pienessä haarassa, selkä suorana ja käsipainot käsissä. Kämmenet osoittavat eteen. Vie käsivarret suorina sivukautta ylös lähelle toisiaan ja palaa takaisin. Toista. Pidä hartiat alhaalla koko liikkeen ajan.


 


 


 

5. Räjähtävä punnerrus

Aloita lankkuasennosta ja punnerra ylävartalo lähelle lattiaa koukistamalla kyynärpäitä. Ponnista ala-asennosta terävästi niin, että kämmenet irtoavat lattiasta. Toista. Jos liike on hankala, voit tehdä tilalla tavallisen etunojapunnerruksen.


 


Treenin suunnitteli personal trainer Sebastian Osmani, Lux Coaching.

Sport-lehden numerossa 3/18 treenataan viidellä liikkeellä vahva ja notkea selkä ja jumit pois. Tule myös mukaan 6 viikon juoksukouluun, jonka jälkeen juokset 10 km! Tilaajana voit lukea lehden maksutta osoitteessa digilehdet.fi.